Donorblod på tanden

En løs flise. Foden troede fast underlag, virkeligheden sender mig på hovedet nedad. Armene er for korte. Jeg må tage af med hovedet.

Nu er det vigtigt at have is i tegnebogen. Hvis jeg når at dreje hovedet, så det er nakken som rammer først, så koster det kun svær hovedpine og synsforstyrrelser, måske et lille kraniebrud uden kroniske følgevirkninger.

Men hvis jeg rammer med munden først, så kan det rydde kæften for uundværlige tyggeredskaber. Det gør ondt. Behandlingen gør ondt. Men den største smerte er dog tegnebogens, for jeg risikerer selv at skulle betale tandlægen for at kunne spise fast føde igen.

Heldigvis er det et tænkt eksempel. Jeg står op endnu og regningerne bliver betalt. Og jeg føler endda så meget overskud, at jeg ind i mellem går hen i blodbanken og giver en halv liter til brug for vigtige behandlinger. Nogle af dem livsreddende.

Jeg er endda en af dem hvis blodtype kan bruges af stort set alle andre. Og jeg er glad for at kunne hjælpe. Jeg får transporten og en sodavand. Fint nok. De har Politiken i venteværelset. Wauw.

For nyligt foreslog jeg at man som donor kunne få en udvidet test af ens mineral- og vitaminværdier som tak. Ja, det er måske lige lovlig alternativt og hokus pokus-agtigt, men hvis man nu tror på den slags, så var det vel ikke en stor udgift?

Fra en talsmand for bloddonorernes landsorganisation fik jeg blankt nej til at de ville støtte en sådan idé. Den fik med hele violingruppen og de gyldne harper. Frivilligheden i det danske system er hellig. Der må ikke være penge mellem donor og systemet. Det er for fristende for fattige sjæle, der ikke har en fuldtidsstilling på landskontoret.

Okay. Fint nok. Men jeg er sikker på at sygehusene ville gå meget langt for at få blod nok, hvis der ikke var frivillige donorer nok. Så fik den højpandede pibe nok en anden lyd. Og derfor har jeg nu et nyt forslag til frivillig benyttelse:

Tilbyd enhver donor gratis tandbehandling på Tandlægehøjskolen. Med almindelig tidsbestilling som hos en vanlig tandlæge.

Noget for noget.

Selv tak.

2 kommentarer til “Donorblod på tanden

 1. Blogejerens nærhed til sin (blod-)bank illustreres med al tydelighed med det afsluttende (fortrinlige!) forslag. Der er flere aspekter af dette blodrige forslag.
  For det FØRSTE rører det ved den reelle brugerbetaling, der findes i det – nu og da højtbesugne – danske sundhedsvæsen. For en del år siden ved et af mine sjældne tandlæge-kontrolbesøg sagde jeg til min dav. tandlæge:
  “Det er kun masochister og undertrykte sundhedsfreaks, der møder op her!”
  Det gør ondt i munden og ikke mindst på kassekreditten. – Hvis den (til enhver tid ) siddende regering virkelig mente det med folkesundheden, profylakse og alle de fine ord, som mange politikere ikke aner betydningen af, ville tandlægeafregning blive sidestillet med lægeafregning. (Jeg kunne snakke meget længe om dette emne!)
  For det ANDET – “gratis tandbehandling på Tandlægehøjskolen for enhver bloddonor” – hvad med beografien – undskyld geografien. Hvor skal specialarbejder (med en ph.d. i tandsmør) Harald Blåtand von Gummerup, der bor i Thyborøn eller den fuldfede AC-fuldmægtig Frederikke Baktus Tandberg fra Fredericia tage hen…..helt til Kjøvenhavn? 😉
  Og det bringer således “ANDET” til “FØRSTE”: Ændring af hele det nationale tandlægesystem. De (alt for) velaflagte tandlæger behøver ikke (helt!) at frygte for en decimeret topskat. Lægepraksis er jo stadig en privatsag – dog i offentlig sundhedsregi.
  Afslutningsvis var jeg glad for, at blogindlæggets indlæg bare var et blodigt eksempel, så jeg ikke behøvede at tage smørekande med til DSBs IC4 tandhjul ved næste sygebesøg.
  I pagt med tidens tand: God pinse til BEO! 😉

 2. Erik…tak for gode indspark. Jeg synes jo i forvejen at tandpleje/behandling skal medtages i det almindelige sundhedsvæsen, således at sygesikringen dækker udgifterne.
  Jeg ved godt at det er skævt geografisk forslag at lade tilbudet gælde behandling på Tandlægehøjskolen, og det var faktisk i renskrivningen at jeg ændrede det fra at det skulle udløse fri tandlægebehandling i det hele taget, og så til at begrænse det til skolen…i første omgang.
  Netop ved at friholde tilbudet fra det nuværende betalingssystem, så regner jeg med at forslaget nemmere kunne gå igennem. Men okay. Der er så mange donorer, at skolen ikke kunne klare at have dem alle som regelmæssige patienter.
  Nej, så hellere gå “all in” og forlange 1:1. Altså: hvis du er fast bloddonor, så kan du få gratis tandbehandling. Man får altså ikke penge i hånden, men man fritages for betaling.
  Måske kunne man sætte en grænse, således at tilbudet først gjaldt efter 25 tapninger, eller noget.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s