Fedest, Kuk-Kuk, Big Bang

Som sagt får jeg avis igen.

I søndagsavisen byder Politikens Videnskabsside på to artikler, der bekræfter en følelse jeg har haft i adskillige år. Om, at nu må vi alle sammen love os selv, at vi hele tiden passer på med at komme med sandheder, uden at have belæg for dem. Især når vi kloger os på andres vegne, eller på hele menneskeheden som sådan.

I den øverste artikel tegnes et portræt af en af verdens førende fedmeforskere, den danske professor Berit Heitmann. Hun er oprindeligt uddannet tandlæge, men ville være forsker. Egentlig ville hun forske i mundvand, men endte som fedmeekspert i topklasse. 

Hendes forskning viser, at det som gør den ene fed, ikke gør den anden fed. Fedme er kompliceret. Person A tager på, fordi vedkommende spiser for meget sukker, hvilket mærkeligt nok ikke påvirker Person B’s vægt. Person B er til gengæld en af dem, der ikke kan spise for meget fedt uden at tage på. Person C bliver tyk, fordi vedkommende dyrker for lidt motion, mens Person D ikke påvirkes af den faktor overhovedet. Osv. 

Hvor mange gange har man ikke deltaget i vilde debatter om hvorvidt det ene eller det andet virker slankende eller ej? Og hvor mange gange har man (læs: jeg) ikke stået og stampet i jorden, fordi “man” mente at kende s-a-n-d-h-e-d-e-n? Mindre fedt! Ingen kulhydrater! Mere motion! Grapefrugt! Kalorietælling! Og så viser det sig, at det er individuelt, hvad der virker og ikke virker.

De resultater minder lidt om de undersøgelser, man har lavet om forskellige former for psykoterapiers virkning. Det viste sig at alle terapityper virker lige godt, bare på forskellige mennesker. Nogle skal have tegneterapi, nogle gestaltskrigeri, andre køre i go-kart og svinge dillergøjen hos en skægget halvfæring, mens det kun er jungiansk individuationsanalyse som bider på visse mennesker.  

I den nederste artikel berettes om det årlige supermøde i den tyske by Lindau for klodens allerskarpeste fysikere. Alverdens nobelprismodtagere og andre atomdriblere hyggesludrer om energimasser, livets opståen og andre ligegyldige detaljer.

Alle leder efter Higgs Partikel. Den er ikke blevet væk, for den har aldrig eksisteret. Men det skal den helst, for ellers holder teorien om partikelfysikkens grundpille, den såkaldte Standardmodel, ikke. Du er stadig med, ikke sandt? Pyha, det var godt! Jeg troede lige, at du ikke kender til studierne af Bose-Einstein Kondensaterne. Men det gør du jo.

Der er kaos nede på fysikforskningens bundlinje. De to hovedteorier om hvordan hele lortet hænger sammen passer hver for sig, men ikke sammen. Kvantemekanikken og relativitetsteorien har det kun relativt godt sammen. Der mangler en lille brik, nemlig Teorien om Alting.

Som sprogmenneske føler jeg en begyndende klukken i mellemgulvet, men også en ond gysen, når jeg læser om disse sublime talknusere. De er sådan set hensynsløst ærlige. De indrømmer åbent, at alle deres fine udregninger og modeller og opstillinger og glødende bunsenbrændere ikke dur, når vi kommer helt tæt på. Altså hen imod det berømte øjeblik: Big Bang.

Jeg ryster på hovedet. Vi ved i virkeligheden ikke en skid om hvordan livet blev til. Så er det jeg altid siger: hvad er der så i vejen med den religiøse tilgang? Hvorfor skal man opfattes som en skør fætter, hvis man kalder Big Bang for Gud? Jeg ved godt, at fysikerne sagtens vil gå med på at kalde skabelsen for guddommelig, når der nu ikke er fundet beviser på andet.

Tænk, hvad et weekendabonnement på en enkelt avis kan føre til. Alle begreber får lige en tur i tænketumbleren. Og jeg gentager: pas på med at påstå alt muligt i diskussioner med familie og venner. Spørg dig selv: hvor har jeg denne viden fra?

Avisen??

Nå ja…det er da en begyndelse.  

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s