The XXX’th Olympiad

Den 30. Olympiade er begyndt.

I fire år skal hundredtusinder af idrætsudøvere over hele kloden gå tidligt i seng, stå tidligt op hver dag, spise supersundt, træne, træne og træne, mens de ikke tænker på andet end om de kommer med til OL 2012 i London. Og hvis de så bliver udtaget og kommer med, så har de måske kun nogle få forsøg i kvalifikationen til at komme med i finalekampen om medaljerne.

Det gælder folk som den unge Bolt fra Jamaica, der ikke får lov at løbe i mere end 9 sekunder ved et OL. Nå ja, måske er lige netop han ikke særligt ked af at det ikke varer længere. Det er noget andet med den danske bronzemedaljevinder i 800 fri svømning, Lotte Friis, som skal bruge næsten 9 minutter. Hun er med i London, tror jeg, for da er hun kun 24 år og holder stadig fanen højt. 

Jeg er sikkert ganske gråskægget til den tid, men jeg håber da at jeg er med som skærmbeskuer. Så kan jeg forhåbentligt heppe på unge Hansen, der gav suget fra det umuliges kunsthåndværk, da han med et overskruet håndledssvirp efter at tiden var udløbet, scorede sejrsmålet på tremeterkast mod de russiske bamsebjørne i håndboldhallen. Han vil også være 24 år i 2012. Det er jo ingenting.

Jeg håber også at Ole Jacobsen er med igen til den tid. Sammen med en kompetent sejlsportsekspert kommenterede han medaljeræset i 49’er klassen. Jeg så det direkte og bestilte ikke andet end at måbe. Både over det “vandvittige” forløb, og over hvor imponerende god han er til sin metier. Til daglig er han vært på P4 København. Guld til ham. I øvrigt synes jeg ikke at tv-dækningen har været særlig tillokkende. Der har været for meget af det samme. Det er som om tv-stationerne ikke har ressourcer til at overskue og dække og klippe sammen og præsentere.

Humor er dejligt, men ikke når DR’s håndboldkommentator Jan Harkamp kalder to kvindelige kinesiske dommere for vaskekoner. Han er selv gammel bordtennisspiller og dansk tv’s suverænt værste smaskehoved, kun lige netop overgået af en af TV 2’s finansbabes som orienterer om kurser og bundlinjer. Hun hedder Mei Zei. Det lyder helt kinesisk. Men hun er nok fra Charlottenlund og hedder vist i øvrigt også Zeilund. Det var et sidespring, eller gid det var – som de siger på havnen.

Det er Olympiade nu. Endelig. Nu kan den 105 kilo tunge tyske vægtløfter Mathias, der løftede i alt 451 kilo og vandt guldet for sin kone Susanns skyld, fortsætte sit sorgarbejde. Hun blev dræbt i en bilulykke sidste år. Så du, da han stod med billedet af hende på sejrsskamlen? Det gjorde jeg. Stol på det.

Master kan knække. Store mennesker kan græde. Den islandske stregkæmpe Sigfus græd efter håndboldfinalen, mest af glæde, tror jeg. Åleslanke højdespringere kan rammes af akut jordforbindelse og være helt Blanca i øjnene. Og arrangører kan lade en køn pige lade som om hun synger den sang, som den lidt grimmere pige synger meget smukkere i virkeligheden. Fælt. Sende to gamle bedstemødre på 77 og 79 år i arbejdslejr fordi de har en mening. Meget fælt. Skammeligt.  

I Sverige leger de ikke olympisk. Der spiller de. Eller spilder. Jeg ved det ikke. Men jeg ærgrer mig over at der ikke var mere vandpolo og hockey og baseball og golf på tv-skærmen. Golf? Nå nej. Godt, der er fire år til næste gang der skal leges, for at fejre at den tredivte olympiade er gået.

Four more years.

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s