Jens Christian, min nye tudebuddie

Om fire dage får jeg det årlige brev fra Biblioteksstyrelsen.

Via et kunstfærdigt pointsystem regnes det ud, om jeg får udbetalt kompensation for at bibliotekerne udlåner mine bøger.

I de seneste fire-fem år har jeg ligget lige under minimumsgrænsen og er gået glip af mindst 5-6.000 kroner. Før skat. Jeg er ikke optimistisk i år. Heller ikke i år.

Efter at jeg i foråret fik to gange afslag på ansøgninger om legater fra Kunstfonden og Kunststyrelsen har jeg nærmest lukket ned for min forfatterfølelse. Går rundt med en besk smag i munden. Vender det indad.

Men jeg har fået fornemt selskab i jammerkassen. Jens Christian Grøndahl er blevet stiktosset over ikke at få et arbejdslegat. Nu havde han ellers lige fået Kunstfondens livsvarige ydelse, så nu regnede han måske med at kunne få et legat så nemt som ingenting?

Afslag.

Den livsvarige ydelse giver kun penge, hvis man ikke tjener ret meget i forvejen. Grøndahl sælger godt i mange lande – og i Danmark – så hans tuden og rasen i Politiken finder jeg egentlig en smule pinlig.

Bortset fra at jeg deler hans hidsighed over at se de samme forfattere få legater år efter år efter år. Flere hundrede tusind kroner tre-fire år i træk.

Hele og halve millioner er det på fem-seks år blevet til for forfattere, som måske nok er både gode og kendte og har fået gode anmeldelser og sælger rimeligt og holder mange foredrag landet rundt – men som også får legatpenge oveni. 

Det siges meget højt, at disse legater ikke er sociale ydelser, hvilket er fair nok. Kun kvalitet -og udvalgsmedlemmernes personlige smag – afgører hvem der får og ikke får. Og havde jeg fået tilsagn i år, ville jeg have elsket systemet. Stol på det.

Jeg fik jo et stort arbejdslegat sidste år. Burde jeg så ikke bare holde kæft og søge igen næste år? Og næste år?

Jo.

Advertisement

En kommentar til “Jens Christian, min nye tudebuddie

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s