Manden på gulvet

Lige nu kunne jeg sidde i lydstudiet og nyde at indtale de sidste kapitler af den uforglemmelige roman “Hvad er dette Hvad” af Dave Eggers. Jeg ved hvor velsignet stille der lige nu er, i bygningen hvor studiet ligger, og under normale omstændigheder ville jeg styrte derhen og nyde hvert eneste sekund.

Romanen er baseret på virkelige hændelser, og lader den virkelige person Valentino Ashak Deng fortælle om sin dramatiske barndom, da han sammen med tusinder af andre uledsagede børn måtte vandre tværs gennem Sudan på flugt fra borgerkrigen. Han overlever mirakuløst og bor i flygtningelejre i Etiopien og Kenya, før han som 20-årig får lov til at emigrere til USA sammen med andre unge sudanere.

I Atlanta bliver han overfaldet, og ligger bagbundet og kneblet på sit eget stuegulv, mens en dreng på cirka tolv år bevogter ham. Selve overfaldet regner Valentino ikke for noget særligt, i betragtning af de voldsomheder og traumer som flygtningelivet bød på, men han ligger alligevel blødende på gulvtæppet og filosoferer over kontrasten mellem de to måder at leve på.

Jeg har haft halsbetændelse i snart to uger, og kan ikke lade være med at spekulere på om det er en form for psykosomatisk solidaritet, der er opstået efter at jeg har været Valentinos danske stemme på 16 cd’er. Er det fordi jeg lever mig for meget ind i indholdet? Så er det jo billigt sluppet, når jeg tænker på at han har været tæt på at sulte ihjel og blive spist af løver om natten, mens han vandrede.

Valentino ligger på gulvet, og kan ikke røre sig. Jeg sidder i mit køkken med ondt i halsen, og kan ikke sige andet end underlødige kvæk-lyde. Han venter på politiet. Af ham kan jeg lære meget om tålmodighed og ydmyghed, for jeg er sur og hidsig over ikke at kunne arbejde nu, hvor studiet ligger øde hen og det ikke bumper, dunker, larmer og banker andre steder i bygningen.

Jeg kan ikke stærkt nok anbefale bogen. Den har samme virkning som Alban Bergs opera Wozzeck i Operaen. Man er ikke det samme menneske før og efter. Lyder det som en voldsom påstand? Test den!  

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s