God Sommer

Min datter og jeg sidder i bus 6A, på det dejlige sæde lige bag chaufføren, hvor man kan hvile fusserne oppe på den skrå væg, og samtidig holde øje med den bagage man har lagt på det lille område på den modsatte side, lige bag solopladsen bag indgangsdøren.

Vi skal i TIGER og købe solbriller. Det andet par danser rundt på en anden(s) næse på Camp East i Roskilde. Hun har lige taget en lille time out fra den altopslugende optakstfest til den egentlige musikfestival. Armbåndet sidder som det skal. Blid After Sun-creme bedøver de røde skuldre. En dosis fadersnak reparerer en smule på den let forstuvede selvfølelse.

Bispebjerg Station. Ind kommer en lille dame på måske 65 år. Først et larmende teatergrin i et lille rynket ansigt, der næsten ikke kan holde til så stor en grimasse. 

Hendes hår er farvet alt for sort. Hun stikker sit månedskort helt op i hovedet på chaufføren, som er af anden etnisk herkomst end Valby, og siger højt ‘VÆRSGO!’.

Han reagerer tilsyneladende ikke. Det skal man bare ikke gøre mod denne festgranat. Hun ser på ham med små mørke tudseøjne. Smilet er stærkere end solen. Ingen skal spolere hendes aggressive livsglæde.

Da månedskortet blev skudt op i fjæset på chaufføren, var det som at se en frø smaske en flue til sig med en meterlang klæbrig tunge. Det er som om indersiden af hendes månedskort var klæbende klæbrigt. At hun snupsede hans ansigtshud med tilbage. 

Hun ser skarpt på ham. Stadigvæk det afsikrede smil.

“Sig mig, er du sur?…træt?”

Ingen reaktion. 

“God Sommer!”

Hun går ned af midtergangen, som om hun har vundet over terrortruslen, stoppet drivhuseffekten og løst Brøndby IF’s problemer i angreb, forsvar og bestyrelse. Og klaret den græske økonomi. Samt løst gåden om fire-fem dødelige sygdomme. Plus det løse. 

Hendes tøj kunne bruges i en film om en sandsigerske. Tørklæde. Små skindsko. Bælte. Spættet kjole med et sort/hvidt albino-leopard mønster.

Min datter og jeg tør ikke se på hinanden. Fra nu af og i al evighed vil vi plage hinanden med denne salut:

“Er du sur?….træt?….GOD SOMMER!”

Kort efter sætter to yndige unge piger sig ind på et dobbeltsæde, midt i bussen, lige foran kvinden. Vi kan ikke se nogen af dem. Men høre dem kan vi godt. Hun afbryder pigernes stille interne samtale, og begynder at afhøre dem. Hvor de skal hen, si’r de? Roskilde??

“Åh ja, så SKAL I passe på jer selv, se nu bare mig, ikke sandt, jeg har været helt alene med mine børn, meget længe, faktisk, for dengang, ja min søn er jo 45 nu, og dengang tog mænd jo ikke ansvar for sine børn, min mand var ellers doktor phil, ikke sandt, jo tak, men man skal passe meget på, og jeg mener, jeg har boet i Mexico i seks år, og derovre, det skal man ikke være i tvivl om, hvis man havde begået en voldtægt eller noget kriminelt, så røg man ud med det samme, ikke, men herhjemme skal vi jo være åhhhh, så forstående, så en mand kan få lov at blive her, selvom han har lavet det mest forfærdelige, jamen, det går galt, det gør det, og det siger jeg også til min datter, det gør jeg, for vi bor i Malmø nu, i hvert fald en del af året, kan man sige….og I skal til Roskilde??”

Vi står af på Rådhuspladsen, og kan se at kvinden har lænet sig så langt frem, at hendes mund er lige ud for den ene unge piges øre. Pigen lader det ske. Hellere det end vende sig om og se på kvinden. Jeg sender en kærlig tanke til kvindens sjælesøster i himlen. Min mor. Hun var præcis lissådan, når hun var i ulyksalig topform. Vippefodshumør.

Bussen kører, og vi når også lige at få endnu et kig på chaufføren. Og det skal siges. Han ser faktisk ret traurig ud. Som om hans taletidskort er udløbet.

GOD SOMMER! 

8 kommentarer til “God Sommer

 1. Ham kender jeg godt. 🙂
  Han er tydeligvis fra de varme(re) lande, og nyder den hotte bus, som vi andre bare synes er svedende. Vi benytter nemlig også den der 6A når vi besøger vores ældste. Da hun for nylig trængte til en trøstende ting om skulderen, som gerne måtte være en fysisk far-arm, rejste Lupo-manden den lange vej for at tilbringe et døgns tid sammen med hende. 
  Da han efter ankomst til hovedbanegården og omstigning til 6A vistnok ovre ved Vesterport, viste sin print-selv-billet, fik han samme reaktion fra chaufføren: ingen. 
  Jeg har lige læst dit indlæg højt. Det frembragte et par dejlige kluk fra den anden side af campingbordet 🙂
  God sommer selv, Beo! Og et meget forsigtigt knus til Datter. 

 2. Lupo….hahahahahahaaah, hvor herligt..!
  Jeg har den allerstørste forståelse for denne chauffør. Hun stak faktisk kortet HELT op i kæften på ham! At han ikke gav hende en general- og generelskideballe tjener til hans ære.
  Hun var sådan een, der intidimiderer ALLES intimsfærer uden undtagelse og hele tiden. Hun må være en moster, som jeg aldrig fik besked om.
  Jeg er meget kritisk i forhold til sure chauffører, og til dem som kører som om de ingen arme havde.
  Ham her tog det bedre end godt. Hun var/er en sørgelig figur.
  Hehe.
  Nå…jeg gider ikke indlæse i dag alligevel. Hjem og se om datteren er stået op 🙂

 3. Begge mine kid har også lige måtte hjem og vende. Skumfidusen i går. Kom ind, faldt om, stod op 5 t. senere og tog af sted igen. I dag har Sønnike plaget sig til at far henter ham og to andre venner. Er Roskilde ekstra hård i år?
  Er De sur…Træt? GOD SOMMER!

 4. Susling…ak ja….vores små poder 🙂
  Min datter har på få dage oplevet nok til en helaftensfilm. Nu sidder hun overfor mig og synger ‘En verden af liv’ fra Løvernes Konge. I aften skal hun derned igen og se om teltet (4-mands) står der endnu.
  Fra tabslisten kan nævnes: campingstol, parasol, 1 flaske rom, en rygsæk med 10-12 Somersby + headset, solbriller, hånddrevet campinglygte, to tohundrekronesedler (oppoppet fra BH), mulepose med seks flasker solcreme og kæleelement m.m.m.
  Dette samt en lettere forstuvet tro på menneskeheden i almindelighed og ærkeengle i særdeleshed, samt en kronisk afsmag for varm gin blandet med lun Faxi Kondi (også kaldet ‘Grantræ).
  Pengeforbrug indtil nu, anslået cirka….1500-1800 kroner. Dertil billet, som var sponsoreret på forhånd fra anonym velgører (mor).
  Prognose: god
  Vejrudsigt: dårlig
  Armbånd: intakt
  Selvrespekt: delvist ramponeret
  Ånde: tidvis rigtig dårlig
  Planer: daglige besøg + stamplads på natbus
  Motto: “Er du sur…træt?….GOD SOMMER!”
  Rettelse: KØLE-element

 5. Llalalalalallallalalala (vil ikke høre)…gokkede hønemor. Og hvorfor fillan rettede du kæleelement?! Tænkte med det samme: Must have for aldrende duller og andre med samme behov.

 6. Jeg var også et smut på Roskilde i går, for at besøge nogle venner. Én-dagsbillet, herredyrt if you ask me. Nå. Det første, jeg hører, da jeg ankommer til pladsen, er et eller andet fjols, der står og jammer over vejret, om hvordan det bare er super, og giver kriller, så det river under bæltestederne – den perfekte aften at blive gravid på, råber han gudhjælpemig. Sådan noget crap at fyre af, og så med alle de fulde og skæve unge mennesker, der er forsamlet på det sted – som om de i forvejen ikke har nok at gøre med at finde ud af at tage vare på sig selv i rusen, HELT uden udefra kommende tilskyndelser. Aldrig har jeg hørt så latterlig en opfordring.
  Så… lad advarslen hermed være givet, til mini-logine: hold dig langt længere og længst væk fra sådan nogle typer. Langt skæg, hat og briller, you know. Den slags.
  Og ja, rigtig god sommer.

 7. Christina…livet er én lang erfaringsproces. Også festival-livet. Min datter bliver klogere og klogere for hver gang hun løfter håndleddet op mod vagten, som godkender hendes armbånd. Hun er dernede igen nu. Møder mennersker. Ser sammenhæng. Hører musik. Hun har droslet ned på alkohol-indtagelsen, netop på grund af en skøn erfaring: de andre unge drikker for at slå sig løs og flippe ud. Netop den frimodighed, som min datter har iboende og indbygget (nedarvet) fra (faktisk) begge sine forældre. Når hun bliver beruset, så åbnes der for hendes mere sorgfulde og sorrige sider – og det giver en ubalance i mødet med de festglade fjolser og hormonsprudende hanaber.
  Derfor er hendes taktisk nu: hun drikker ikke alkohol = alle er glade og skøre. Hun er bare dobbelt så skarpsindig og observant. Det passer hende fint. Det sparer også penge. Det passer hendes far fint.
  🙂

 8. Det er godt at høre. Alkohol kan godt være slemt, altså det føles dejligt at drikke for de fleste, tror jeg fordi de så kan slippe hæmninger, der i dagligdagen går og holder dem tilbage, men det bliver hurtigt svært at styre. Både mens man er fuld (hvad fanden har man lavet i aftes/nat?) og dagen efter, især hvis man derfor er særligt disponeret: Mere vil have mere, og så…
  Jeg drikker selv så sjældent, men må indrømme, at jeg helt sikkert nyder at gøre det, når jeg gør, jeg bliver nemlig langt fra ked, meget mere kærlig og fuld af spruttende glæde. Til gengæld ved jeg også, at det løber tæt i min familie, det der sprøjt, og jeg har set, hvad det kan gøre ved folk (og gør), så jeg er også obs på, at min livsstil ikke skal tilrettelægges sådan, at alkoholindtagelse bliver en fast ugentlig/månedlig/etc. bestanddel.
  Er glad for at høre, at din datter er så fornuftig og derfor nok ikke lytter til sådan en omgang skrald, som det der kom flyvende mod mine ører på pladsen i går. Du og din ekskone har tilsyneladende forberedt og støttet hende godt i de der år, hvor den slags betyder særligt meget.
  God festival til hende – og god sommer til hende og til alle andre, kunne vi så sige. Let’s all take care.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s