Tak

Et flertal i Folketinget har endelig besluttet at hjælpe nogle af dette stenrige lands allersvageste og miserable skæbner.

Man vil tilbyde de hårdest ramte narkomaner lægeordineret heroin på forsøgsbasis. Hvert år dør flere end to hundrede unge misbrugere, ikke mindst på grund af de følgesygdomme som den daglige hæsblæsende jagt på det forbudte, og dermed meget dyre, stof har givet dem.

Jeg kan ikke takke de borgerlige politikere nok, som har erstattet frygten for kernevælgernes dom med næstekærlighed til ofrene for det moderne samfunds benhårde udskilningsræs. Nu håber jeg at de også vil have mod til at indføre nogle fixerum til de misbrugere som endnu ikke er døden nær, og derfor ikke kan omfattes af det nye behandlingstilbud.

Og nu?

Nu ville det være en lige så klog beslutning at holde op med at opfatte brugere af hash som kriminelle. Vist er der måske fem ud af hundrede brugere som ikke kan tåle stoffet overhovedet. Men sådan er det vel også med lovlige stoffer som nikotin og alkohol? Legalisér og kontrollér brugen (ikke salget) af hash, og brug overskuddet fra f.eks. hashcaféer til at behandle dem som ryger ud i problemer med stoffet.

Lad os for guds skyld få tømt fængslerne for alle de fanger, som kun sidder indespærret fordi der er så enorme summer at tjene på stofsalg. Fjern dog den indtjeningsmulighed via lovgivning og begynd at opfatte misbrugerne som de syge mennesker de er. Frigiv dog alle de ressourcer som politiet bruger i den evige jagt på brugere og småpushere.

Forbud dæmper kun i ringe grad det samlede forbrug, tror jeg. Mit bud er at forbuddet i sig selv har mange flere negative konsekvenser på adskillige samfundsniveauer end en kontrolleret legalisering. Tænk bare på al den følgekriminalitet vi kunne slippe for: indbrud og tilfældige røverier foretaget af desparate abstinensramte misbrugere.

Ikke om jeg fatter hvorfor der skal gøres så stor forskel på misbrugere, bare fordi nogle af dem tilfældigvis er afhængige af et forbudt stof. Det er ganske enkelt en utidig og udemokratisk forskelsbehandling af patienter baseret på forældede moralbegreber.

Og lad mig lige slå helt fast at jeg bestemt ikke går ind for at man skal tage stoffer. Slet ikke, næsten tværtimod. Stoffer kan være både usunde og livsfarlige. Jeg synes bare at man skal løse misbrugsproblemerne ved hjælp af sund fornuft, oplysning og gratis behandling. Den hidtidige strategi med forbud, forfølgelse, bøder og fængsel har ikke virket godt nok, synes jeg.

Styrtede et dansk fly ned på Hjerl Hede imorgen ville de 200 omkomnes 
og mange pårørendes tragedie rydde sendeflader og forsider i mange dage. Men at der dør lisså mange narkomaner hvert år får knapt nok et skuldertræk. Det er ganske enkelt uværdigt, synes jeg.

Men tak, kære folketingsflertal, for gårsdagens kærlighedsbårne nyhed.
Ære den som æres bør.
Og nu…videre! 

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s