Alt andet end Havfruen

Gu’ er det da spændende at opleve Eiffeltårnet i Paris og Tower i London og Colosseum i Rom.

Men når man har aftjent sin turistværnepligt, så kan den spændende jagt på listige steder og pudsige afkroge begynde. I København har jeg altid 
medlidenhed med de turister som står og måber foran den ultralillebitte 
forblæste bronzestatue på Langelinje.

Jeg vil hellere lokke dem til at hilse på et træ…eller nyde et øjebliks ro i Danmarks mindste park. Her er mine tre første beologiske københavnske turisttips: To træer og en park. Det første træ er lidt af et fund, synes jeg.

Stedet er Emdrup Huse, nær Emdrup station. Mere præcist skal man finde Emdrupvej og dreje til højre ad den første sidevej når man kommer fra Tuborgvej. Den hedder Bolandsvej. Snart troner træet på sin helt egen lille græshøj, og det ser ud som om bebyggelsen Emdrup Banke er tegnet og opført efter træets placering. Der er endda lavet en lille rundkørsel rundt om træet. Jeg aner ikke hvad det er for et træ, men jeg bliver helt svimmel ved tanken om hvordan rækkefølgen i planlægningen af den lillebitte plads har været. Man sætter jo ikke bare et femogtyve meter højt træ ned på en lille høj, vel?

Det næste træ står i en privat have på hjørnet af Højsgårds Alle og Grants Alle i Dyssegårdskvarteret i Gentofte kommune. Det er dog ikke ret langt væk fra Emdrup Huse, og man kan nå begge steder på samme tur ved at stå af på Emdrup station for at se det første træ, og dernæst køre endnu en station videre i A-toget mod Farum og stå af på Dyssegård station. Derfra går man op mod den flotte hvide Dyssegårdskirke lige over for Dyssegårdsskolen, hvor Dan Turèll i øvrigt startede i første klasse. Højsgårds Alle er første sidevej på højre hånd efter at man har passeret kirken. Så går man opad, og på toppen breder den enorme trækrone sig fra haven og udover det meste af Højsgårds alle. Hver gang jeg passerer det sted bliver jeg helt salig. Igen…jeg aner ikke hvad det er for et træ, men jeg er stum af respekt over for noget der er så meget større og ældre end mig. Det træ vil kunne overleve mig med årtier, føler jeg.

Danmarks Mindste Park har jeg faktisk allerede vist frem, da jeg var guide for to kendte bloggere fra dette hjørne af blogosfæren. Kjeldsen og Fruen besøgte Hovedstaden i foråret, tror jeg det var, og de var friske på at gå med mig ned i et meget spøjst villakvarter i Grøndalskvarteret, på nordgrænsen mellem København og Frederiksberg, ved Grøndal station. Går man fra stationen ad Godthåbsvej mod Bellahøj, så kommer Æblevej som en lille dobbeltgrenet sidevej på højre hånd. Man fortsætter bare ligeud, til den lille plads åbenbarer sig på højre hånd på hjørnet af Vindruevej. Det er den yndigste lille hækomkransede lilleputpark med græsplæne og flagstang i midten. Blomsterbede og en nydelig bænk. Den er offentlig og passet af grundejerforeningen. Når jeg vil sætte mig dér en stille stund bevæger jeg mig stille og med ydmyghed. Jeg synes stedet er fuldstændig utroligt. Småborgerligt i stilen, ja. Men lidenheden er så smuk. Det var forresten lidt af en kontrast, da Kjeldsen og Fruen og jeg bagefter spadserede ind mod centrum og så den ryddede grund på Jagtvej 69.

Det var min tre første tips om pudsige alternativer til Havfruen i København. Der kommer flere, når jeg ellers kommer i tanke om dem hen ad vejen. Og du er velkommen til at bidrage med dine små alternative tips til pudsige steder i din by.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s