Lyttehytten

Jeg har længe flirtet med idéen om at promovere den form for mundtlig formidling af skønlitteratur som de mere og mere populære lydbøger står for. 

Man kan læse en tekst højt eller læse den op. På lydbogsk hedder det pudsigt nok at indlæse en bog.

I en kort periode var jeg huspoet i den lille hyggelige stationscafé ved Grøndal S-station, og tænkte mange tanker om hvordan det fine lille hus var perfekt til fortællekunst, enten ‘live’ eller i digital form.

Det blev ikke til noget.

Senere har jeg så fået en virkelig spøjs idé. Langs Kongens Have i København er der en række små pavilloner. I hegnet, faktisk. De historiske miniature-huse er bygget i nyklassisk stil med ét enkelt rum, 6 alen dybt, 6 alen bredt og 6 alen højt.

De 14 små huse langs Kronprinsessegade blev opført i 1804-1806, tænkt som små butikker, der skulle betjene det populære kvarter og havens gæster. Gennem tiderne har pavillonerne huset alt lige fra høkervarer, tøj, smykker og konditorier – ja, selv Piet Hein har ejet en af de små pavilloner.

Jeg ser for mig, at man super-lydisolerer én af disse pavillioner, og laver den om til et åbent indspilningsstudie for lydbøger. Folk på gaden skal kunne se ind, og der skal være højttalere, så man kan høre indlæseren arbejde.

Der kunne sælges udvalgte lydbøger fra en luge i hytten, hvis der er plads til det. Eller den trykte udgave af den bog, man er ved at indlæse. Forlagene kunne også markedsføre kommende højprofilerede krimi’er ved denne åbne indlæsningsform.

Jeg har ikke fået nævnt idéen for nogen endnu, men den er hermed givet videre. Lyttehytten. Der er sikkert slet ikke økonomi i det. Husene er vist rasende dyre at leje/købe. Men måske skulle man fra et eller andet litteraturfremmende fond støtte et sådan fremstød?

Måske en privat kulturfond ville synes om det. Eller et af de store forlag.

Hvis der bare var totalt lydisoleret og hvis man kun kunne se ind, og ikke ud, så sad jeg gerne der og indlæste et par timer om ugen.

2 kommentarer til “Lyttehytten

  1. Siden BEO-sagen er det nok ikke Carlsberg-fondet, der skal ansøges først. Måske Realdania og/eller et legat fra en balsameret barnløs og styrtende rig grosserer i forrige årtusinde.
    Umiddelbart forekommer koblingen mellem lydbogsindlæsning og boghandel/boglade/bogmesse/forlag/bibliotek/kulturcenter som en mere operativ løsning, hvor der reelt kan indfanges det potentiale, der i forvejen interesserer sig for litteratur/lytteratur.
    Drømme er ofte tankevækkende. Ønskes de gjort operative, er filtrering tit nødvendig, ikke mindst grundet realistiske budgetter. Jeg ønsker dig held og lykke med en implementering……..

  2. Ehu…klogt sagt. Jeg har ikke tænkt mig at forfølge idéen på anden vis end ved at finde på den. Det er jo bare en skør, men skæg tanke. Der er ingen økonomi i det. Og idéen ville sikkert kun holde i kort tid.
    De er bare så fine, de dér små pavilloner.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s