Anton og Gnavpanderne

Ferie. Små zoner af lys. Min datter og jeg råhygger på værelset. Hver vores bærbare. Guf. Kaffe. Musik. Grin. Jeg går lige over til havnebutikken fire skridt fra færgegården for at købe kolde colaer, og får øje på nogle gammeldags 25 cl-sodavandsflasker i køleren. Antons Saft. Økologisk Mangodrik. Det er en lokal sundhedsapostel som hjemmedyrker bær og frugter og hælder det færdigt flydende produkt på de små flasker med Ø-mærke på. Der er også hyldeblomst, solbær, tranebær og æblemost.

Mango. Jeg husker pludseligt de mange måltider i Carry Home|Curry Home på Vesterbro, da jeg boede i Skadebanegyde midt i firserne. Hver gang jeg nød Dall, Lentils, Vegetables, Lamb curry og chapatibrød drak jeg glas efter glas efter glas af tyk mangojuice, og jeg elskede hver eneste mundfuld.

Tilbage på værelset afkapsler vi flaskerne, som vi har rystet i flere minutter for at få frugt og væde til at gå i kompagniskab indeni. Min datter løfter øjenbrynene under og efter den første tår. Jeg åbner min og tror ikke min egen smagssans. Pludselig er vi på ferie i Indien og ikke i Snaptun.  

Dagen efter er vi på cykeltur rundt på Endelave. Vi ser en propelflyver lette fra den lille flyveplads, hvor et opslag på en ladedør meddeler at det koster 50 kroner at bruge græsbanen, og at piloterne godt må campere ved siden af flyet. Et opslag advarer om, at derhverken er tower, radio, flyveleder, benzin, told, politi eller hospital, så flyv forsigtigt. Men en Sognefoged har vi !!!” Man kan bare lægge de 50 kroner i der dertil ophængte plasticposer og smide dem i postkassen ved siden af. Og man skal helst ikke lande for tidligt på bane 29, fordi “naboen får forhøjet blodtryk af hjulspor i sin kornmark.”

Der er andre flyvende objekter i luften. Tusinder af bittesmå tordenfluer er ved at gøre os sindssyge. Jeg skal til at sige til min datter at disse lortedyr også kaldes gnavpander, men får i det samme tre-fire af dem direkte ind i munden. Velbekomme. De er sikkert økologiske og fedtfattige proteinbomber, men det er svært at glæde sig over, når det kilder i maven.

En stor classic-fadøl på kroen tager det værste, og min datter bliver ferieven med en lille kattekilling. Den hedde Tante Tut, siger kromutter. Selvfølgelig hedder den det. Hjemme på færgegården venter den hvidløgsmarinerede grisesteg med den ubegribeligt velsmagende svampesauce. Og rejemaden og ingefærlaksen. Sprængt oksebryst med peberrodssauce. En halv flaske Amarone. På værelser venter Anton og terapeuten Paul Weston.

Vi har det godt. 

3 kommentarer til “Anton og Gnavpanderne

 1. Jeg er solgt til den ø, og specielt den lufthavn. Det er bare vildt. Måske er det lidt farligt at man ikke kan få benzin! Men så er man jo dog kommet ned.
  De spiselystne fluer (!) kender jeg godt. Jeg har forresten været ude for at de prøver at hævne deres fætre og kusiner og bider (man kan næsten ikke mærke det.)
  Jeg troede ellers at jeg aldrig ville få lyst til at tage på ferie igen, men humøret stiger jo betragteligt ved at høre Endelaves Lyksaligheder.

 2. Donald….jeg faldt pladask for den ø. Og den er undtagelsen, der desværre bekræfter at øer har svært ved at beholde fastboerne. De har gjort et eller andet rigtigt, således at flere og flere flytter fast derud.
  Den flyveplads er eventyrlig. Én lang græsplæne, der fører ud over vandet. Et stykke sommer-Danmark, som får mig til at føle mig som dreng påny. Solgryn og OTA (det er måske det samme…)
  De søger forresten en forpagter/bestyrer af kroen. Var det noget?

 3. Forresten…en lille præcisering: Tante Tut bor ikke på kroen, men på caféen på campingpladsen. Min datter fik en god burger på den café, og mens den blev tilberedt kom tantekatten hen til os.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s