Hvor sjov tør man være?

Snart udkommer min rablende papegøjebog/CD, og i modsætning til de fire tidligere digtsamlinger er der en hel del humor i den her. Formen er meget mundtlig, og nogle af de 45 linjer går decideret efter et godt grin.

Men er det nu også så smart, Hansen?

I en tankevækkende artikel i Information beskriver forfatteren Jens Blendstrup det farlige i at bruge humor som kongevej til læserens hjerte og hjerte. Man risikerer at blive stemplet som…(gulp) mindre seriøs end de skrivere, som Blendstrup med et vidunderligt udtryk kalder alvorlikerne:

»Hvis man er alvorlig, skal man ikke forsvare sig. Som humorist skal man forsvare sig hele tiden. Også over for sig selv. Som om man ikke kan tage sig selv alvorligt. Men det ved jeg nu heller ikke, om jeg kan. Da jeg var 18, var jeg alvorliker, teenageselvhøjtidelig, røg hvide Kings, hørte jazz og skrev følsomme digte inspireret af Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen. Hvis man var sådan én, ville man have et helt andet hof, tænker jeg også. Et ærbødigt et. Jeg er bare en litteraturens pølsemand. Men andre gange vil man jo gerne være en selvhøjtidelig cockerspaniel. Jeg prøver at lære at acceptere begge dele. Det er måske også derfor, jeg er begyndt at skrive længere bøger. Jeg behøver ikke hver gang overgå mig selv i sære badutspring.«

På den ene side kan man få kontakt med mange flere ved at turde vinkle teksten sådan lidt smågakket – tænk bare på dengang Per Højholt skrev sine Gitte-monologer – men omvendt har man måske sagt farvel til muligheden for at blive taget seriøst, når man vil formidle noget ondt, væmmeligt, hårdt, sort og slemt.

Tænk også på skuespillernes dilemma hvis de får succes med noget komisk. Da man grinede Dirch Passer ud af rollen som den evnesvage, bomstærke Lenny i Steinbecks ‘Mus og mænd’.

Jeg har selvsagt givet besked til P1’s litteraturprogram om fabulator-bogen. Men burde den i virkeligheden også promoveres i P4 og i Aftenshowet eller P3 Morgen?

Mit håb er at man får øje på alvoren bag humoren. Humor uden bagvedliggende smerte er noget af det værste jeg ved. Måske kan jeg underholde ved at sætte mig mellem to stole – og ryge på røven.

Vi må se ad.

20 kommentarer til “Hvor sjov tør man være?

 1. Eksemplet med Dirch Passer er velvalgt. Af især to grunde: Først fordi mandens hele kunstneriske aura altid udstrålede varm og barnlig humor. Dernæst fordi hans mørke sider blev udlevet i rollen som Lenny på aldeles fremragende vis.
  Få – omend nogle – husker denne rolle, men alle med tilstrækkelige årringe husker den største komiker, som Danmark har haft.
  Det er med kunsten som med livet, hvor meget skal den enkelte afprøve og om muligt booste sine evner for at nå omverdenens anerkendelse?
  Korsøraneren Blendstrup virker ikke – trods begavelse og cand.mag-eksamen – til at have fundet sin faste platform endnu. Om det skyldes et twistet forhold til sin afdøde psykiaterfar eller andre sten på hans vej, er vel uafklaret.
  Jeg tror på, at der er nogle kerne-værdier, der skinner igennem vores handlinger, hvadenten det er dagligdags gøremål eller forsøg på at skabe oplevelser eller kunst; sidstnævnte eksempelvis i form af litteratur uanset genre uanset antallet af kommaer og punktummer. 😉
  Disse basale kerneværdier, der formet i vores indre af livet, skal være pejlemærkerne for vores handlinger. Selvom vi er i konstant i bevægelse, skal vi fastholde dem uanset omgivelsernes (inkl. smagsdommere) afgivne domme.
  Er talentet ægte nok – som med Dirch Passer – og som med blogejerens flerspektrede sprogbehandling, kommer omgivelsernes respons altid med større eller mindre kraft…..den kan ikke undertvinges, thi talent er som en korkprop.

 2. Erik…ja, vi bor jo i landet som står bag både korkbæltet, håndboldspillet og antabuspillen. Og Grethe Sønck. Kaptajnerne Jespersen og Carlsen. Og den bamsedøbende præst. Og PH-lampen. Og PH. Og DSB (sic!).
  Jeg er mere end glad for den opbakning du giver mig. Som dreng og ung drømte jeg om en eneste ting: at blive fodboldkommentator på tv. Det blev jeg så. Been there, done that.
  Og hvad så?
  Så kunne man/jeg jo forsøge at arbejde seriøst med den sprogfornemmelse jeg er født med. En arv efter min farfar og far. Plus min mors herlige slagfærdighed og vippefodsheftige sømandboss-kæften op.
  Egentlig burde jeg have været journalist. Skrivende. Sådan een, som tager hen til et sted eller en by, hvor han aldrig har været før – og skriver om oplevelsen. Ikke om debatten i byrådet, men om alle de sanselige ting. Byens rytme. Farverne. Skiltene. Typerne. Butikkerne.
  Det var TÅBELIGT at jeg ikke prøvede een gang til, efter at have kikset den første optagelsesprøve til Journalisthøjskolken i 1978. Men typisk mig, så blev jeg tøsefornærmet.
  Nu skriver jeg så, og læser andres romaner højt. Og byder gæster velkommen i Skrigehuset på Skråleøen. Det er sgu et okay liv.
  En forfatter…hvad laver han? Han skriver OG udgiver bøger. Hele tiden. Og hvis han er dygtig OG heldig – så får han medgang.
  Jeg synes den kommende bog er en god måde at tilbyde det, jeg er god til. Og jeg må takke forlægger Mikael for at have tilbudt sin hjælp. Flere gange har jeg været ved at opgive projektet…også flere gange end han er klar over.
  Men nu er glad for at den kommer. Den er både sjov og alvorlig. Om den så er god nok, og om markedet vil have lige netop den, lige netop nu…det er et spørgsmål om timing og held.
  Tak, Erik 🙂

 3. Et lille host fra en Højholt-fan: monologerne hedder .”Gitte-monologerne” idet det er Gitte der taler og Susanne der lytter.
  Men pyt: jeg er en stor tilhænger af velplaceret og målrettet humor i passende mængder. Jeg kan ikke se at det skulle være finere at være alvorlig, det er livet jo i al almindelighed i forvejen. Men at kunne beskrive og afkode tilværelsen gennem humor, det er en stor kunst, især når man kan se alvoren i det!- …hvis du forstår hvad jeg mener. Så “Keep up the good work” som man siger på dansk, der er altid noget at gøre for en humorist!

 4. Vivi….guuuuud ja, hvor har du dog ret…som altid!
  HAhahahahahahaaah, hvor er jeg dog en spade. Gitte taler jo med Susannnnnnnn’ hele tiden, men det er ikke en valid undskyldning for sådan en omgang sludder.
  Hvad skulle jeg dog gøre uden dig? Hurra for vivisektion! Eller….du ved hvad jeg mener 🙂
  Tak…også for andet afsnit 🙂

 5. Du behøver nu ikke forsvare noget overfor mig :o)
  Jeg synes, at alvor tilsat en god portion humor er det bedste… måske kun lige knapt overgået af humor tilsat en god portion alvor ;o)

 6. Hallie…hehe, det glæder mig at du ser sådan på det. Det kommer ikke bag på mig at du ser sådan på det, men det kommer vel heller ikke bag på dig, kunne jeg forestille mig 🙂

 7. [nu har jeg rettet navnet på Højholt-monologerne fra Susssssaaannnn’…til det korrekte som Vivi var så sød at gøre mig opmærksom på: Gitte…ikk’ossssss?]

 8. Storelas vågnede op af et mareridt, der inkluderede en masser “sssss” og noget med dåbsvand. Sidstnævnte tager “rebellen” alias biskoppen over Danmarks største stift – Liselotte Rebel – sig sikkert af.
  Ssss..som i “sjov” beroliger ham nu!
  PS. Quite off topic er bestilt “Ashenden” i lyd, hvor denne kommentator glæder sig til at få de beologiske stemningssvingninger omsat i en fortolkningsproces af en af hans yndlingsforfattere ind gennem ørene! 🙂

 9. Rigtig mange digte (og digtere) er ufrivilligt komiske. Jeg ved godt, at det er upassende at grine af folk, når de ikke er sjove med vilje, men jeg kan jo ikke lade være. Således finder jeg noget af det sorteste selvmords-lyrik fra firserne for uhyre morsomt og især feministisk knæk-prosa er det rene stand-up for mig – det er ganske enkelt hylende morsomt. Der er faktisk ikke ret meget i denne verden som jeg ikke finder grinagtigt. Alvor skal man være meget forsigtig med. Jeg undgår den helst. Men det er også nemmere for mig at sige. Jeg bor jo i provinsen.

 10. Erik…jamen, Storelas dog. Sikke da noget. Jeg synes ellers at hende rebellen selv ligner en glad bamse, med den der krøllede rumhjelm af hår og det (og det skal hun have) glade runde ansigt. Men præsterne “dukker” sig når hun tager den strenge mine på. Uha-uha.
  Ashenden….oh ja, den var vist en rigtig solid tekst, mener jeg at huske. Nå ja! Ham agenten ved Geneve-søen! Jo, den tror jeg du kan glæde dig til, altså teksten, altså 😀

 11. Martin…hvor er det godt sagt. Jeg sad i Poesiens Hus forleden og oplevede de to digtere Lars Bukdahl (han er ikke særlig kendt endnu, men han skal bare blive ved, tror jeg) og Lone Hørslev.
  Han gjorde alt han kunne for at få tilhørerne til at have det godt, og også i hans digte var konstant fart på og ilsom vildskab, som gav god respons. Og i hans op- og nedlæg var der masser af humor, og det var alt sammen skægt og godt.
  Men Hørslev…tak skæbne, for en digter. Hun hviskede nærmest sine elegant turnerede skarptslebne pilespidspointer, som borede sig ind i sideflæsket på den mest udspekulerede og elegant gennemarbejdede måde.
  Hun var tydeligvis en alvorliker. Han ville underholde. Jeg kunne lide dem begge lige godt. Det var en god aften.

 12. Et sted, hvor alvorlikeren møder humoristen er hos – Benny Andersen. Det måske mest oplagte eksempel blandt de levende poeter… 😉

 13. Capac…ja, det er sandelig da en passende kommentar. Andersen er meget skarp, hvis man skærper sanserne. Og må jeg nævne en anden? Steffen Brandt?

 14. Åh ja, Capac: “Endnu tung af nattesøvnen, blidt medgørlig efter hvilen, har jeg rejst mig, strakt mig, klædt mig på, og røget en cigar/kun en mild og lille chybreduft har gemt sig i mit hår/den skal jeg ane hele dagen”

 15. “For han tror dit øjes uskyld, som jeg selv engang det gjorde, til jeg så dets dybe atrrå, da jeg kom dig ganske nær. Men i dag har blikket atter dette friske glade skær, det vil plage ham hele dagen”

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s