Peter, for fanden mand..!

Jeg kender ikke en skid til Peter Lüttge, så hvis jeg nu tager grueligt fejl og han er verdens skønneste kollega, nænsomste elsker og vidunderlige far, så vil jeg gerne på forhånd undskylde meget.

Undskyld, Peter. Undskyld. Virkelig.

Peter har for den svensktalende del af det finske tv-publikum lavet en lille dokumentarserie om at gå langs Caminoen, pilgrimsruten i Spanien som alle kendisser efterhånden allerede har lavet en lille dokumentarserie om.

I Danmark har selveste Mikael Bertelsen forsøgt sig med opsmøgede skjorteærmer og et ubarberet pokerface, som fik mig til at slukke efter den første udsendelses første kvarter – og jeg er ellers meget, meget glad for det meste af det, han producerer.

Nå, men i dag zappede jeg på DR2 lige lukt ind i Peters møde midt på den slagne vej til Santiago de Compostela med et menneskeskabt stenbjerg, hvor man traditionelt lægger en medbragt sten hjemmefra og beder en lille bøn til et uoriginalt kors på toppen.

Det er rutens højeste punkt, med mindre man er på E.

Peter har tændt sit selvbetjente kamera (han er der jo IKKE for at gå ruten, men for at filme sig selv mens han går ruten) og sætter sig på kanten af en af de tusinde sten fra alverdens lande.

Jeg tænker på hvordan man mon udtaler Narcissus på finsk. Måske var Narcissus finne fra starten af, fra et lille muntert ferieeventyr med en tjener på en taverna?

Anyway…Hemingway.

Peter siger jernmalmfuldt at, nå ja…her er så det her bjerg – og der er vist en eller anden historie med det her bjerg. Kunstpause. Fra baglommen udfolder han en udskrift af en google-forklaring på stenbjerget – og så læser han op, at hvis han skulle have fulgt traditionen, skulle han have haft en finsk sten med sig hjemmefra og lagt den ved siden af de andre.

Nå da da, tænker jeg. En forglemmelse, men han kan jo bare fyre et eller andet af og komme videre. Men nej. Peter siger [jeg henter lige min bideskinne, øjeblik]……………at hø-hø, han havde jo så meget udstyr at slæbe på i forvejen hjemmefra, så der var – hø-hø – ikke lige plads i vadsækken til en sten.

Javel så. I Finland er der åbenbart kun hele bjergmassiver.

Så ser han helt bibelsk ud inde bag brillerne. Han har fundet på en anden løsning. Han vil i stedet lægge en tom plastickassette til en af de ca. 245 filmkassetter, han trods alt har haft plads til. Så vil han skrive nogle bevingede ord udenpå og lægge æsken ved siden af de fine sten.

A’ hva’ for en saunaskurk?!

Jo, han skriver gudhjælpemig en pseudo-religiøs hilsen på plasticemballagen, og lægger den lisså forsigtigt som var det hans dødfødte førstefødte ovenpå en sten fra en chilensk vulkan, sibirisk slette eller grønlandsk barde.

Og så går finske filmpeter ellers glad videre, mens han måske drømmer om en hæders-Emmy for ‘lifetime achievement’. Jeg siger KITOS, Peter, for at have givet mig noget at hidse mig helt vildt op over. Der skal noget til efterhånden. Jeg mener…jordskælv, tsunamier, hungersnød. Brøndbys angrebsspil. Man bliver jo sådan lidt immun, ikke sandt?

Faktisk (men okay, jeg har drukket to glas rødvin) har jeg en vild lyst til at gå ruten alene for at rydde op efter dig. Så vil jeg skrive med mit eget blod på et medbragt kridthus fra Møns Klint:

Perdón

– og så vil jeg aflevere din latterlige plasticæske på det nærmeste finske konsulat.

Advertisement

7 kommentarer til “Peter, for fanden mand..!

 1. Der er vist > 1000 Narcissus´er af blandet nationalitet, livmål og køn, der efterhånden har travet den “turistrute”.
  Når “perdon” googles, , er der ca. 37.400.000 forekomster; måske svarer det til det samlede antal gågængere på den rimelig opreklamerede religions-baserede travetur. Ihvertfald svarer det stortset til folketallet i Spanien (ca. 40. mio.), der takket været en særdeles fragil økonomisk situation har hårdt brug for turistindtjeningen.
  Det kunne så være finske Peter Lüttges bidrag, når det netop afholdte finske valg tydeligt har vist en inderlig (og forståelig!) træthed overfor EUs hjælpepakker til sydeuropæiske Euro-nationer, hvis offentlige bundlinier er røde som toreadorens klud i tyrefægterarenaen.

 2. Kære Ehu…tak for en fin kommentar og henvisning til to slåfejl (for mange franske narcissjusser).
  37 millioner gange skal man sikkert sige undskyld inden tv-anmelderne forbarmer sig over ens smiden rundt med plastic i naturen i det hellige tv i Faderens, Syndens og Hybridnettets navn.
  Ak ja. Sandfinlænderne skal nok vise vejen til frelsen, især hvis vælgerne får gratis finskbrød til vodkaen.
  Noget helt andet er, at jeg jo faktisk har tid til sommer til at gå sådan en lang tur. Det var måske slet ikke så dumt endda. Hmm…

 3. Compostelaen er en gang opreklameret fis, hvis du spurgte mig. Hvorfor ikke bare gå fra Sydfalster til Grenen og tilbage igen – hvad er det lige, der gør det så fuld af Gud at gå præcis den rute? Jeg fatter det niks. Gud er i alt, overalt. Bøj dig ned og saml en regnorm op, han er i den. Se en mystisk flue lige øjnene, han er i den. I skyerne over Hobro, i vandpytten nede ved svømmehallen, i hvert lille sandskorn, hver lille sten, du noget nær snubler over på din vej, i hvert lille stykke, tja… plast også, sågar.
  Havde en bekendt, som, sidst jeg mødte hende, fortalte, at også hun skulle ud at gå Compostelaturen til sommer – sammen med en coach, gudhjælpemig! My oh my… og hvad er det så lige, coachen skal støtte op omkring? – at hun går lige hele vejen, eller lige skævt frem og tilbage, eller hvad? (I’m soooo coached out these days, I wonder, oh I wonder, does it show?). Fedt nok, at du sætter dig et svært nåbart mål, fedt nok at det ligger for enden af en lang gåtur, men vil du hjælpe spanierne, så gør du det nu mere ved at checke ind på hotel dernede og bruge nogle Euros i deres butikker, restauranter og barer. Langt mere end du gør det ved at vade vabler så store som tekopper frem på dine fødder, mens du drikker af din genopfyldningsbare vanddunk og tygger på din hjemmefra(med)b(r)agte beskøjt (eller noget). Siger jeg bare.
  Men god tur da alligevel, hvis du gør 🙂
  – og tjek evt. ham hersens site ud: http://www.oschlag.dk
  Han har nogle kodylt fede fotos hængende af vabler, han har gået sig til dernede i Spanien, vist nok endda ad flere omgange

 4. Christina…jeg har ikke så meget imod selve Compostela-vandringen som projekt, hvis man gør det for at gøre det, og ikke for at lave et tv-program om at gøre det. Det er jo…vandreporno!
  Kæden hopper af, da Peter påstår at han ikke havde PLADS til en sten. Det’ jo løgn. Han har bare ikke noget følelsesmæssigt forhold til ritualet, som jeg egentlig godt kan føle noget for: at man medbringer en lille sten hjemmefra. Hver eneste sten i det store bjerg er fra andre individer, der går sig en lang tur og tænker over deres liv imens.
  Og så lægger han gudhjælpemig en PLASTIC-dimmer i stedet for = affald..!
  Langt ude…og alt for langt fra en indre proces. Han gør det for mediets skyld, ikke for sin egen skyld. Ikke for at gå, men for at filme sig selv vandrende. Bvadr :-/

 5. Vi ved jo ikke, hvad han har – og hvad hans producer har? (med mindre han og han er én og samme) eller hvad han har og hvad han viser (for fjernsynets skyld). Personligt følte jeg intet, absolut intet, ved MBs optagelser fra samme strækning, ligesom jeg får decideret kvalme af hans udsendelser med hjemløse, der anmelder bøger. Begge dele handler for lidt om det, de burde handle om og for meget om at lave seer-venligt TV (efter min mening).
  Jeg har heller ikke noget imod at folk gør noget for at gøre noget – jeg forstår det bare ikke. Sætte sig på et fly for at gå en million kilometer i et andet land, når man lige så godt kan gå fra sin egen havedør. Hvis det handler om den indre rejse – som de fleste, jeg kender, giver udtryk for, at det gør – tja, så… (gider ikke gentage mig selv, men igen: Havedøren, og videre ned ad vejen, dér er man vist selv så rigeligt med allerede) – måske jeg også bare får lidt fnidder, fordi jeg synes, det virker som om der er gået lidt “pop” i den de senere år. I Compostelaen altså. “Åh, har du ikke gået DEN?” (nej. Og jeg har heller ikke læst Helle Helles seneste roman, og jeg har helle ikke tænkt mig at gøre det, bare fordi alle mulige andre synes, jeg skal).
  Ok. Jeg er også nogle gange lidt på tværs.
  Og igen, god tur til dig, Beo, hvis du tager turen til sommer, anyhür 🙂

 6. PS. Det PS, jeg omtaler i den seneste kommentar er hverken det PS, som står i den kommentar, eller det PS som er i dette PS, eller som ER dette PS.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s