Ta’ et tudetrick

At være forfatter, sådan du ved…rigtig forfatter. Hvad er det?

Er man først rigtig forfatter når man ikke laver andet end at skrive hele tiden? Eller er man det først, når man har fået mange og gode anmeldelser i aviser, tidsskrifter og på nettet? At andre forfattere kender ens navn? At læserne kender ens navn?

Eller drejer det sig om at være med i flokken, så man føler sig hjemme i gruppen? Netværket. Så de andre skrivere ved hvem man er. At man har været sammen på forfatterskolen eller skrivehøjskolen? At man kommer til oplæsningerne? Er medlem af de to forfatterforeninger?

Er det overhovedet vigtigt hvordan andre oplever at man skriver? Ved man hvorfor man skriver? Gør man det med henblik på at blive læst af andre end een selv? Skriver man for at vise at man gør det bedre end andre skrivende? Handler det om at iklæde sig rollen som kunstner?

Er det snyd at have indtægter fra andre typer job? Rengøring. Tjener. Kustode. Den slags. Er man så [gyyys] kun “hobbykunstner”? Er det vigtigt at man drikker en hel del og er promiskuøs. Med vilje. Hjælper det med en speciel hat? Store patter? Go’ røv? Strøgne skjorter? Fortid i DR? Fortid som politidirektør?

Hvis jeg havde fået de to legater, som jeg har søgt i år (og fået afslag på) – ville de penge så have fået mig til at føle mig som en god forfatter? De to udvalg, bestående af i alt seks forfatterkolleger, skal bedømme ansøgninger udelukkende efter et eneste kriterium: tekstens kvalitet.

Efter to afslag…hvad kan jeg så konkludere? At der er 80 forfattere, som skriver for 100.000 kr bedre end mig? Før skat? Er man først rigtig forfatter, når ens forfatterkolleger gentagne gange tildeler een legater?

Flere af de kendte forfattere har ikke alene fået gode anmeldelse (og dårlige anmeldelser) og har solgt nogenlunde og fået tilbudt at holde foredrag landet rundt. De har desuden fået op til flere millioner kroner i arbejdslegater. Og så spørger jeg mig selv: skriver de virkelig SÅ meget bedre end jeg gør?

Åbenbart.

At jeg efter de to afslag reagerer meget negativt (barnligt) er lige så bekymrende som det er sikkert, at jeg havde reageret med enorm glæde og intens skrivelyst, hvis jeg havde fået mine kollegers opbakning = op til 300.000 kr i arbejdslegater.

Sidste år fik jeg et arbejdslegat på 100.000 kr. Skrev jeg så meget bedre sidste år? Er jeg blevet så meget dårligere i år? Er de kolleger, som har fået legater i år begyndt at skrive så meget bedre end mig? 

Lige nu ville jeg ønske at jeg ikke havde søgt nogle legater i år.

Det er en meget, meget dum reaktion.

Jeg har virkelig ikke lyst til at være sådan.

Jeg er sådan.

Lortelort.

11 kommentarer til “Ta’ et tudetrick

 1. AFSLAG er et uhyre negativt ladet ord. Hvad enten det er til en fuldblods kunstner/forfatter som blogejeren, eller et ungt menneskes første ansøgning til en drømmeuddannelse eller en moden persons ansøgning om en stilling med pensionsopsparing eller en fragil borgers ansøgning om plejehjemsplads eller et afslag fra det modsatte/foretrukne køn eller……
  Det signalerer straks til modtageren, at andre er foretrukket og (måske???) bedre. Sandheden er imidlertid langt mere kompleks, ofte med et væld af variable subtotaler, hvoraf blogejeren selv nævner adskillige ovenfor.
  Øjeblikket er inde til at skylle den digitale jammersauce af, inden den kostbare tallerken med den håndmalede inskription “medfødt, åbenbart og forpligtende formuleringstalent samt enestående vokal sans for lydbogsarbejde” sættes i den artistiske opvaskemaskine.
  Medens denne snurrer lystigt, kan blogejeren passende tænke tilbage på 2010 og spørge sig selv, om det mon var en ren tilfældighed, at han fik 100.000 i et arbejdslegat?
  Svaret kender han godt! Det samme gør denne kommentator og mange andre, der lejlighedsvis har indsuget hans kunstneriske meritter.

 2. Ehu, altså…
  Jeg hader, når du så klart og tydeligt ødelægger en god gang tud. Hvorfor skal du altid komme med uigendrivelige argumenter? Jeg ved jo hvad der sker, hvis jeg prøver at “forsvare” mig. Så kommer Kjeldsen med mere faldefærdig brænde.
  Fnys.
  “Digital jammersauce”…jeg skal vist hjælpe dig med at udfylde et par legatansøgninger snarest muligt 🙂
  PS. Tak.

 3. Du er forfatter, fordi du forfatter tekster. Længere er den ikke.
  Med hensyn til nådsens brød i form af legater, forlagsudgivelser osv., så er det værd at huske på (når endnu et afslag rammer en i nakken), at mangen en (senere berømt og kendt og feteret forfatter) er blevet afvist igen og igen. Jeg kender flere historier om forfattere, der var berømte og rige – og fik bøger afvist, fordi de var skevet under pseudonym.

 4. Capac…tak for dine kloge ord. Det er lige præcis noget fis at blive frøkensur over ikke at få den ispind, som ingen har lovet at man kunne få, men som man måske kunne få, hvis man gav udtryk for sin interesse.
  Min reaktion er barnlig, men den er min. Og jeg bliver sgu så harm over at der er kolleger, som jeg skal indynde mig hos, både skriftligt og netværksmæssigt. Faktisk ville jeg ønske at bedømmelsen skete uden at de vidste hvem ansøgerne var.
  Omvendt er det fair nok, at det er disse kollegers personlige kvalitetsmål, der skal lægges til grund. Så gælder det bare om gøre sine hoser grønne hos dem. Og det spil hader jeg at deltage i. Det betaler jeg så prisen for, når afslagene kommer.
  Men jeg fik jo sidste år! Ja, det gjorde jeg. Af et afgående udvalg. Udvalgene på tre medlemmer sidder vistnok tre eller fire år af gangen. Hvad skal jeg så gøre med min ansøgning om støtte til det specifikke projekt? Droppe det + Skrive det på (og i) trods?
  Fårk, mand :-/

 5. Beo. Du skal fortsætte med at skrive det, du har lyst til.Måske bliver du aldrig rig og berømt, men så får du en anden tilfredsstillelse ved at skrive det, du brænder for.
  Du skal også fortsætte med at søge legater osv. Og tag så nederlagene som et barn.
  Retfærdighed er der ikke meget af i den ‘litterære offentlighed’ (sagde magisteren). Forfattere er mindst lige så sammenspiste og jeg-har-knive-i-ærmet-og-lover-dig-tæsk-jalous som fx akademikere. Og litterære bedømmere er ofte forsmåede forfattertalenter, der dyrker deres egne æstetiske normer og derfor er blinde over for andre. Og nepotisme, ‘netværking’ og slikken folk et vist sted er mere virksomt end meget andet. I litteraturens verden som i verden uden for – fx på jobmarket.
  Fårk, ja… That’s life… yeah

 6. Jeg smider lige manualen til hvordan du/man kravler op af hullet efter et legatafslag. Jeg kan synge dette omkvæd forfra og bagfra, og du slipper heller ikke 😉 Here goes….
  Du er dig. Der er kun en af dig. Du er noget helt særligt – ligesom alle andre er. Derfor giver det ikke mening at sammenligne sig eller prøve at “regne ud” hvorfor du fik et afslag. Hold et vågent øje med, hvad du vælger at give din opmærksomhed og kraft væk til. Som fx. afslag. Tid og tanker. Det eneste der sker er at det dræner dig. Du spilder tid og energi på noget der ikke tilfører dig andet end følelsen af at være offer, have tabt osv.
  Hold fokus på det væsentlige. Dine skriverier, Beo. Og så lige pludselig får du et legat igen. Sæt dig selv fri og SKRIV 😉
  Og jeg siger som Capac, at man er forfatter når man forfatter tekster.

 7. Capac…igen: tak for gode betragtninger. Jeg skrive det, jeg brænder for…hmm, lige nu kan jeg ikke mærke nogen varme, hvad det angår. Og det får mig virkelig til at overveje hvorfor jeg skriver. Et nøgleord er: nødvendighed.
  Det skal presse sig på. Jeg skal ikke skrive, bare fordi jeg kan. Fordi jeg nu tilfældigvis er (her kommer et hadeord) ferm til det.
  Tror jeg vil vente og mærke om lysten og nødvendigheden vender tilbage.
  Tak for tilliden og opbakningen, Capac.

 8. Gitte…hvor er det sødt af dig. Der er meget at lære af situationer som den her. Når jeg får sådan et afslag som det her, så udløser det alle minderne fra de gange i mit liv, hvor jeg har følt mig lukket ude, afvist, ignoreret og/eller forkastet.
  Det skal jo ikke komme de to bedømmelsesudvalg til last, at jeg reagerer sådan. Og måske burde jeg heller ikke selv lade mig standse eller påvirke af det. Jeg har jo ikke mistet noget. Jeg fik bare ikke en økonomisk opbakning.
  Med det liv jeg lever nu, og sådan som jeg er skruet sammen med de forudsætninger og den historie jeg har med på vejen, så koster det mig en hel del energi at opleve modgang af den her type.
  Jeg ved så også godt hvordan jeg skal kunne komme videre. Jeg skal fokusere på at dyrke det roligt positive i mit liv. Gå de skønne ture, jeg er begyndt på. Ikke overspise, hvis jeg kan undgå det. Passe mine deltidsjob på en måde, så jeg selv synes at jeg gør det godt. Være til stede for mine børn.
  Være god ved mig selv, også når jeg møder modstand og modgang.
  Og så vil jeg vente på at jeg måske igen kan mærke nødvendigheden. At jeg skriver med lyst. Og med vilje. Ikke for at opnå hæder, ære, penge og få ros. Men for at skrive.
  Tak, Gitte 🙂

 9. Jeg er enig, det er bedst at være god ved sig selv både i medgang og modgang.
  Jeg har netop læst et interview i Berlingeren med Paul Auster. Hans første bog blev afvist sytten gange…s.y.t.t.e.n gange…arrrgh…
  Jeg regner med at han på et tidspunkt undervejs i processen, måske mellem niende og tiende afvisning er holdt op med at tage afvisningerne personligt.
  OG…
  så skriver han præcis det samme som du gør “Men i den lange, grumme proces fandt jeg ud af, hvorfor jeg skrev. Det var ikke for at blive berømt, det var ikke for pengene, det var ikke engang for at blive udgivet. Det var for min egen skyld, for noget dybt i mig selv.”
  Skriv din fortælling, Beo Win-win og det hele. Jeg tror på dig. Du bestemmer ikke hvad du kommer ud for i dit liv, men du bestemmer hvad du tænker om det og hvordan du forholder dig til det . Det er frihed og den frihed kan ingen tage fra et menneske. En følelse kan ses som den synlige tiendedel af et isbjerg, de resterende ni tiendele findes under overfladen og der findes KJÆMPEkraften !!
  Yup !

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s