Gysse 1 og Gysse 2

Jeg fik mandlen to gange som dreng og begge gange fik jeg en marcinpangris som mandelgave.

Det var helt umuligt for mig at spise dem, for jeg syntes de så alt for søde ud til at jeg ligefrem ville bide i dem.

Min storesøster syntes jeg var dum i hovedet, og for at vise mig vejen bed hun forbenene af den ene og trynen af den anden. Det blev jeg meget ked af og vred over.

Jeg kaldte dem Gysse begge to, fordi min mor havde fortalt om sin tid som meget ung pige på en sjællandsk bondegård hvor de fedede en gris op til jul og min mor syntes den var så sød. Det syntes de andre karle og bondefamilien såmænd også, så de gav den det hyggelige kælenavn.

Men julegrisen skulle jo slagtes. Bondemanden ville ikke finde en anden gris selv om min mor tiggede og bad om det, og det var hun meget ked af og vred over. Da Gysse blev slagtet var hun løbet langt ud i marken for ikke at skulle høre og se det.

Mine to marcipangrise fik lov til at bo i en af de små smørbokse med vippelem i køleskabsdøren hjemme i Vangede hvor jeg voksede op med min mor og far og jeg skrev sågar deres navne på siden med sort tusch…altså grisenes navne…på siden af grisene.

Min søster var forlængst flyttet hjemmefra og rystede på hovedet hver gang hun kom på besøg til jul og fik øje på dem – men hun lod nåde gå for ret for de to grise som nu var stenhårde af de mange års opbevaring.

Hun havde i mellemtiden selv fået to børn som ganske ung.

Jeg kan pudsigt nok ikke huske om Gysserne var blevet smidt ud inden min mor døde og hjemmet blev ryddet for snart tre år siden, men ved at give sukkerbasserne tålt ophold i alle de år fik jeg måske rettet lidt op på et af min mors ungdomstraumer.

Glædelig Jul

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s