Dejlig tragisk dødsulykke

Man skal have mindst et kvarters motion hver dag, siger kødsnedkerne, så nu tager vi lige en tur på kæphesten.

En dansk avis skriger ‘Død efter fald fra tivoli-forlystelse’. 

GYS…er det Bakken eller Tivoli?

’23-årig kvinde blev dræbt, da hun faldt seks meter ned fra en attraktion i en forlystelsespark’ – ivrer Ekstra Bladet videre.

Oh skræk. Er det mon nogen, jeg kender? Jeg kender flere 23-årige kvinder.

Nåååh, det er i Italien! Det får man bare først at vide, når man kommer længere ned i artiklen. Dermed er det lykkedes bladet at få sig et indbringende klik, baseret på læserens frygt for at det er sket her i landet.

Min kæphest udtaler: “Det er fair nok at skrive om sådan en ulykke. Men hvis stanken af spekulation i at tjene penge på en bevidst søgen efter vold, mord og ulykker med dødelig udgang, der kan skabe mere frygt, som man kan skrive en hel masse mere om for at pseudo-berolige læseren, skal være til at udholde, så kræver jeg følgende:

At jeg samtidigt får at vide hvor mange tivolier, der er i Italien. Og i Europa. Gerne et bud på hvor mange 23-årige der på samme tidspunkt kørte op og ned i en tilsvarende attraktion. Med hvin og stor glæde. Det er sikkert et forbavsende højt tal. Og hvis man får det tal, så bliver ulykken isoleret til det ene særtilfælde og dermed omgivet med en tryghed for den, der kunne være bange for selv at falde ud.”

At fokusere på sådan en enkelt-ulykke, hvor tragisk den så i øvrigt er, kan ikke være andet end rå spekulation i at tjene penge på en frygt, man selv skaber. Nyheden bringes ikke på grund af dens væsentlighed i forhold til et dansk nyhedsbillede, men kun for bruge dens tragik til at skaffe flere klik på netavisen.

Ahhhh, det var en god tur.  

8 kommentarer til “Dejlig tragisk dødsulykke

 1. Hvorfor læser du sådan noget? Er det for at få inspiration til de næste digte? Har du set Informations rapporter om at journalister kommer med forslag til ny offentlighedslov? Den skal muliggøre hurtigere afsløring af Hjort.
  Jeg har også sådan en lyst til at brokke! Øv!

 2. Jeg læser det, fordi jeg er en almindelig nysgerrig læser, og fordi jeg er interesseret i journalistikkens fordele og ulemper. Jeg har læst OM forslaget. Det er sikkert helt fint. Hjortens flugt.

 3. Rubrik: “19-årig kvinde død af AIDS!” ( i Burkino Fasso for tre måneder siden… sidst i artiklen). Now we’re talking EB/BT. – Vidste du i øvrigt, at EB og BT er de “aviser”, der har den største læsertilbagegang? Det kan da ikke være på grund af de mange gode nyheder, vel!?

 4. Capac…suk. Typisk.
  Alle aviser er under 100.000 i dagligt oplag, men det er vist kun de trykte udgaver. Der er en stor omlægning i gang af måden som medierne når deres læsere/lyttere/seere på, og jeg er næsten glad for at jeg ikke har ansvar for et stort budget i den forbindelse.
  I stedet sidder jeg helt alene og ser en film om unge mennesker i NY. De slider og kæmper med kærligheden, karrieren og selvopfattelsen. De stopper skjorten ud og ind. De går meget ud. De har et imponerende ordforråd. De ser meget indtagende og attraktive ud.
  Jeg holder en pause for at tjekke mail. I en mail fra Meet-Your-Messenger får jeg at vide at Jim Svendsen er fra Viborg og jeg kan skrive til ham, selvom hans profiltekst kun er på vej. En anden ny profil, ‘Komisk’ fra Hundige, raser over at hendes forrige profil blev tvangslukket. Hun lover at være lisså slem i denne nye profil. På billedet forstår jeg hvorfor.
  Man ryger fanme ind i nogle idiotiske cirkler, når man ikke længere skal slås og kæmpe for at få mad og ly om natten. Og når man så HAR reproduceret sig…tja, så gider man sgu ikke svømme opstrøms længere. Finnerne er ikke til det.
  Skælsår og alder. Sådan cirka.

 5. Måske skal vi bare flyde ovenpå strømmen, slå nogle små slag med halefinnen og lade de andre om at ase og mase med kærlighed, karriere, penge og den evindelige nyhedsstrøm. Verdens gang er som en stor flod. Den forandrer sig hele tiden. Også selv om vi bare ligger stille og slår smut…

 6. Undskyld hvis mine spørgsmål virkede generende – det irriterer også mig at aviser kan sælge “dejlige tragiske dødsulykker” – Alene overskriften over nærværende indlæg er nok til at man kan se hvor forskruede medierne er, hvis ikke der på en eller anden måde er mådehold med sensationslysten.
  Jeg gad nok se den avis, som begyndte med ulykkesstatistikker over rutschebaner, flyvende tæpper og motorveje efter en tør periode 🙂

 7. Donald…alt i orden. Der findes jo “den perfekte nyhedsoverskrift” i journalistkredse, som en halv vits, men jeg kan lige nu ikke huske dens indhold. Den indeholder præcis de ingredienser som tiltrækker flest læsere. Noget med sex og vold og sikkert også nogle børn.
  Man kan jo ikke bebrejde at nyhedsmedier rapporterer om virkelighedens onde og slemme ting. Men det irriterer mig, når de leder efter noget ondt og/eller voldeligt at berette om – for så mistænker jeg dem for at spekulere i det for at tiltrække flest læsere = mere omsætning og overskud.
  Først narrer de een til at tro at dødsulykken i forlystelsen kan være sket i Danmark, enten i Tivoli eller Bakken eller noget. Og så er det i Italien..! Så er det jeg siger, at HVIS de gør det – så skal det perspektiveres. Så skal den tragiske ulykke holdes op imod nogle fakta. Om hvor sjældent en sådan ulykke sker i netop sådan en karrusel. Hvor mange karruseller af den type, der findes i Italien. Og i Europa.
  Det er lissom frygten for at flyve. Hvorfor får man aldrig det tal? Tallet for hvor mange daglige starter og landinger med nogenlunde store jetfly, der er bare i Europa? Er det…100.000? Og når der så ryger en maskine ned hvert halve år, så er det altså 1 gang ud af hver flyvning nummer…hvad? 1 million?
  Jeg hader og afskyr den smisken og smasken og svælgen i vold, mord, død og ulykke. Ja, gu’ er jeg selv frisk på en krimi eller helt opp at køre over en eller anden uhyggelig nyhed.
  Men jeg synes ikke man skal lede så langt som til en italiensk karrusel eller en busulykke i Mexico City, for at få det daglige avis-blodfix. Ikke fordi det er en del af virkeligheden, men fordi det er for at den ene avis skal klare sig bedre end den anden, indtjeningsmæssigt.
  Det er profithensynet , jeg afskyr. Og at redaktører/journalister ikke tør stå ved det, men forsvarer med det med faglige begrundelser. Sjæl solgt til Djævlen.

 8. Ja. Jeg har også nogle gange fundet en BT-artikel hvor man længere nede finder ud af at det er en fjern begivenhed, som er taget med p.g.a. “koloritten”, og det burde perspektiveres. Når du skriver om flyvemaskiner, kommer jeg til at tænke på en bemærkning fra en signal-ingeniør: Drømmen er at togene kan køre 180 km/timen i tæt tåge … Jeg har ikke meget lyst til at være den første!
  Den skulle jeg tygge på før jeg rigtig forstod.
  Jeg har googlet “Den perfekte overskrift” og det er ganske underholdende 🙂 og skræmmende.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s