Host Host

Jeg har aldrig røget, men voksede til gengæld op i en blå tåge fra mine forældres konstante forbrug af Grøn Cecil. Som voksen har jeg tænkt en del over om min passive tobaksstart på livet ville straffe sig senere.

Ekstra Bladets chefredaktør Bent Falbert har for nylig brugt sit fag som journalist til at undersøge den videnskabelige dokumentation for at passiv rygning skulle være livsfarlig, og skriver om det i sin klumme i avisen. Falbert påstår at der ikke er ført ordentlig bevis for påstanden, og er overrasket over hvor tyndbenet dokumentationen er, sådan som han læser de mange undersøgelser.

Mange af dem er betalt af de firmaer, som sælger afvænningsprodukter. Flere er baseret på spørgeskemaer, hvor testpersonerne er blevet spurgt om de har været udsat for passiv rygning. Det har de, men har så f.eks. også samtidigt selv været rygere. Falber er vel at mærke selv holdt op med at ryge, og synes at andres tobaksrøg er generende.   

Der er to grunde til at jeg skriver om det her. Jo ældre jeg bliver, desto mere skeptisk er jeg over for videnskabelig dokumentation. Selvfølgelig kan man ikke som lægmand og forbruger gå ned i hver enkelt undersøgelse af farvestoffer, mediciner, drivhuseffekt, fiskeolie, slankemetoder, giftstoffer osv og kontrollere, hvordan resultaterne er kommet til veje. Der må vi så håbe på uvildige eksperter og fagjournalisters hjælp, som politikere dernæst skal bruge for at tage velovervejede beslutninger. Stærk selvkritik er da vist en af videnskabsteoriens dyder og krav?  

Den anden grund er de egoistiske, at det ville glæde mig hvis passiv rygning er mindre farlig end først antaget. Jeg er som sagt flasket op med røg – og bor i hovedstaden med udstødningspartikler fra trafikken. 

Omvendt ville det en revurdering af passivrygnings farlighed være lige noget for rygerne, der sikkert straks vil kræve de skrappe restriktioner ophævet. Men da vil jeg bare sige, at intet irriterer mig mere end at få andres tobaksudånding ind i næsen. Det er som at blive spyttet i øjet. 

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s