Jo, det ER mig..!

 

  
Via DR’s hjemmeside kan man i et par uger gratis downloade min indlæsning af Nesbøs krimi. Det er dejligt sådan at komme ud til mange øren (også selvom det ikke giver flere øre til mig) – men måske netop derfor gør det mig så meget desto mere ærgerlig over at jeg ikke krediteres for arbejdet. Krukkeri? Kurspleje? Frikadelleri? Tja, måske – men min far var smed, og han vidste at man skal smede mens jernet har den rette temperatur. UPDATE SKÆRTORSDAG: Nu er mit navn pænt sat på, efter at jeg høfligt har bedt om det.

25 kommentarer til “Jo, det ER mig..!

 1. Hvad er DRs argument(er) for ikke at gøre det? Afhængig af dette svar bør det overvejes, om det ikke skal “indarbejdes tilfældigt i Aarhus-seancen”, når scenen er til det med formodet pressedækning ved arrangementet!

 2. Jeg har lige læst bogen nonstop, og lagt den fra mig for en halv time siden. Det må ha’ været en ordentlig omgang for dig at indtale den. Det kunne de da godt give credit for.

 3. Erik…jeg tror det skyldes to-tre ting: Indlæserne er endnu ikke anerkendt som skabende kunstnere på linje med andre. F.eks. vil ‘Smagsdommerne’ på DR2 ikke bedømme indlæsninger som en selvstændig kunstnerisk præstation. Og dermed er der mindre fokus på stemmen end på forfatteren. Det er heller ikke et krav i kontrakterne at indlæseren SKAL krediteres i diverse udgaver.
  Og for det andet: ubetænksomhed.
  (og så er jeg ikke kendt nok til at man automatisk sætter navnet på. Faktisk lidt pudsigt, for det er netop mens man iKKE er kendt, at man har brug for krediteringen).
  PS. Jo, du kan stole på at det bli’r nævnt i Århus! 🙂 Faktisk kan det undre mig lidt, at DR henter Jo Nesbø til Krimimessen i Horsens, men lader mig sidde her på Bjerget og kukkelure. Det ville da være kinky at lade mig læse op ‘live’ fra bogen, når den nu ligefrem kan downloades gratis. Eller ar forlaget, Modtryk, hentede mig derover.
  “Pretentious….MOI!?”
  Jeg tror nu nok at fokuseringen på indlæserne så småt er begyndt at vokse. P 1 Morgen havde for nogen tid siden et indslag netop om dette: http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2010/02/18/064154

 4. Kirsten…ja, det er lidt af en ‘sidevender’.
  Jeg tror ikke det er ond vilje, slet ikke. Det er fordi vi indlæsere endnu ikke er så vigtige for omsætningen, at vi bliver brugt mere offensivt i markedsføringen = der er ikke krav om at vi skal krediteres hver gang.
  Men måske ændres det snart, såfremt omsætningen og markedet får samme størrelse, forholdsmæssigt, som i lande vi plejer at sammenligne os med. Vi er endnu kun i begyndelsen af den historie….håber jeg 🙂

 5. PS. Jeg mener at huske at der skete det samme dengang jeg havde indlæst ‘Revolutionary Road’ og hvor DR også ‘poddede’ den gratis.
  Da måtte jeg også pænt selv bede DR om en kreditering, og det er ikke kun mig som man undlader at kreditere. Jeg tror det er helt tilfældigt om man bliver nævnt.

 6. Dejlig oplysning – jeg strikker en del, og det er super med lydbøger! Jeg glæder mig til at lytte, det er alfa og omega, om det er en god oplæser!!mange hilsn er Lavendel/Lone

 7. Lavendel/Lone…jeg hører gerne fra dig, hvis du har forslag til forbedringer – eller hører en eller anden hovsa-smutter. Jeg er jo min egen tekniker, så der MÅ jo være en brøler ind i mellem?

 8. Lupo…du smigrer mig, gør du…tihi. Du har masser af kredit i min bank. Hihi. Glæder mig til at høre om du var underholdt. Nesbø er simpelthen bare så dygtig, er han 🙂

 9. Perfekt, smukt læst, en dansk udtale som er forståelig fra Gedser til Skagen – se det er en kunst i sig selv, og det ved de også godt i DR, selv om de slækker på kravene til udtale, når politisk indsigt og TV-udseende også skal bedømmes.
  Her begynder “Panserhjerte” – af Jo Nesbø, indlæst af Bent Otto Hansen for forlaget Modtryk.
  Kapitel 1.
  Drukningen.
  Hmmm … jeg har lige besluttet kun at læse bøger, hvor der er fødsler, glade mennesker, påskefrokoster og fisketure.
  Men det lyder smukt 🙂

 10. Donald…oh, hvor jeg bliver varm om hjertet, når en så distingveret sprognyder som dig kommer med den respons. Mmmmmhhhhh….hvor jeg labber.
  Jeg kan sagtens forstå din animositet mod bøger med sort, mørkt og ondt indhold. Og Nesbøs krimiverden ER det nye sorte, hvis man spørger mig. Harry Hole har det ikke godt, men han kan ikke nære sig for at gøre gode gerninger, når det kommer til stykket.
  Jeg elsker Norge. It’s as simpel as that 🙂

 11. Ja, det var godt! Det nytter at tale og skrive 🙂
  Jeg går ikke helt af vejen for gys, men der er åbenbart nogle ting, som trigger den indre smerte, og som jeg derfor lige så godt kan indrømme. Jeg har læst en anden dyster krimi af Arnaldur Indriðason, som var meget smuk, forunderlig stærk og sarkastisk, “Manden i Søen” eller Klafarvatn. Den næste jeg læste af Indriðason handlede om hustruvold, og jeg blev nødt til at springe kapitler over hvor han meget ærligt redegør for mekanismerne. Men også den bog sluttede “lykkeligt” med at voldsmanden døde (næsten frivilligt 🙂 — så nu håber jeg at jeg har inspireret dit forlag til nye opgaver 🙂

 12. Donald…jeg er bestemt heller ikke meget for for meget gys, men dog ikke hvis jeg skal indlæse det. Jeg har det værre med film eller tv-serier, hvor nogen hæver stemmen overfor andre. Så lukker jeg for lyden. Jeg er vistnok ret lydfølsom. Sikkert noget med min barndom. Ak ja :-/

 13. Det skete bar ik! Jeg har liige skrevet en roman her, og så forsvandt det fordi jeg ikke ku se koden ÆV altså
  Nå, men det glæder mig at DR har sat dit navn på, det må være den forkortede version af mit første skriv.
  Derudover kan jeg så lige nævne at hvis man vil høre en udgave af hvordan man IKKE skal oplæse, så kan jeg foreslå Hypnotisøren som lydbog. Denne oplæser har MEGET af lære endnu. Han burde holde sig til fantomet i opreaen og ikke sidde og snøfte i mine ører. Forresten skulle man jo tro at en operauddannet ville ha styr på åndedræt og sån, men nej..
  Er der nogen der er i tvivl så send dem videre til mig, så skal jeg nok forklare dem hvorfor oplæsning i allerhøjeste grad er en kunst ;)))

 14. Hov jeg glemte lige..
  Helt ærligt så SKAL du da bare ha lov til at læse op af Næsbø når han nu sidder der på messen. Jeg er sikker på at han netop som forfatter vil sætte pris på at vide hvordan han fortolkes når han indspilles som lydbog.
  Tænk at man ikke har det med i planerne? Hmmm Måske en venlig henvendelse til arrangørene ku sætte fut i sådan en plan? hmmm tænke tænke

 15. Henriette…åh nej. Jeg kender godt det dér med at man får en laang kommentar slettet på grund af et eller andet teknisk bøvl. På min første blog skulle jeg passe virkelig på, for den spiste også mine indlæg…og da lærte jeg at kopiere teksten for en sikkerheds skyld, inden jeg trykkede på send- eller gem-knappen.
  Jeg troede ellers at den dér kode-dims tilbyder en ny kode med det samme, hvis man ikke kan se den første? Ak ja…
  Ja, det er godt at DR har sat mit navn på. Jeg mailede til dem og bad meget høfligt om det. Det er også sjovt at høre de radiospots for lydbogen, som de spiller på P1. Pludselig hører jeg min egen stemme mens jeg står i Metroen. Syret. Normalt er det ikke godt at høre stemmer, men i dette tilfælde kan det blive helt indbringende 🙂
  Der er vist delte meninger om Peter Jordes indlæsning af Hypnotisøren. Mon ikke han holder sig til Henrik Palles fire hjerter i Politiken? Det gætter jeg på 🙂
  Tak for din opbakning, Henriette 🙂

 16. Henriette…haha, ja det ligner da en god tanke, at jeg kunne læse op ‘live’ dér på messen? Men du? Jeg kan slet ikke i den weekend, har jeg opdaget – så det er faktisk kun godt at jeg ikke skal afsted til Horsens der. I øvrigt er det ikke arrangøren, som tager den slags initiativer. Det er forlagene og/eller DR.
  Men jeg håber meget på at hvis interessen for (og salget af) lydbøger stiger, at jeg så kan komme lidt rundt på biblioteker o.lign. for at møde lyttere – og høre hvad de vil have, og ikke have.

 17. At Peter Jorde ikke er en god oplæser er noget vrøvl.
  Dejlig oplæsning, både af systemets mand og hypnotisøren.
  Bent Otto Hansen, også glimrende oplæsning, men Peter Jordes stemme “stemmer” bedre til mit øre. Hans udtale er klarere, altså for mit øre.
  Jeg har en idé om at det er meget individuelt, altså perceptionen af den enkelte stemme, i forhold til ens øre?
  Med venlig hilsen,
  Per.

 18. Hej Per. Du har helt ret i, at der er delte meninger om oplæsning og opfattelse af hvordan det skal lyde. Personligt kan jeg selv godt lide at der er melodi og indlevelse i oplæserens fortolkning af bogen, og det er her jeg har det svært med Jorde, fordi han er så neutral hele vejen igennem. I mine ører mangler der “passion” hvis man kan kalde det det.. Nu er det meget længe siden at jeg forsøgte at lytte den, men jeg husker at jeg ikke blev fanget ind af historien. Måske jeg lige skulle prøve igen 🙂
  Rigtig god dag
  Henriette

 19. Smag er jo behag.
  Nogle kunne kun lide Astaire, andre udelukkende Gene Kelly.
  Nogle var til Stones, andre til Beatles.
  Jeg lytter aldrig til andre indlæsere, for jeg er nervøs for at jeg synes de er så gode, at jeg ikke kan sige et kuk, når jeg møder den mutte mikrofon igen.
  Vi skal ikke “jorde” Peter, men han har sikkert også selv en masse præferencer på en masse områder, som andre måske slet ikke deler.
  Jeg synes det er sejt, Henriette, at du vil give ham en chance til.
  Hep for dig 🙂
  – og tak for kommentaren, Per 🙂

 20. 🙂 Alle fortjener en second chance søde Beo. Så jo.. jeg prøver at give den en omlyt når altså jeg er færdig med at genhøre alle Jo’s historier om Harry. DEN oplæser er jo som at spise den lækreste varme chokoladekage MED herlige klumper af chokoladestykker og masser af kølig vanillie is til.. Guf for øregangene hehe
  Jeg er forresten næsten færdig med at indrette det ene lille værelse her i mit nye hjem. Det bliver et lille bitte mine bibliotek :-)) Et rum hvor kun bøger og historier findes. Og så et lille anlæg som jeg kan spille klassisk musik, eller høre lydbøger på. Det bliver det rene retreat fra den verden jeg ikke rigtigt kan følge med i. OG så er der plads til at jeg kan have en gæst også. Så kan man sidde og læse i stilhed eller sludre om alt og ingenting omgivet af ord. Er det ikke herligt?
  Desværre har jeg ikke længere så mange bøger som før, men lidt har også ret:)
  Mange knus
  Henriette

 21. Hehe, Henriette…hvor er jeg glad for at jeg kan give dig nogle gode stunder ved at fortælle nogle historier. Det er godt at vide at du får et lille refugium i det lille bogværelse. Måske falder du helt i staver, og inden du “vågner op” igen har marsvinene spist hele sofaen inde i stuen 🙂
  Du kan jo ganske gratis ‘downlåne’ lydbøger via nettet fra biblioteket. Ikke dårligt, vel?
  Mange gode tanker til dig 🙂

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s