Mit brev til Mester Bergman

Øv, jeg nåede ikke at blive voksen før een af min hemmelige faderfigurer stille sov ind i nat, 89 år gammel.

Han var en dygtig kunstner, som både instruerede film og teater, skrev manuskripter og bøger og elskede skuespillere, især kvinderne. Det trøster mig at han sov stille ind, for han var bange for døden lige siden han var en liten grabb på Östermalm. Efter sigende nåede han at forsone sig med tanken, og det er vel blandt det lykkeligste et mennesker kan nå?

For næsten tredive år siden så jeg en hel kavalkade af hans film i biografen Vester Vov Vov på Vesterbro. Dér sad jeg i flystolen og kiggede dybt ind, og ned, i sjælen på voksne mennesker og betalte endda for det, med glæde.

Een af de sort-hvide film startede meget abrupt – og alle i salen satte sig tilbage i sæderne med et ryk, næsten som da hajen agde kukke-bøh i Dødens Gab. Jeg overvejede at gå ud i receptionen og sige at de havde sat filmrullerne forkert sammen – men nej, tænkte jeg – det er nok Mesteren som med vilje vil være ekstra mystisk og direkte.

Åh, hvor er han dog et geni..tænkte jeg benovet.

Men…det viste sig, at rullerne var sat forkert sammen. Efter de første tyve minutter sluttede filmen, med rulletekster og det hele, for derefter 
at begynde forfra med titel og medvirkende og lange panoreringer 
i landskabet.

Jeg skrev et lille forsigtigt brev om episoden til Ingmar Bergman på Fårø, men fik ikke noget svar. Det gjorde ikke noget. Han gav mig i forvejen en masse gode svar i sine film, eller rettere: stillede nogle spørgsmål som ingen kan svare på, hvilket gør kendskabet til spørgsmålene så meget desto vigtigere.

Sov godt, Mester…vi ses måske når, og hvis, jeg bli’r voksen.

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s