Det fede fedtede liv (3)

Jeg er stadig rundt på gulvet over det sukkersygt fede svenske fedtprogram.

Man ser en gruppe Type 2 Diabetikere, som har meldt sig til et kursus, hvor de skal lære at spise fedt i stedet for kulhydrater – ikke fordi det smager bedre, men fordi det skulle kunne stabilisere blodsukkerbalancen.

Gruppen tilbereder og indtager et måltid fyldt med fedt, og en time efter måler man så deres blodsukker. Under normale omstændigheder, dvs. et almindeligt middagsmåltid, ville deres ellers ustyrlige blodsukker stige til måske 10 eller 15 eller mere. Det skal helst ikke over 7.

Til deltagernes forbløffelse er deres værdier kun 4 eller 5 efter en time. De tror nærmest ikke på det. Flere får tårer i øjnene. De spiser en hel del medicin til dagligt for at kontrollere deres sygdom.

Som sagt stiger deres kolesteroltal kun lidt, og det sunde af dem stiger så meget at det nærmest er bedre end før, totalt set.

Om den tredje måleværdi af fedt i blodet, Triglycerider, skriver programmets redaktør til mig i en mail i dag:

Hej! 
Vi mätte aldrig triglyceriderna före kostomläggningen eftersom det inte skulle få plats i programmet. Men de små studier som finns på LCHF-kost, eller liknande lågkolhydratskoster, visar att triglyceriderna vanligtvis går ner. Det säger läkaren Christian Berne mot slutet av programmet. 

Bästa hälsnignar 
Ulrika Engström

 

Altså går triglyceride-værdierne går ofte ned, når en Type 2 Diabetiker skifter kosttype fra fedtfattig til fedtrig.

Som en af deltagerne siger, efter at have vist en graf over hvordan hendes værdier fra den ene dag til den anden gik fra at piske op og ned, og til at ligge fast på et almindeligt leje: “Hvorfor vil mine behandlere fra det etablerede system ikke acceptere det?”

Godt spørgsmål. Nå ja, forresten: hun tabte 36 kg.

Advertisement

3 kommentarer til “Det fede fedtede liv (3)

 1. Selv tak, Erik…det her er jo fuldstændigt sindssygt..! Det skulle altså være nærmest livsforlængende for mig, hvis jeg omgående begynder at æde den fedeste ost, og skifter A38 0,1% ud med fuldfed youghurt naturel osv.
  Det er….unfassbar :-/

 2. Det er godt nok en spøjs vending debatten tager her 🙂 Men siger man ikke også at fedtstofferne i olivenolie er OK? Livet er dejligt og den danske Rosenkjær foredragsholder, som huserer på DR-P1 for tiden, har mange gode ideer om at gøre det bedre, hun har også iagttaget mange lidt “kontroversielle” ting.

 3. Donald…ja, det må du nok have lov at sige. Alle dogmer og leveregler er vendt på hovedet, og det tager laaaaaang tid før de rådgivende og normsættende meningsdannende institutioner og interesseorganisationer tager ny viden til sig.
  Det er jo dybt tankevækkende..! Den verdens- og taljeomspændende fedmeepidemi KAN skyldes at man har fulgt de gældende sundhedsregler, og spist en masse kulhydrater, for lidt protein og alt, alt for lidt fedt.
  At det så sikkert er bedst at spise sunde fedtstoffer er een ting, men hvad fanden nytter det hvis man allerede vejer 160 kilo?
  Men okay…det, jeg skriver om i disse indlæg handler mest, næsten kun, om mennesker med Type 2 Diabetes.
  Det er jo mærkeligt at syndromet forsvinder når man taber sig. Patienter, der fedmeopereres i mavesækken, går fra det ene sekund til det andet fra at have Type 2 Diabetes til ikke at have det. Det ER sgudda mystisk, ikke sandt?

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s