Min egen særegne udtale

Jeg kæmper ikke alene fra linje til linje når jeg skriver, men også når jeg læser op og ind, for ofte er der nogle ord som skal smages til med tidens toneklang.

Det gælder f.eks. gode gamle ord, der begynder eller slutter med “egen”. Skal bogstavet ‘e’ mon udtales som det første bogstav i ordet ‘egetræ’ eller som i ‘ejendom’?

Bruger man egetræsmetoden lyder man meget korrekt og gammeldansk, men jeg synes dog også at bopælsmetoden er lige lovlig…frisk.

I dag på P2 hørte jeg musikeren og radio/tv-værten Nikolaj Koppel udtale ordet ‘særegen’ på bopælsmåden, ganske uden egetræsfornemmelse.

Det overraskede mig at han, som ellers fører en høvisk tunge, bruger den moderne udtalemåde. Ikke fordi den måske er decideret ukorrekt – men fordi den lyder så nymodens fra en mand med så pæne hænder.

 Jeg er ofte i tvivl om udtaler, foreksempel med ordet ‘egensindig’?

Ikke på vilkår om jeg vil andre steder end i skoven med det ord. Men omvendt, så skal lytteren af de lydbøger, jeg lægger mule til, helst opfatte hvad jeg forsøger at sige. Det har førsteprioritet, any time.

Syret.

Videre! 

5 kommentarer til “Min egen særegne udtale

 1. Egensindig efter egetræsmetoden er det vist kun Daisy (og hendes familie – bortset fra Henri selvsagt ;o)), der benytter sig af … Hvis jeg hørte en lydbog med egensindig udtalt efter egetræsmetoden, så ville det i hvert fald skurre så meget i mine ører, at det ville forstyrre de næste ord, som jeg skulle lægge ører til ;o)
  Det skal vel læses, som folk selv ville sidde og læse det med deres egen indre stemme… og min indre stemme taler i hvert fald i moderne tunge ;o)
  Dog sidder jeg og spekulerer over, om særegen overhovedet kan udtales efter bopælsmetoden ? Det ville jeg i hvert fald aldrig gøre, det lyder bare forkert :o) (men nu er jeg jo også sønderjyde – når først vi går amok på dialekt, så lyder alt, vi siger, jo forkert *g*)
  Er det ikke mere end noget andet et spørgsmål om mavefornemmelse ? Og det, der føles bedst i maven, er også det, der kommer til at lyde bedst, når det kommer ud af munden ;o)
  Der ligger en by på Als, der hedder Egen… Den skal udtales efter træmetoden. Men hvis man udtaler den efter bopælsmetoden, så lyder det pludselig ret morsomt, når folk bliver gift i Egen kirke :oD

 2. Hallie…tak for en fin tilbagemelding. Jeg har også store problemer med ordet ‘lods’ og ‘lodse’ og ‘lodsejer’ – man kommer nemt til at losse problemet til hjørne.
  Før i tiden kunne man være livegen (fæstebonde)….og dér kunne man sikkert også komme til at bruge ejendomsmetoden, men jeg ville aldrig bruge den i det tilfælde.
  Nå…sålænge man ikke vil have mig til at sige ‘forevige’, så går det jo nok endda 🙂

 3. Nå ja, forresten…jeg kæmper også med ordet ‘fjender’. Nogle udtaler det, så det rimer på venner, men jeg vil helst udtale det så det rimer på ‘hinder’. Suk…hvorfor er vokaler så egensindige? 🙂

 4. En lodsejer ejer et lod – så det skal lyde låddent. En lods er ikke en los, det skal rime på mos – og lodse på mose. Det er min mave ganske sikker på. For-evige giver da sig selv?
  Hallie, jeg skal aldrig glemme den med Egen kirke!
  Beo, jeg er vild med dit let knækkede (og gnæggende?) syn på mange ting. Og ord ikke mindst.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s