Min nytårstale 2010/2011

Det var så de første ti år af det nye årtusinde. No more nullerne.

Hvad skal der så ske i elleve? I tierne? Er det den ellevte time før årtiet slår tolv? Skal man tie eller tale?

Jeg skal i hvert fald og helt sikkert tale. Indtale, indlæse, indspille, optage.

Lydbøgerne er den ene vigtige del af mit arbejdsliv. Hvor mange romaner kommer jeg til at indlæse fra jeg er 53-63 år? Lyder min stemme som en mand  på vej til tre snese år?

Den anden halvdel af mit arbejdsliv er foyertjansen i Operaen og Skuespilhuset. Jeg elsker at møde gæsterne til de udfordrende, tankevækkende og flotte forestillinger, og jeg kan ikke nok takke de mennesker som endelig, endelig, endelig lukkede mig indenfor og gjorde mit arbejdsliv komplet. 

Men hov…er jeg da ikke forfatter, først og fremmest?

Jo, det er jeg da, men endnu kan jeg ikke bruge den del af mit liv som platform til ret meget andet end bevisførelse. At jeg kan skrive. At jeg vil skrive. I 2010 fik jeg mit livs første større arbejdslegat, og det har fået mig til at dyppe pennen endnu engang, i respekt for den blå farve i det stempel.

I 2010 udkom min eksperimenterende kortprosadialog ‘Jeg kan ikke sove’. En idé, som blev født her på bloggen. Tak for jeres medvirken, institutgæster.

Jeg bliver ved med at skrive, gør jeg. Der kommer en kvittering fra mig til dem, der har vist mig så stor tillid, og den kommer snart. I baghovedet ligger min næste roman og marinerer. Hvis du møder mig, så prøv om du kan høre den lille skvulpen. Bed mig virre med hovedet. Det er jeg god til..!

Privatlivet skal jeg vel også ind på, men da jeg stort set ikke har noget privatliv, så er det hurtigt overstået. Det vigtigste i mit liv er det fortsatte forældreansvar for de to børn, jeg har været så heldig at have bestemmende indflydelse på. 

Drengen er nu færdig med sin uddannelse, endda med udmærkelse. Det er simpelthen så imponerende godt gået af ham. Jeg kan ikke rose ham nok for den måde han udvikler sine evner på, ved at være nysgerrig og ærgerrig. Han har en fremdrift som mange andre savner. Han er en fremragende håndværker.

Datteren er knapt så gammel, og skal snart på gymnasium. Hun har arvet sin mors evner for tal og mine evner for bogstaver. Ikke dårligt at have med på vej ind i den verden. Hun minder meget om mig, og jeg krydser mine fingre (når jeg ellers kan) for at hun kommer videre på en god, glad og udviklende måde. Evnerne har hun. Nu skal livet klare resten.

Hun kan også blive en god håndværker (eller åndværker?) hvis hun bruger sine gode skriveværktøjer og tilsætter sin smittende livslyst og åbenlyse glæde ved livet som koncept. Det ville glæde hendes far, som ikke fik nogen uddannelse, måske fordi han havde vagten i familien, da hans far tjekkede ud.

Livet er jo livligt. Man kan mærke det.

Jeg fatter dog ikke den oplysning jeg hørte for nylig: at halvdelen af de børn som fødes lige nu, vil blive hundrede år. Kan det virkelig passe? Det bliver spændende hvilken halvdel mit lille barnebarn, som i dag har sin første fødselsdag, tilhører.

Tak til medarbejdere og læsegæster her på mit lille institut, som har været plaget af sygdom og har måttet flytte flere gange i nullerne.

Nuller og et-taller er vigtige grundsten i sådan et hus. Og man skal passe på husbukkene. Og virus. Og spare på kommaerne!

Jeg er klar til tierne…vel vidende at der findes talende tavshed.  

Advertisement

7 kommentarer til “Min nytårstale 2010/2011

 1. Kjeldsen…jeg takker og sender ønsket retur til dig. Du er en klog mand med humor, vid og verdens skønneste slowmood. Det omvendte af min papegøjestil 🙂

  PS. Jeg ved godt at man kan påstå at nullerne sluttede sidste år, men omvendt er det først nu at der er gået ti år fra 2000….regner jeg med, men jeg er jo også borderline talblind :-/

 2. mht dit PS: du har helt ret, 10´erne begynder først i morgen! Jeg husker tydeligt al den ståhej der var ved årsskiftet 1999/2000, det burde først have fundet sted 1 år senere, Et århundrede er i lighed med en 100-kroneseddel ikke slut før det sidste år er gået/den sidste krone er brugt. Men hvis tal kan bruges som undskyldning for en fest, så skide være med det….
  Et godt og lykkebringende nytår til dig og dine, håber vi mødes i det nye år!

 3. Vivi…TAK for redningen.
  Hvad skulle jeg gøre uden matematiske livreddere som dig? Jeg hørte ifm årtusindskiftet et s-k-ø-n-t indslag på P1 om tidsregning som sådan, og det blev jeg totalt søsyg af, for det hele sejler ifølge den ekspert, som med humor berettede om bl.a År 0, der ikke findes osv osv.
  Da jeg for nylig var i Aars, gik jeg en tur på Planetstien – og læste til mit store chok at Venus drejer den modsatte vej af alle andre, og at et venusdøgn derfor skulle være længere end en venusdag..!
  Gys…
  Også godt nytår til dig og dine, og tusind tak for mange søde hilsener i årets løb. Ja, lad os da ses og få et godt grin 🙂
  hep
  Beo

 4. Når dette digitale medie anvendes, er det fristende i den første dag i det nye årti at opstille den nærmest perfekte digitale rækkefølge:
  010111
  Instituttets CEOs nytårstale er gennemlæst med interesse. Blandt flere vinkler på 2010 noteredes “I 2010 fik jeg mit livs første større arbejdslegat”. Bemærk ordet “første” i citatet! Ambitioner er en god egenskab hos en kunstner, hvis uafviselige glæde for og talent med at klistre bogstaver sammen manifesteres i forskellige versioner og udgivelser. – Lad det ske igen!
  Det skal være mit ønske for ikke blot 2011, men hele det kommende årti af ettere, medens eftersmagen efter en god fransk champagne fortsat udfordrer smagsløgene hos såvel faste som ad hoc beboere på Hulegaarden! 😉
  Godt nytår 2011!

 5. Erik…hjertelig tak for din kommentar.
  Her på bjerget drikker jeg cola light, men jeg har dog skålet med bamserne i en festlig 50 cl lakrids-øl ‘1883’ fra Harboe. Og nytårsmenuen stod på intet mindre end forloren hare!
  Jeg har nydt min stille nytårsaften, og fået et festligt opkald fra min datter, der fester i Næstved med efterskolekammerater.
  Vi lever. Det er der tegn på. Sikre livstegn. Men nu: skønhedssøvnen, den tiltrængte.
  Godt Nytår, Erik…og hils Storelas 🙂

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s