Ingen må sove

Det er ikke let at løbe i klip-klap’ere som ikke er spændt fast til hælen, og jeg vil nå den bus. Klokker nærmer sig 19. Varmen er en tung dyne over hovedstaden. Det er stadig eftermiddagslyst.

En lille gruppe kontrollører har lige drukket dåseøl i græsset ved siden af Operaen sammen med en kollega, der skal have barn og derpå arbejde som instruktørassistent. Om en halv time skal jeg mødes med mit barn på Hovedbanen, så den bus må jeg simpelthen ikke miste.

Jeg ser, at den er begyndt at bevæge sig fra endestationen ved tørdokkens fredede pumpehus. Gys. Mens jeg løber svinger jeg med min grå kasket. To dåseøl giver koldsved når man skal panikspurte.

Heldigvis er chaufføren så sød, at han lige lader mig smutte ind for enden af parkeringspladsen. Jeg tapsveder og puster som en utæt dampkedel. Ned at sidde. Pyyyyyyha….

Der er kun et par passagerer. En af dem sidder med ryggen mod køreretningen og kigger kort på mig. Han er ca. fyrre år og ser en smule latinsk ud. Mørke øjne. Lang sort hestehale. Flotte hvide tænder. Lyse fløjlsbukser og en langærmet mørkegrå t-shirt. Lyse skindsko.Overfor ham en køn kvinde, der matcher ham fint.

Pludselig går det op for mig, at det jo er tenoren inde fra forestillingen. Han er amerikaner og har i sidste stund overtaget rollen i den italienske opera, vi spiller lige nu.

For en time siden stod jeg i min uniform og passede sidedøren til auditoriet, mens han fik masser af bifald for sin rolle. I forestillingen synger han den måske mest kendte tenor-arie overhovedet. Nessun dorma. Ingen må sove.

Jeg synes det er fedt at sådan en mand stille og roligt tager bussen sammen med sin kæreste. Ved Christiania står en trio på bussen. Alle tre godt stegte på mere end een måde, men dog oppegående ved egen maskinkraft. To meget spinkle grønlandske kvinder med endog meget opmærksomme øjne, og en ung mand med et helt utroligt kønt ansigt. Håndbajer.

Da den unge mand smiler, afslører han at der mangler højre mundsides tandsæt. Alligevel ser han så glad, så glad ud, og skåler med de to kvinder. Den ene af dem bærer en turistkasket med dannebrogsflag på.

På Torvet står sangeren af. Jeg har fået vejret igen, men kan ikke lade være med at spekulere på at selv om de to mænd egentlig godt kunne se ud som om de begge boede på Havnen, så er der en verden til forskel på deres liv.

Også selvom begge sikkert ikke kommer sovende til noget. Alle har deres at slås med. Høje toner. Høje priser på håndbajere. Og mig? Jeg priser mig lykkelig over at have en dejlig datter, som gerne vil have sin far til at vinke farvel, når Kalundborg-toget sætter igang på Spor 7.

Da jeg kommer hjem har hun lagt en lille seddel på køkkenbordet med en smiler på. 

15 kommentarer til “Ingen må sove

 1. Jamen, det er jo derfor, at jeg aldrig har insisteret på, at mine unger skal på græs i en forstad! Havnen favner det hele og jeg ville ikke være foruden.

 2. Nemli’, Susling. Jeg siger dig…da tenorstjernen og hans kæreste/kone gik stille og roligt fra bussen over mod metrostationen, da lignede han en ‘havner i DEN grad. Jeg synes det er….smukt 🙂

 3. Det kongelige (underskuds-)Teaters nye operachef Keith Warner har foreslået en takstnedsættelse. Andre taler om differentierede takster.
  Måske skulle tenoren med den lange, smukke hestehale købe sig et Movia-kort med henblik på at generere nogle flere fremkaldelser, medens han bl.a. har sunget “Nessun dorma” til en særforstilling for danske statsaut. revisorer. 😉

 4. Erik…hehe. Ja, der må tænkes kreativt, dog ikke bogføringsmæssigt.
  Warner sagde også, at det skal være sexet at gå i Operaen, så nu må jeg til at gå med økologiske sokker, eller noget.
  Ellers må Warner Brothers overtage firmaet? 🙂

 5. Det er en rørende historie. Kommer i tanke om, hvad du engang sagde/skrev om erindringer. Du har da fået form på den historie! Sød datter og dejlig pointe. Der er et eller andet med “hverdagen” som jeg holder af.
  Den anden tråd med opera og sanger, det er morsom farve. Jeg har svært ved at sidde en opera igennem, og jeg nægter at sidde i Mærsk operaen og nægter at høre Wagner, så jeg får nok ikke set den gode sanger foreløbig, ejheller hans klon fra Staden.
  Men til gengæld ser jeg en smiley foran mig 🙂

 6. Donald…tak for sød kommentar 🙂
  Opera er vist enten/eller. Synd du ikke får set mig i min fiiiiiiiine uniform. Hihi. Jeg elsker Wagners operaer, uanset hvordan han var, og blev brugt, politisk. Han og så Strauss. Mums. Og Puccini og Verdi. Mams. Og Holten. Jæs. Og Mozart. Ja! Og Gounod. Og Ruders. Og alle gæsterne. Og udsigten. Og de sjove unge kolleger. Og feriepengene. Den slags…
  Jææææææs.

 7. #080611-1052:
  “Og Holten” – det må det være den sidste sang fra nationalbankdirektør-sønnen!
  Jeg formoder, at Michael McDonald kommer lige efter Ruders i opremsningen 😉
  PS. Jeg deler Donalds syn på opera bortset fra det arkitektoniske såvel på Dokøen som Snøhetta – jeg er viiiiiiiiiiiiild med dem begge! 😉

 8. Erik…nej, nej, nej, nej og atter nej. Holten er BO Holten, komponist, som har begået ny-klassikeren ‘Livlægens Besøg’ med historisk baggrund (Struense).
  Jeg hørte Michael McDonald synge nationalsang forleden før een af NBA-finalekampene. Lige nu er der finalerunde i både NBA og NHL. Meget intenst, også fordi man får lov at høre amerikanske kommentatorer i NHL-kampene. Mht NBA-kampene er det danske kommentatorpar meget velanbragte, synes jeg. De fungerer godt.
  I Oslo-operaen har den skotske chef Paul Curran sagt jobbet op før tid. Snehatten på sned?

 9. Ehu…ja, du var jo på MiniCruise for nylig. Var det en hyggelig tur? Og ja, jeg skal snart afsted. Hehe. Tilgiv mig at jeg slører hvilken dato jeg skal afsted. I mit nabolag er den form for information ikke anbefalelsesværdig.
  Jeg har lige læst et par artikler om Currans afgang. Måske er det svært for en udlænding at være chef sådan et sted? Håber at “vores” chef får en lidt bedre kontakt med de danske musikfolk end Curran tilsyneladende opnåede oppe i snehættehytten.

 10. Oslo var i smukkeste sommer-kulisse. Denne gang bl.a. Arkitektur-museet – meget varieret oplevelse.
  “Perlen” var næsten fyldt til randen. Foretrækker faktisk at rejse (og nyde) udenfor “sæsonen”. Næste trip er så til Harwich (aug) og Oslo (sept.) m.m. 😉

 11. Glæder mig at vejret var med dig. Jeg glæder mig til at sidde heeeeelt alene i min lille én-mands kahyt med vindue, og nyde turen. Jeg skal gå tur i Oslo, alt efter vejret. Måske op til Suremadsen 🙂

 12. @BEO#080611-1256:
  Fint at du har opgraderet din præmie til over vandlinien i enekahyt, når du i løbet af sommeren tager til Oslo.
  Jeg besøgte også Deichmanns hovedbibliotek; en herlig oplevelse. Næste gang (sept. 2011) på din anbefaling bl.a. Statsbiblioteket i en anden bydel.

 13. Jeg æææææælsker sådan en lille solokahyt med én seng og ét vindue. Det er såååååå fredsudløsende. Jeg skal læse den norske udgave af den kommende Harry Hole-krimi i rækken af Jo Nesbøger. Når den danske oversættelse er klar, skal jeg indmumle den 🙂
  Deichmannske har jeg ikke selv været på i årevis, men Statsbiblioteket er ‘nyyyydelig’.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s