To sikre datoer

Tirsdag og torsdag i denne uge skal min datter til eksamen i to fag som sagtens kunne have fakultet på samme etage her i mit institut. Måske dele ét. Det drejer sig om Kristendom og Fysik.

Jo ældre jeg bliver, desto mere går det op for mig at det bliver jeg ikke ved med at blive. En dag ringer æggeuret og så er det forbi med at spekulere over om hønen kom først. Eller er det nu også det?

Ta’ nu bare det dersens Big Bang.

Det er jo fuldstændig absurd allerede inden det har sagt så meget som Puff…for eksplosionen skal jo foregå i en eller anden form for rum, der er der i forvejen. Ellers kan sproget ikke følge med længere. Men hvordan og hvem lavede så det første rum. Og hvor stort var det? Havde det også pølsevogne og gennemkørende tog til Rungsted? Sushi? Eller hvordan?

På en måde synes jeg at fysik er det mest interesante emneområde som overhovedet findes. At beskrive og forklare materialer og stoffer. Årsag og konsekvens. Interaktion. Tid. Kemien er med på en lytter. Det er klart. Og over det hele svæver sproget.

Hvordan kan man beskrive det ubegribelige?  

Inden jeg tjekker ud for alvor var det måske en idé at blive religiøs, så jeg kan sige verden ret farvel med en eller anden form for håb om forlænget spilletid, eller endnu bedre: omkamp på grund af dommerens urigtige brug af loven.

Jeg vil gerne skrive mere om det her. I mellemtiden kan jeg anbefale foredragsrækken med Peter Bastian. Han er interessant at låne ører til – selv når og hvis man er aldeles uenig med ham.

Har man een gang hørt ham spille på et sugerør, så sker der noget meget spøjst, i hvert fald i mig. På en og samme tid bliver jeg mindre bange for at dø, og dobbelt så desperat for at få lov at leve så længe som muligt.

Men okay…når sygdom og støvets år sætter ind for alvor, så kan døden måske opleves som en udfrielse. Det er den omvendte verden i et liv, der kun har to sikre datoer: fødslens og dødens.

Og så snart man bliver sig det bevidst, så er det for sent at få en ommer.

Eller…?

Advertisement

7 kommentarer til “To sikre datoer

 1. Man kunne jo også droppe al den filosoferen, og i stedet forholde sig praktisk til tilværelsen. Se bare min gode dreng Martin, der også er til eksamen i denne uge – for han er til svendeprøver som blikkenslager. DET er der fremtid i. Min højeste eksamen er Svømmeprøven og Fodbolddommereksamen 🙂

 2. Vi er på mangfoldighedens vis slaver af vores kalendere. Enhver af os har to ultrafede kalenderkryds ved “fødsel” og ” død”. Imellem disse to kalenderkryds er der – for de fleste – utallige af forskellig valeur.
  “Kemien er med på en lytter” jo vist – men denne kommentator har i ganske mange år erfaret og erkendt, at “personkemien” ikke bare er en lytter, men faktisk det individuelle “Big Bang”, der kan løfte og sænke stemninger og resultater, som de hvid-kittelklædte videnskabsfolk i CERN aldrig ville kunne efterligne.
  Om Beologines eksamenskarakter i de to – nærmest modsatrettede – fag “fysik” eller “religion” bliver en- eller tociffrede, er ikke det væsentlige. Det er derimod hendes fremtidige fysik og tro på livet, medens hendes far fortsat i mange år sidder på 1 række og hepper på hendes succes(ser).

 3. @Beologen#080610-0102:
  Glæden er gensidig. Aktuelt kæmpes med vægtforøgelsen som følge af den eksorbitant vidunderlige hjemmelavede othellolagkage, der for nylig blev indtaget på Bjerget.
  Cavlingprisvinderen Erik Valeur er bekendt; vistnok fra (Kom-)posten (JP).

 4. Du spiste endda kun et meget lille stort stykke, mens jeg måtte ekspedere de sidste to tredjedele…(okay, jeg fik god hjælp af et nærtstående familiemedlem).
  Tihi 🙂

 5. 2 store stykker af præstedatterens tryllerier akkompagneret af cognac……det var en rigtig, rigtig god oplevelse. Siden mit 6te år har jeg spist othellelagkage….frygteligt…..dejligt 😉
  PS. Beologine fik sikkert ryddet resten 😉

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s