Den lange, vildt svingende tone

Lang er listen over de fejl og undladelsessynder, jeg ville kunne bruge formuer på at skælde samtaleterapeuter ud over at mine forældre begik. Og psykologerne ville give mig evigt ret, efter ligningen:

Jo værre barndom (X), desto længere terapi (Y) = større udestue ($).

Men jeg var heller ikke fejlfri.
Politiken Plus sælger nu en fin opsamlings-cd med Dean Martin-sange.
Min lille vippefodsmor elskede ham ubetinget.
Efter tre sekunder med ‘That’s Amore’ fik hun tårer i øjnene, og begyndte at fløjte den samme melodi som hun fløjtede hver gang hun fik tårer i øjnene over noget musik hun kunne lide, nemlig een lang tone med et vibrato som gik fra kælder til loft.

En jul gav jeg mor en dobbelt-lp med Dean Martin-sange, og hun elskede ubetinget gaven. Hun så på mig gennem smilende tårer, og sagde at der kun var een eneste ting som manglede, før hun kunne træde ind i Paradis sammen med Dino Paul Crocetti: at hun forstod hvad han sang.

Hun kunne jo ikke engelsk, og jeg fik en genial idé til en billig julegave. Året efter gav jeg hende et gavekort, hvorpå jeg lovede at oversætte alle 24 sangtekster på dobbelt-lp’en for hende, så hun kunne sidde og læse hvad ‘When the moon hits the sky/like a big pizza pie/thats amoreee’ betyder i virkeligheden på dansk.

Hun blev så lykkelig for gaven, at jeg fik en følelse af at hun ikke ville kunne blive mere lykkelig, uanset om jeg oversatte hele Dean Martins bagkatalog. Det var som om den blotte tanke om hvor dejligt det kunne 
blive var nok for hende. 
Mente jeg.
Så jeg holdt ikke mit løfte og hun bebrejdede mig det aldrig.
Hvis det overhovedet blev nævnt, så kunne det hurtigt repareres med lidt pizzamusik, flere glade tårer i klovneansigtet og den lange, vildt svingende fløjtetone.

Jeg lavede aldrig den oversættelse.
Nu sidder hun i Himlen og er, om ikke fløjtende ligeglad, så optaget af vigtigere ting.
Men alligevel.

Undskyld, Mor.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s