Så jeg røgen?

I lørdags tog jeg plads på et blødt sofasæde på den store sportsbar O’Leary’s på Hovedbanegården. Jeg skulle se en fodboldkamp på en af deres mange storskærme. Midt i første halvleg opdager jeg noget: ingen ryger! Som livslang ikke-ryger lægger jeg aldrig mærke til at der IKKE er røg, men mærker altid skuffelsen når næsen får det første chok.

Jeg har set mange kampe i en meget røgfyldt atmosfære. Intet kan få taktiksmøgerne frem som en god fodboldkamp. Men på grund af den nye rygelov, som trådte i kraft på min fødselsdag, bliver der ikke røget mere på O’Leary’s – og på mange andre restauranter, barer osv.

Dér sad der altså 200 fodboldtosser, og ikke een af dem røg. Det fik mig til at spekulere på hvordan vi mennesker indretter os i hinandens selskab. At jeg ikke ryger generer nok ikke rygerne. Til gengæld generer røgen fra rygerne mig. I et offentligt rum må det være en situation, hvor rygerne har vidst at ikke-rygerne led under deres tilbøjelighed. I mange år har det tvunget mig til enten at leve med det, for at kunne blive på 
stedet, eller selv søge væk fra røgen.

Nu er det rygerne der må en tur udenfor, hvis de skal have en smøg. Jeg tænker ikke så meget på det sundhedsmæssige, men mere på at det er pudsigt som vores personlige drifter, laster og faibler kan påvirke andre mennesker. Det er en meget, meget mærkelig oplevelse for mig at sidde på en sportsbar, uden at mærke den blå tåge raspe mine luftveje.

For mig personligt er det en befrielse og en vederkvægelse, men jeg synes man går alt, alt for langt, når man ikke engang tillader hospitalspersonale at ryge på fortovet uden for hospitalet – men tvinger dem mange meter væk. Det er inumant, synes jeg. Der er ingen grund til at håne rygere. Mange af dem ville ønske de kunne stoppe.

Jeg takker for at der ikke er en lov mod at spise flødeis, men den kommer sikkert på et tidspuntkt?

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s