Ny teaterform på Friheden Station

Radioindslag:

Vært: – En helt ny slags teater er nu kommet til Danmark. RealTeater er navnet, og i aften er der Danmarkspremiere på Friheden S-togsstation. Stykket hedder ‘Realities’ og er skrevet og instrueret af den norskfødte avantgardist og performer Tom Tulling. Vi skulle nu i telefonen have…

Gæst: – Hallo??

Vært:  – Ja, Tom Tulling?

Gæst: – Ja?

Vært:  – Tom Tulling, er der no…

Gæst: – Halloo??

Vært:  – Ja, Tom Tulling…ligger der noget symbiotisk i at dit stykke foregår på Friheden Station?

Gæst: – Vel, det er vel spørsmålet om det i det hele tat finnes noe overhode i seg selv, som er hva’ det ser ut til å ville være!

Vært: – Tom Tulling, du har jo indtil i dag haft stor succes, ikke mindst med din meget roste fortolkning af den senere så berømte forhenværende albanske dramatiker Alberti Rana’s stykke ‘Albani Bee, Albani Baa’. Hvilket erfaringskoncept tror du selv kan have betydet, at du selv i dag er nået til det punkt, du trods alt kan påstås at være nået frem til selv?

Gæst: – Vel, kanskje det akkurat ligger gjemt i det faktum at jeg finnes i den form jeg finnes…at jeg eksisterer som den jeg er, å ikke som en annen?

Vært: – Tom Tulling, hvilken dramatisk forløbskurve vil publikum få lov til at opleve i aften på Frihedens S-togsstation?

Gæst: – Vel, selve konseptet i RealTeater ligger vel dypest set gjemt i det helt enkle faktum, at folk er der de er – å at de finnes der de finnes? I grunnen kan stykket oppsummeres slik: Hvem er vi? Hvorfor er vi? Hva’ er vi?…men først å fremmest: Hvor mange er vi??

Vært: – Hvornår starter stykket i aften på Friheden Station, Tom Tulling, og hvad koster det?

Gæst: – Vel, det er stort set opp til de medvirkende selv! Det ligger vel også implisit i selve denne teaterformens eksplisitte realbilde. Å hva’ det koster? Ja, det kommer helt an på hvor mange zoner de medvirkende har tenkt seg att reise igjennem.

Vært:  – Tom Tulling…pøj pøj!

Gæst: – Ja, prosit da.

Vært:  – Hvilket??

Gæst: – Ja-ja!

Vært:  – Hva’??

Gæst: – Halloo??

Vært:  
– Aha!

Indslaget blev sendt på Hele Storkøbenhavns Radio, tilbage i 1988.

Jeg har skrevet alle replikkerne. Studieværten i stationens daglige nyhedsprogram ‘Københavnerexpressen’, Carsten W. Jørgensen, gik med til at det blev bragt som Radio HSR’s aprilsnar, og han havde selvfølgelig rollen som den seriøse interviewer. I lørdags fandt jeg indslaget i posen med gamle kassettebånd – og til min store glæde kunne min datter ikke høre at det var mig i rollen som den norsktalende teatermand Tom Tulling. Hun måtte lige høre det en ekstra gang, før hun kunne genkende sin egen fars ungdommelige telefonstemme.

Og jeg vil jo påstå at indholdet i indslaget holder vand. Der BLEV jo opført en RealTeaterforestilling den aften, og stykket blev så stor en succes at det blev genopført hvert tyvende minut efter premieren – ja endda FØR premieren! Og her i 2007 bliver stykket hvert tiende minut. Om jeg fatter at det ikke kom med i Kulturkanonen, men kun i Køreplanen…

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s