Øget forbrug redder verden?

Først skal du lige vide en vigtig ting om mig.

Jeg har nogle gange meget svært ved at overskue talmængder. Det er egentlig ikke fordi jeg er dårlig til at regne, men jeg mangler en eller anden hjerneoptimering, som finder sted i de sidste uger inden man fødes.

Da var jeg lige halvanden måned for hurtigt ude af startblokken

Når mit handicap sætter ind, så kan jeg gå i stå på en måde som minder om de situationer, hvor en ordblind stirrer panisk på ordet ‘fleksrum’.

I aftes sad jeg så i et ret flot hus med tusind værelser og tre pæne lamper.

Femtenhundrede gæster deltog i en slags alvorlig selskabsleg, der handlede om hvem der på kommando kunne have flest mulige følelser i forhold til sin elskede. I pausen kølig hvidvin og pænt tøj.

Mens de havde gang i sommerfuglefruen inde i den bløde ahornkerne, sad jeg udenfor ved et lille sort bord og bladrede i nogle tilbudsaviser. Livet har jo også sine jordiske behov, når vi skal have en hverdag til at hænge sammen. Hjemme i daglighuset, ikke?

Jeg nåede til side ni i SPAR’s glittede ugeavis, og faldt over et tilbud på nogle DVD’er til børn. Tegnefilm. 49 kroner pr. stk. Hallo. Øjne, der sidder fast. Jeg har jo selv et barn med nok DVD’er til at lave en konkurrent til sneglehuset i Thyborøn.

Men nu kommer vi så til de hersens tal.

SPAR har nemlig indgået et samarbejde med Red Barnet. Tre kroner af hver solgt DVD går til Red Barnet, og jeg går ud fra at broderparten af beløbet når uskadt frem til de børn, som har hjælp behov. Men der er en liste, som skal hjælpe mig lidt på vej, og den liste forvirrer mig:

For 1 DVD kan et barn blive mæslingevaccineret
For 10 DVD’er kan et barn få en basismedicinpakke
For 100 DVD’er kan et barn få en fyldt skoletaske
For 250 DVD’er kan et barn komme et døgn på ferielejr
For 1000 DVD’er kan en ung somalier få en uddannelse

Det, som forvirrer mig, er hvilke beløb der er tale om.

Er det de tre kroner som skal ganges op med 1, 10, 100, 250 eller 1000?
Eller er de 49,95 kr som skal ganges op med 1, 10, 100, 250 eller 1000?

Det er jo nok de tre kroner. Et døgn på ferielejr koster nok ikke 12.500 kr. og en fyldt skoletaske koster nok ikke 5000 kr, selv om mange danske børns tasker indeholder iPhones og økologisk make up og notepads og kreditkort.

Så langt tror jeg at min indre lommeregner kan følge med. Men jeg har også en lommefilosofiregner. Og den er så glohed, at jeg danser rundt og råber av, av, av.

Der er noget helt galt med den tankegang dér. Prøver man at få forbrugeren til at købe den tankegang, at for at hjælpe børn i nød, så skal man først forbi et forbrug af spillefilm på flere tusind kroner, før man får givet et nødlidende barn så meget som et håb om overlevelse?

At der først skal 1000 solgte DVD’er til at rejse de tre tusind kroner, der giver en somalisk pige en hel uddannelse, er en grotesk form for omvej i mit hoved. Hvorfor så ikke bare give pengene direkte? Det tager jo fanme næsten halvanden måned at se de fågging film! Men man behøvs nok ikke engang pakke dem ud af folien, før skoleklokken lyder i Puntland.

Man kunne jo også overveje lidt mere godnatlæsning med sin mund via en biblioteksbog. På den måde kunne man droppe at købe en DVD for 49,95 kr. – og så har man allerede givet fem børn en basismedicinpakke.

Jeg vil nødigt pege fingre af en sikkert livsvigtig hjælpeorganisation, og heller ikke af et supermarked, som vil købe sig til en bedre samvittighed. Men jeg synes det er dårlig tal-kommunikation.

Så dårlig, at selv en talblind som jeg kan regne det ud.

2 kommentarer til “Øget forbrug redder verden?

  1. Sådan går det jo, når man vil blande velgørenhed sammen med kommercialisme. Hvad enten det er DVD’er eller returflasker (drik dig en pukkel til og red et barn eller noget…). Det kapitalismens (undskyld mig: liberalismens, ‘de frie markedskræfter’) overdrev… Jeg nøjes med at give ham manden med Hus Forbi en tyver. Jeg ved godt, den går til øl, men det er da til at regne ud…

  2. Capac…sådan eeeeeer kapitalismen/utak eeeeeer de armes løn/det’ de riiiiiges paradis, men/jeg sys faaaaame det er synd :-/

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s