Lommeuldiversets skabelse

Har fysikere egentlig analyseret lommeuld?

Jeg spørger, fordi verdens måske kendteste fysiker, Stephen Hawking, angiveligt har lukket døren for at universet skulle kunne være blevet skabt af vagthavende gud.

Englænderen udgiver en bog i dag om emnet, hvori han skriver at universet er opstået af sig selv ud af ingenting. For en lyriker som mig er det sproglig verdensklasse. Man kunne udgive en digtsamling med den ene sætning.

I en tidligere bog havde Hawking ellers ment at der måske var en gud med til at kickstarte det hele, men nu har han trukket sig ind i sit eget tyngdekraftsfelt igen.

Emnet er et af mine yndlingsområder. Er det virkelig muligt at skabe noget ud af ingenting? Hvis det er, så vil jeg omgående ringe til min bankrådgiver og brække den nyhed. Stol på det.

Jeg er udmeldt af folkekirken og tror ikke på Gud, men det ta’r Hun normalt stille og roligt. Travl kalender i forvejen, fornemmer jeg. 

Det, som får mig til at tænde helt vildt på universets skabelse, er det store brag som opstår når fysikken møder lyrikken. Rent sprogligt gi’r det jo ingen mening at sige at noget er opstået af ingenting. Det må selv verdens klogeste mand kunne sætte op på en formel. 

Jeg ved ikke hvad der var, lige dér hvor der ingenting var, i sekundet før ulden begyndte at ulme for alvor. Men jeg synes ikke man kan pege fingre af dem, der forestiller sig, at der skal lidt mere end lommeuld til for at løbe et helt univers igang.

Der skal i hvert fald en god fysik til. Formel 1-fysik?

Advertisement

4 kommentarer til “Lommeuldiversets skabelse

 1. Nogle mennesker har en bedre fysik end andre? Skyldes det udelukkende den genetiske sammensætning? Skyldes det års masochistiske svedetimer i helsecentre? En kombination af samme? – Cambridge-professoren kommer af fysiske grunde ikke i motionscentre. Spørgsmålene om den fysiske sammenhæng er vist ikke helt afklarede!
  Det samme gælder Guds kalender, hvadenten det er en himmelsk Mayland med linier og dobbeltopslag eller en elektronisk. For alle mennesker i forskellige situationer synes denne kalender ofte ikke at tillade en aftale, men er man vedholdende og stærk nok, viser der sig ofte en booking-mulighed. Bagefter har mennesket det lidt med at glemme det…. 😉
  Lyrik er vel mest en skildring af følelser, modsat fysikkens vedtagne love. Det kan være voldsomt forvirrende at sidestille disse to emner. Når så samtidig den geniale Hawkins ruller sig ud fra kørestolen med nærmest uforståelige fysiske genialiteter, er der ikke noget at sige til, at man kan blive lidt rundtosset…..i formel 1-tempo.

 2. Erik…tak for en fin kommentar. Ja, der er noget mere rock&roll over Muskelsvindfondens formand end fysikkens fortaler, og jeg ved godt hvem af de to, der ville vinde i et spontant kørestolsrace.
  Lyrik er mest en skildring af…sprog. Mener jeg. Lissom whisky er en skildring af korn og akva vitæ plus lidt kultur?
  Jeg ved godt af fysikerne er gode tl at sige, at deres kompetenceområde ikke rækker længere end til øjeblikket lige før…ingenting.
  Og det er her, jeg synes man skal holde op med at gøre grin med dem, der tror på at der skal lidt mere til end en formel. Sådan…rent formelt?
  🙂

 3. Der er noget uimodståeligt i at tale om de ting, man bliver herre over universet når man tænker spørgsmålet: Hvis jorden er flad og står på en skildpadde, hvad står så skildpadden på (forord fra Bertrand Russels Filosofi-historie). Om man tror at universet er massivt eller tomt. Om man tror at der skal mere til eller mindre til at skubbe universet igang. Andet gear, let speader. Tillad mig at tolke lidt. Det, som Hawking gør, er at prøve ordene af mod hinanden, som en anden Bastian at bruge paradoxet som udtryk for en indsigt. At universet ikke kommer af noget er et forsøg på at udtrykke dikotomien mellem noget og ingenting. Hvis man tænker på noget versus ingenting i 20 sekunder kommer man i meditativ tilstand og kan se nogle ting klarere. Men det tager et andet univers at se dette univers klart.
  Det er kun nuet, som er massivt. Vores opfattelse af tid er præget af at vi ser tingene gennem øjnene. Se på fortiden – den fylder ingenting, og fremtiden, den er der kun, når vi tænker på den. Nu bliver man helt høj, ikke? Ønsker at man sidder ved Gefion springvandet og pløjer en ø, Sjælland, ud af Sverige der hvor Vänern søen dannes.
  Skabelsesberetninger er meget morsomme. Allesammen.

 4. Fin kommentar, Donald. Tak for den. Jeg hørte forleden at der er lisså mange stjerner i universet som der er sandkorn på Jorden. Det er jo…utroligt. Og hvis man siger “Universet”, så lyder det jo som om det er en slags kasse med stjerner i. At Universet er formen. Men så forventer man jo også at der er nogle vægge. Og hvad består de så af?
  Hvor er det egentlig et både vidunderligt og skræmmende emne.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s