Velputtet (2)

De samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved psykiske sygdomme og problemer beløber sig årligt til 55 milliarder kr. Heraf udgør de direkte omkostninger til behandling kun omkring 10 procent, mens hovedparten af omkostningerne skyldes udgifter til førtidspensionering, langvarigt sygefravær og nedsat produktivitet.

Hvis man flyttede blot én af milliarderne fra samfundets konto for udgifter til tabt arbejdsindkomst og produktivitet til kontoen for forebyggelse blandt børn og unge, ville samfundsøkonomien være den samme – men vi ville tage et menneskeligt kvantespring.

                      Hallur G. Thorsteinsson, leder af Børn & Unge, Psykiatrifonden

Advertisement

4 kommentarer til “Velputtet (2)

 1. Vi lever i en tid, hvor validiteten af ordet “profylakse” til stadighed i såvel somatiske som psykiatriske forbindelser næsten dagligt gradbøjes. Således også i det citerede indlægs psykiatriske sundhedsbogholderi.
  Modsat dele af somatikken har psykiatrien ikke de seneste mange år haft lydhørhed i samfundsdebatten. Eksemplet ovenfor vil derfor næppe nå så langt som til Folketingets sundhedsudvalg, men intentionen om at rette focus på børn og unge i det profylaktiske bør aldrig undervurderes!

 2. Erik…uden at jeg forstår det, du skriver, så er det vel et typisk eksempel på et partsindlæg, hvor afsenderen sagtens kan have ret, men hvor de beslutningstagere som han henvender sig til vægrer sig ved at etablere den slags forebyggende tiltag, fordi nytten af det først viser sig længe efter at de har behov for stemmeudløsende positiv omtale?
  Men du at hans beregning er overdrevet, eller at den er svær at efterprøve? DR P1 har lige nu en programserie (Detektor) hvor man netop efterprøver den slags påstande.

 3. @BEO..”forebyggende tiltag” og .”stemmeudløsende positiv omtale”. En gammel embedsmand nyder en sådan herlig bureaukratisk terminologi. :-))))
  Som en klog kineser engang sagde: “Enhver information er afhængig af dens herkomst” – Således også Thorsteinsson. 😉

 4. Ak ja, alle de kineserier. Det går jo strygende for landets økonomisk, mens de økonomiserer vel rigeligt med respekten for grundlæggende menneskerettigheder.
  Jeg tror på Thorsteinssons tal, og jeg håber der er et politisk flertal med mod og mandshjerte, uanset køn.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s