Magt, Mænd og Natur

I Norges land har de ikke kun olie og langrend og sejlende snaps, men også et slags SF. Det hedder Venstre, men sådan er der jo så meget. I en årrække har to mænd kæmpet om magten i partiet. De hedder Lars og Olaf.

Lars er bamserund med fuldskæg og runde briller, og lidt af en bitch når det kommer til intriger. Olaf er halvt fransk og en slank, høj, mørkhåret fyr som kørte med et helt læs af klatter, indtil hans liv brød sammen i 2005 efter en hjerneblødning, en skilsmisse, sager om ulovlig omgang med betroede midler og et efterfølgende nederlag til Lars i striden om formandsposten.

Nu er Olaf heldigvis frisk og rask igen og prøver med en hensynsløst ærlig selvbiografi at tegne et billede af sig selv som en helt almindelig fraskilt mand, der nyder at køre sine døtre til idrætsaktiviteter, smøre madpakker og falde i søvn til dårligt tv efter at have passet sit erhvervskonsulentjob.

Da han i 2007 smider håndklædet i ringen i kampen om magten, holder han en afskedstale på partiets kongres. Lars står lige bag ved talerstolen på scenen og lytter opmærksomt med.

Olaf beskriver den lange og udmarvende duel med en anekdote om en lille, pjusket fugl på en mark en frostkold vinterdag. Den er meget forkommen og tæt på at dø af kulde. Så kommer der tilfældigvis en ko forbi og sender en gigantisk kokasse ned over fuglen, som dermed slipper for at fryse ihjel takket være varmen fra komøget. Nu er den så bare ved at blive kvalt, men bliver reddet af en omstrejfende kat, der trækker fuglen fri. Og æder den.

De delegerede ved kongressen morer sig højlydt. Anekdoten overrumpler Lars så meget, at han snubler over et eller andet på scenegulvet og er tæt på at falde på halen. Det får bare tilhørerne til at more sig endnu mere. Talen vises selvsagt også i nyhedsudsendelserne på tv. 

Olaf slutter med moralen som afskedssalut til sin sejrende rival: – Det er ikke alle, der skider på dig som vil dig det dårligt, og det er ikke alle, der hiver dig op af lortet som vil dig det godt.

Jeg elsker Norge og alt hvad der er norsk.

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s