Den dag som er aften

I 1999 var jeg journalist på DAGBLADET i Korsbæk…nå nej: i Roskilde.

Jeg dækkede Ramsø kommune og fyldte dagligt to spalter med nyt fra Viby, Gadstrup, Dåstrup, Søster Svenstrup, Assendløse og Snoldelev på en stor avisside i broadsheet format.

Hver morgen mødte jeg op på den lille to-mands lokalredaktion i Borup hvor nyhederne fra Ramsø og Skovbo blev produceret.

Gennem hele december måned havde jeg gemt nogle af de bedste billeder avisens fotografer havde taget ved forskellige julearrangementer på skoler, i kirker og i institutioner.

Jeg havde nemlig en plan.

Fredag 24. december ville jeg give læserne en positivt vinklet oplevelse. Selvfølgelig ville jeg respektere nyhedsbilledet, men hvis der ikke skete noget vigtigt Lillejuleaften ville jeg åbne min helt særlige julegave til Ramsøboerne.

Planen lykkedes.

På de to spalter var der fire store flotte nærbilleder i farver af dejlige børn som pillede ved en juletræsgren, sad på en kirkebænk med store øjne, trak julemanden i skægget i supermarkedet og klappede i takt til en julesang i sportshallen.

Mine billedteksterne var kærlige og humoristiske og overskriften var den samme som i dette indlæg. Jeg ønskede alle i Ramsø en velsignet jul og tilføjede at jeg forhåbentlig nu havde bevist at kommunens yngste medborgere havde ligget i skarp træning i en måned, og at de måske senere på aftenen ville få løn for en tålmodighed som måske er langt større end de voksne er klar over.

Jeg så for mig at alle familierne for engangs skyld var samlet i de mange villaer og lejligheder med børn og børnebørn i kommunen, der ligger mellem Roskilde og Greve og Solrød og Skovbo og Lejre og som fra 2007 bliver en del af Ny Roskilde kommune.

Hvad kunne være mere aktuelt end at vise de alleryngste frem så man på tværs af generationerne kunne få en fælles læseoplevelse med DAGBLADET?

I bunden af spalterne skrev jeg en kort tekstartikel om NESA’s problemer med at få de sidste luftbårne strømledninger sat op igen efter den store orkan 3. december, så det var ikke ugeblad alt sammen.

Til højre for Ramsøs juleaftensspalter kunne man læse nyt fra Skovbo kommune: to billedløse artikler om en ny seniorby og stigende institutionstakster, to notitser om ældreboliger og rådhusåbningstider samt et billede af borgmesteren som giver en ung BMX-cyklist en pokal…samme slags journalistik dag ud og dag ind.

Jeg var stolt af den Ramsø-juleside jeg fik sat sammen.

Men min udgaveredaktør i Roskilde blev stiktosset over den og gav mig en mundtlig advarsel – da han ikke fandt at billederne havde noget med journalistik at gøre.

Hans reaktion chokerede mig.

I det hele taget var arbejdsmiljøet på Venstreavisen efter mine begreber ikke båret af andet end bundlinjehensyn og rå kynisme – og jeg blev da også fyret fra min faste stilling efter et langt og meget ækelt drama som satte sine dybe spor i mig.

Det værste var næsten det håndtryk jeg fik af den allerøverste chef ved afskeden…det var så kraftesløst og fugtigt at jeg gøs.

Jeg foragter og ynker ham og de andre jeg konfliktede med, men hvis jeg bare tænker på børnenes ansigter i min juleaftenspalte – så ved jeg hvad der er vigtigt den dag som er aften…og alle andre dage.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s