Luftfattig lørdagslykke

Selve idéen opstod fredag aften.

Derfra gik planlægningen sådan set på skinner. Rejseplanen.dk kunne ikke helt blive enig med sig selv, men til sidst stod det klart. Først rulle ned til min lokale station for at hente den bestilte billet og dernæst køre med tre tog sydpå. 

Jeg ville, hvis alt gik som det skulle, ankomme til Østbanens pittoresk beliggende endestation klokken kvart i tolv. Det skulle være tidsnok. Sidste etape bestod i cirka seks kilometers cykeltur. Der går nemlig ingen bus til landsbyen Boestofte på Stevns på lørdage.

Varmt tøj, tjek. Madpakke, tjek. Billetkode, tjek. Bedstemorcykel-som-kun- kan-køre-i-første-gear-og-som-ikke-har-været-oppe-fra-kælderen-i-månedsvis, utjek. Jeg frygtede at der var for lidt luft i dækkene, men var dog, da jeg slukkede natlampen ved midnatstid, ret sikker på at kunne få ordnet den detalje inden det blev alvor for alvor.

Jeg passerer trods alt tre-fire cykelhandlere inden jeg har bevæget mig fem hundrede meter fra min hjemadresse. Og da jeg lørdag morgen kommer ned i kælderen viser det sig, at der er god brug for mindst een af dem. Begge hjul er ret flade. Der kan køres, men kun lige netop.

Første cykelhandler, lukket. Ingen luft. Næste cykelhandler, ikke åben. Ingen luft. Tredje cykelhandler, ophørt. Spillebule. Jeg er nu nået ned på Nørrebrogade. Fjerde cykelhandler, nedlagt. Lang næse + lille trykken i mellemgulvet.

Nå.

Jeg beroliger mig selv med at de selvfølgelig har en cykelbutik i Rødvig med små blæffende flag ude foran, tilbud på lappegrej indenfor, og en hyggelig cykelsmed ude bagved med daggammel twist stikkende op fra klapbukserne. Eller en benzintank. Eller noget.

Derfor tager bedstefar fortrøstningsfuld F-toget mod Ny Ellebjerg kl. 10.08 medbringende en lufthungrende bedstemor-ged med godt med jern i. Skift til E-toget mod Køge, hvor Østbane-toger mod Rødvig afgår 11.08.

Sidste del af togrejsen er en transportmæssig nydelse. Østbanen, der nu hedder Regionstog, har købt nogle meget lækre moderne nye togsæt, som glider lydløst afsted. Ud af store panoramavinduer nyder jeg synet af de sydsjællandske nuancer af farven hvid. 69 kroner for at køre fra Nørrebro til Stevns er til at klare, når komforten er så udtalt.

Den sidste station i Takstområde Hovedstaden på Rødvig-linjen.

Rødvig. 11.45. Om fem kvarter kører min datter og hele efterskolen til Østrig på skitur. Hun ved ikke at jeg kommer og vinker farvel. Jeg elsker at lave den slags overraskelser. Men med to trekvartflade hjul kan tiden blive en faktor jeg ikke bryder mig om.

Ingen cykelhandler. Et lille spidst stik i maven. Indefra. Ingen benzintank. Ingen andre cyklister. Ingen mennesker?! Er Stevns blevet evakueret på grund af isslag? Efter tre minutters hidsig køren i ring på hovedgaden får panikken mig til at vælge den hårde løsning.

Skørpinge Mark. Skørpingevej. Gennem Havnelev. Stærk sidevind på de første kilometer. Nu kan jeg mærke hvilken elendig fysisk forfatning jeg befinder mig i. Jeg tager smerten som en slags strafporto, og tænker intenst på den glæde jeg vil kunne afstedkomme om to-tre kilometer.

Og på skolen har de jo cykelpumper allesammen. Hjemturen bliver helt uden nerver og tidspres. Ja-ja da…rolig nu, Hansen. Luuuuh-lulluh-lulluuuuuh…ase, ase, ase, ase. Sne, sne, sne, sne. Stor himmel. Nedlagte landbrug. Øremusik. Fokus.

Klokken 12.15 er jeg fremme. Bussen skal køre kl. 13. I Møllehuset står min datters værelsesdør på klem. Jeg banker på to gange. Intet svar. Hun er måske ved at spise frokost før afgangen? Med en finger puffer jeg døren op. Ingen datter. Jeg lægger mit net og mit overtøj på hendes kontorstol og iler ud på gangen. Stærkt tissetrængende.

Jeg når kun lige at vaske hænder, da der lyder et vildt jubelskrig på gangen. Alt jeg når, er at dreje hovedet få centimeter inden jeg takles som en rådvild amerikansk quarterback i de døende sekunder af en Super Bowl-finale. Luften presses simultant ud af mine lunger på et splitsekund. Flere lykkehyl og mange kindkys. Missionen er fuldført. Glad far. Stol på det.

Vi får en skøn halv time, inden dobbeltdækkeren ruller afsted mod Axamer Lizum med en smilende og vinkende datter på øverste etage. Jeg har lånt en pumpe af hende, så alt er godt. Bortset fra at den ikke virker, og at skolen sekunder efter de tre bussers forsvinden er lisså levende som en forladt arktisk forskningsstation.

Jeg resignerer. Herregud. Intet kan ødelægge mit humør nu. At opleve min datter blive så glad er livsforlængende. Vitamin J. Mit personlige livs-eliksir. Og jeg skal jo først møde på arbejde i Operaen klokken…øhh…vent nu lidt. Har jeg den tidlige vagt i dag?

Ja.

Advertisement

2 kommentarer til “Luftfattig lørdagslykke

 1. Selv for en (frivillig) barnløs læser er det smukt at fornemme, hvilke fysiske og logistiske prøvelser en far må gennemleve for at få 30 minutter med sin teenage-datter på en GPS-position i Østsjælland.
  Datteren har mange øjeblikke af oplevelser i disse år, men hun vil aldrig glemme sin kærlige faders attention. Den luft, som bedstefar-cyklen manglede, var rigeligt til stede i hendes begejstring, inden dobbeltdækker-busen forsvandt mod Österreich.
  Varpelev er ikke verdens centrum, men teenage-datteren Josefine er det hos blogejeren. Ingen læser kan være i tvivl!

 2. Erik…det gæder mig hvis jeg med teksten kan gengive og formidle de kærlige følelser der er mellem mig og min dejlige og festlige datter. Når hun slår armene om mig og siger ‘MIN far!’….ja, så forøges drivhuseffekten dramatisk for en stund.
  Min hjemtur var lisså stressende som udturen. Mere om det senere.
  Tak, Ehu, for kommentaren 🙂
  PS. Den luftløse bedstemor-cykel er forresten min eks-kones, altså moderens eks-cykel. Den er sat i familiepleje hos mig, så min datter har noget at rulle på hos mig. Den er lysegul (tror jeg nok) og med kurv og særdeles kraftigt stel.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s