10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0…

En stjerneklar nattehimmel er et syn for sig. Jeg er helt nede med alt det deroppe. Da Apollo 11’s Ørn stod på månen i dag for fyrre år siden var jeg med mine forældre ude på deres dobbelte avisrute i Hellerup.

Jeg havde jo sommerferie fra skolen, og nød at at lave noget med min helt egen far og mor. Men den nat var jeg ikke til meget hjælp. Vist byttede jeg om på jernbogstaverne på muren i familien Freieslebens millionvilla, men det gjorde jeg jo altid når jeg var med på ruten. Det var der ikke meget Big Bang over for en 11-årig.

Nej, jeg ville hellere hjem til rækkehuset i Vangede og følge med i det åndeløst intense øjeblik, da Neil Armstrong tog et lille og måske alligevel hidtil længste skridt i verdenshistorien. Og min far gav mig lov, efter at jeg havde plaget min mor. Jomfru Ane band skrev senere en plagesang, som må have været inspireret af min daværende viljestyrke.

Flyvning, rumfart og astronomi var jeg helt vild med som dreng, og det er jeg stadig. Det er egentlig ærgerligt at jeg er så ringe til matematik og den slags, for jeg er meget optaget af fysikkens grundspørgsmål om universets opståen.

Jeg kan simpelthen ikke fatte, at de stjerner man ser oppe i på det sorte lærred slet ikke findes mere. De er der, men de findes ikke. Lyset fra dem har været så længe undervejs, at de ikke bare har flyttet sig i mellem tiden, men måske også er udsletter. Det er ikke gas, selv om det er det alligevel. En rejse på mange tusind kilometer begynder med det første skridt, siger kineserne.

For fyrre år siden begyndte en helt ny tid med et enkelt skridt på en støvet grå planet i rummet. Det kan jeg rumme, men universet? Det er jo så enormt at jeg næsten hver gang er den, der blinker først når jeg tager en stirredyst med Aldebaran, Cassiopeja og Rigel. De bruger ormehuller og stjerneskud. Jeg bruger fantasi.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s