Bolig-u-sikring

I ti år har jeg har boet i min lille lejelejlighed på Bjerget.

Omtrent midt i perioden går det op for mig at jeg da vist muligvis måske nok ville kunne oppebære boligsikring, hvis ellers jeg bare søgte om det. Jeg søger sidst i 2007. Jeg får fra 2008. Alt er godt, for jeg har ved gud ikke særligt mange penge.

Kommunen kræver at jeg indberetter til dem hvis min indtægt stiger eller falder meget. Jeg går ikke så meget op i det, for jeg mener bestemt ikke at jeg tjener for meget. Og skulle det ved årets slutning vise sig at det er sket, så vil jeg gerne betale det overskydende beløb tilbage.

Problemet er at jeg ved årets start ikke ved hvor meget jeg vil tjene, fordi jeg kun har et fast deltidsjob (kontrollør). Indtægten fra det job holder sig bestemt under maksimumgrænsen.

Mit andet job (lydbogsindlæser) er freelance – og der kan jeg få alt lige fra 0-100.000 kroner i løbet af året. Men når året starter HAR jeg ingen aftale om et lydbogsjob, og derfor kan jeg ikke opgive noget beløb dér.

Jeg er så naiv at tro, at hvis jeg tjener for meget, så kan der højst ske det at man standser udbetalingen midt i perioden, eller i det mindste ikke kræver penge tilbage fra den periode hvor jeg ikke havde overskredet maksimumsgrænsen.

Det er min opfattelse at jeg IKKE prøver at snyde dem, for når året begynder er der ikke udsigt til at jeg vil tjene for meget.

Midt i 2009 får jeg brev fra kommunen. De har opdaget at jeg har tjent for meget i 2008, og fordi jeg ikke selv indberettede det undervejs i 2008 vil de have alle støttepengene retur. 5.000 kr. At betale. Tak.

Jeg begynder at anke og sender præventivt Boligsikringskontoret (efter at have konsulteret dem pr. telefon) en mail, hvori jeg meget klart beordrer dem til at standse udbetalingen af flere rater i 2009, netop fordi jeg ikke vil risikere at ryge over maksimumsgrænsen én gang til og risikere et nyt tilbagebetalingskrav.

Men pengene bliver ved med at komme måned efter måned helt frem til 1. december 2009. Anken om 2008-kravet ændrer ikke noget, og jeg får desværre ikke anket sagen hele vejen igennem, fordi jeg misser en ankefrist.

Jeg vælger at sluge kamelen – og har for en uge siden aftalt med kommunen at jeg skal betale de 5.000 kr tilbage i fem rater.

Da 2009 startede var situationen præcis den samme som da 2008 begyndte: jeg har kun ét fast deltidsjob, og den løn overstiger ikke maksimumsgrænsen for udbetaling af boligsikring. Om jeg får nogle lydbogstjanser ved jeg ikke. Jeg håber, men skal ikke opgive andet end det jeg ved med sikkerhed.

Men så i dag fik jeg Frank-Jensen-hjælpe-mig en mail fra dem om, at nu vil de også lige have alle pengene fra 2009 tilbage! 5.000 kr. At betale. Tak.

Jeg kan for så vidt godt acceptere, at jeg ikke har overholdt de formelle krav om at indberette løbende hvad min indtægt er – og dermed har udsat mig selv for et muligt tilbagebetalingskrav når kommunen efter årsskiftet får SKAT’s oplysninger. Det er min pligt at følge de regler. Basta. Fair nok.

Men jeg kan ikke på vilkår gå med til at betale hele 2009-beløbet tilbage, når jeg i en mail i august 2009 måned beder dem standse boligsikringen.

Alene på grund af denne sidste ting vil jeg anke kravet hele vejen til Ombudsmanden. Og så vil jeg samtidigt søge om at få boligsikring hele vejen tilbage til 2000. Jeg har mindst været støtteberettiget fire-fem år inden jeg søgte i 2007.

Ret skal være ret og rimelighed er også en del af sagsbehandlingen. Hvad er god tro? Må en kommune forlange at jeg skal have orden i mine ting, når den samme administration ikke reagerer i et halvt år på min mail?

Nixen von Bixen, Honey Pie! 

4 kommentarer til “Bolig-u-sikring

 1. Hej Beolog
  Er du stadig lydbogsindlæser ?
  Kan du vejlede mig om, hvor jeg skal henvende mig for osse at blive det ?
  Mvh Tove

 2. Hej Tove
  Ja, jeg er stadig indlæser. Hvis man er ny og ukendt blandt dem, der fordeler indlæsningsopgaverne på de forskellige bogforlag, så skal man være ret heldig for at få munden indenfor.
  Det bedste er at få indspillet en stemmeprøve, hvor man viser hvordan man læser op fra en roman og/eller en børnebog.
  Det er det første et forlag vil spørge efter, hvis de ikke kender een i forvejen. Så kan man maile lydfilen, eller sende cd’en, til forlaget – medsamt en kort præsentation af een selv.
  Det største lydbogsforlag er AV Forlaget – mail: info[snabela]avforlaget.dk – men du kan også prøve at maile til forlag som Lindhardt og Ringhof eller Mrs. Robinson.
  Der er også NOTA, som producerer en masse lydbøger til blinde. Der kan du henvende dig hos f.eks. Assistent Pia Hansen: phn[snabela]nota.nu
  Gyldendal har jo også en lydbogsproduktion, men de bruger næsten kun skuespillere, der i forvejen er kendt som værende netop det: kendte skuespillere.
  Held og lykke med det. Det får du brug for. Men okay…jeg fik jo chancen, efter at have forsøgt mig i flere år, så det er jo bare at klø på.
  Og uden en stemmprøve går det slet ikke…med mindre du er kendt i forvejen.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s