Den gode afhængighed

“Mennesket i dag skal kunne klare sig selv, og det skal kunne tilpasse sig. Det er det vigtigste. Vi skal gøre os uafhængige af hinanden. Det, tror jeg, skaber ensomhed. Men det ville være skrækkeligt, hvis jeg havde et liv, hvor jeg ikke var afhængig af andre, og hvor andre ikke var afhængige af mig! Uafhængighed er på den måde farlig, fordi den skaber ensomhed. Vi er blevet vant til at betragte afhængighed som en svaghed, men det er en væsentlig styrke ved livet at turde være afhængig af andre. Vi skal ikke klynge os til hinanden, men vi skal turde være noget for hinanden og kunne bruge hinanden til noget. Min mor var lagerarbejder, og hendes vigtigste stolthed var, at man skal kunne klare sig selv og ikke ligge nogen til byrde. Men Korshæren har lært mig noget andet: man må godt ligge nogen til byrde.”

[Bjarne Lenau Henriksen (leder af Kirkens Korshær fra 1987-2011) til Politiken]

7 kommentarer til “Den gode afhængighed

 1. Afhængighed bliver let et negativt ladet ord. Ikke mindst i vores borgerlige ideologiske konjunktur, hvor egoismen rådyrkes. Men Henriksen har fat i den lange ende, for den uafhængighed, som tidsånden kræver, er dybest set en illusion. Vi er altid – fra fødslen af – afhængige af en anden, den anden. ‘Jeg er en anden’, som den franske digter Rimbaud sagde. Og vores ubodelige ensomhed vil altid være den kraftigste påmindelse om den kendsgerning. Jeg tror, mange ting ville se anderledes og bedre ud, hvis vi erkendte, at det forholder sig sådan.

 2. (tillader mig lige at gentage mig selv fra FB)
  Jeg har nu altid ment, at vi ikke kun er her på Jorden for vores egen skyld, og at vi har brug for hinanden, i glæde og sorg, til fest og til hverdag.
  Dalai Lama siger:” Vi fødes allesammen hjælpeløse. Uden forældres venlighed kunne vi ikke overleve, endsige trives.”
  Jeg tror at denne venlighed skal udbredes til at gælde i alle livets forhold, og skal bruges gensidigt i samvær mellem mennesker. Uvenlighed har aldrig ført til noget godt, og egoisme fratager os muligheden for taknemmelighed og glæde over, hvad godt livet har at give os.
  Lad os allesammen tænke over, hvornår vi sidst følte taknemmelighed og glæde.

 3. Rimbauld! Yes! Og også almindelig snusfornuft. Gu’ er vi afhængige af hinanden. Jeg er afhængig af min mands kærlighed og omsorg, af at mine unger gider mit nærvær og af, at jeg har venner, der ser mig som jeg er og gider mig uanset.
  Jeg er afhængig af andres anstændighed i trafikken, på arbejdspladsen, på den politiske arena, i hverdagen.
  Afhængighed kunne måske transkriberes til solidaritet, empati og forståelse?
  Bare min 25 øre.

 4. Susling…jeg er med dig hele vejen. Citatet påvirkede mig meget, idet jeg kan mærke hvor meget jeg gennemgående forsøger at isolere mig, måske for at sikre at ingen kommer i en position, hvor de kan såre mig eller trække tæppet væk under mig – men hvor jeg sandt for dyden at sige også kan mærke konsekvensen af den form for sikkerhedssystem = at der dermed heller ikke er nogen, der kan gøre mig noget godt…og så står man/jeg med det, der kaldes et valg.

 5. Forstår godt, det du skriver. Det er ikke en helt nem metier, men husk nu: Smil og verden smiler (for det meste) til dig. Ikke ment på den nu tager vi den nemme måde, men fordi jeg er helt med på din anke.
  PS. Det går da meget godt med os to, du godhjertede mand 🙂

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s