Det fede fedtede liv (2)

Så fik jeg set det svenske videnskabsmagasin på SVT. Og nu er jeg forvirret på det højest tænkelige plan.

Journalisterne på sådan et journalistisk program skal være neutrale og upartiske. Derfor søgte de efter belæg for de påstande om hvad der er bedst for Type 2 Diabetikere, når det gælder kostens indvirken på to ting.

Blodsukkerbalancen og kolesterolerne HDL (det gode) og LDL (det onde).

Det er måske ikke så underligt, at der er to lejre som mener det stik modsatte af den anden.

1) Man skal undgå mættet fedt, fordi det er livsfarligt og forhøjer risikoen for hjerte/kar-sygdomme. Spis ikke for mange kalorier. hvis blodsukkeret (og blodtrykket) alligevel styrter op og ned – så regulér det med medicin. Masser af medicin.

2) Æd fedt og undgå kulhydrater. Så regulerer det hele sig selv, og du kan undgå medicin.

Bemærk at vi her KUN taler om mennesker, der har Type 2 Diabetes = et ustabilt blodsukker. Hjertefunktionen slides op før tid, hvis blodsukkerværdien konstant stiger og falder med store udsving.

Mennesker som ikke må slås mod denne mestendels nedarvede systemdefekt, har nok bedst af at spise en anden slags kost, hvor der kan fokuseres på råvarekvalitet samt indtagelse og optagelse af god energi.

Det store chok kom, da journalisterne undersøgte den videnskabelige baggrund for begge lejres holdningerne.

Selv en sukkersyge-professor måtte indrømme, at det som 9 ud 10 læger, diætister og andre etablerede rådgivere siger, hviler på et grundlag som er lige så usikkert som en gammelmandssukkersygepatients blodværdier.

Gode gud. Hvad fanden sker der?? WHO har gennemgået data på området og konstateret at man ikke kan finde en sammenhæng mellem indtagelse af mættet fedt og dødelighed pga. hjerte/kar-sygdomme!

Det ER jo bizart og nærmest krænkende at det skulle være “sundt” for sukkersyge mennesker (som mig) at smovse i smør, piskefløde, fed ost, æg og den slags. Der må bare ikke være sukker i. Og helst heller ikke andre typer kulhydrater.

Der skriges og råbes fra begge lejre, men det som jeg husker bedst fra den udsendelse er alligevel dette: mængden af medicin, som disse patienter skulle tage for at holde blodet i ro. Der var SÅ meget og SÅ mange typer af dem.

Er det egentlig ikke ret tankevækkende?

Og du? Da disse mennesker begyndte at rå-æde fedt, så stabiliseredes deres blodsukker, og mest utroligt: deres kolesterol-værdier eksploderede ikke. Jo, det onde kolesterol steg lidt (til 3-4) – men det gode kolesterol steg endnu mere.

Jeg er rystet. 

2 kommentarer til “Det fede fedtede liv (2)

  1. Man(d) går nærmest helt sukkerkold af at læse dine 2 søde indlæg. Blev der mon også snakket om “triglycerid”, hvis talværdi og betydning for nogle sundhedsguruer er endnu vigtigere?
    Du må berolige dig med et fortjent stort krus Armagnac ovenpå disse sundhedsdata! 😉

  2. Ehu…nej, triglyceride-værdien blev ikke nævnt specifikt en eneste gang, men da de medvirkende ‘kaniner’ fik målt sine sundheds-værdier efter kostskiftet, så sagde man at deres generelle værdier så gode ud – og jeg går da ud fra at triglyceriderne også var med på den liste, men jeg vil maile til programmet og spørge.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s