Bandastisk nyt ord

Det handlede om gadebander i dagens udgave af ‘Klubværelset’ på P1.

Værten havde fået en af hovedpersonerne i konflikten mellem grupper af viljestærke mænd fra forskellige bydele på Nørrebro til at stille op til interview. Manden, kaldet Lille A, er af flere medier blevet udnævnt som bandeleder.

Han ville dog ikke selv kalde sig for bandeleder, og nu skulle værten så prøve at finde ud af hvad den unge mand, som er født og opvokset i området ved Blågårds Plads, så ville kalde sig?

Og da han er kendt for ind i mellem at optræde som et slags bindeled mellem forskellige fraktioner, så spurgte værten til min dybe forundring om han så måske ville være med til at kalde sig for en bindeleder?

En bindeleder..?!

Skal man være optimist, så har værten helt bevidst opfundet et fuldstændig forrygende nyt ord. Er man mindre optimistisk, så tumlede han uforvarende ind i det, måske fordi han ikke kender ordet bindeled godt nok.

Uanset hvad, så findes ordet nu, og værten har været med til at bevise at journalister sagtens kan blive gode lyrikere, hvis det skal være.

5 kommentarer til “Bandastisk nyt ord

 1. “Bindeleddet” for kommentatoren går tilbage til lidt efter jernalderen, hvor han boede i nogle år på et klubværelse tæt på Blågårds Plads. Også dengang var det et “hårdt område”, omend den udenlandske etnicitet ikke var så fremherskende som anno 2011, hvor den nærmest er dominerende.
  Skal integration lykkes – uanset postnummer i DK – er en eller flere “bindeledere” helt nødvendige, hvadenten deres kid-name staves med stort eller småt.

 2. Det er da morsomt at nye ord opstår og vel at mærke med en betydning, som virker indlysende. Det er vel det, som Thor kalder Exformation, omstændighederne forklarer ordet.
  Det er vigtigt at vi har så meget etymologi i hovedet som muligt, hvis vi skal udtrykke os nuanceret og hvis vi skal kunne rumme nye situationer i sproget.
  Det er jo heller ikke så svært, hvis man begynder fra en ende af med de vigtigste, tilhøre, tilhører for bare at nævne eet.
  Men jeg har nu alligevel undret mig over hvordan de gode ord opstår, såsom brud, brod, bryd. Og hvordan mennesket har indkorporeret (godt ord igen) filosofisk erkendelse i sprogets grund-ord: At være, at have, at gøre.

 3. Jeg opfinder når jeg ellers ville snuble – mon ikke værten har det på samme måde, og mon ikke det er en almen-menneskelig tilstand at snuble og skynde sig at sætte foden foran inden panden knalder ned i brolægningen? Ellers var der mange brådne pander rundt omkring i de små hjem 😉

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s