Sideblikket

Jeg har dage, hvor der kun er een ting, der gælder: at fylde mig med mad for at bide livet i mig. 

Sådan en havde jeg forleden og så er det godt med anonyme kødsteder, hvor man kan forsvinde i mængden og hvor man ikke bliver antastet af tjenere, der ved alt om vinkortets bakkeskråninger og aperitiffens jordbundsforhold.

Der sad jeg så, på et bøfbollested midt i København med tyve stykker paneret kyllingekød og nød at dyppe dem i karrysovs. Man får tre små plasticæsker med sovs og jeg havde så købt to ekstra. Fint skulle det være. I ørerne P1-snak via hørebøffer.

Mens jeg spiser er jeg nærmest livsfarlig for andre. Intet er så truende for min selvforståelse som hvis man forhindrer min orale sublimering. I øjenkrogen havde jeg set en bøfmedarbejder vimse rundt og ordne. Fint nok, men… 

Pludselig er han henne ved kanten af mit plasticbord. Jeg er midt i en mundfuld. En dråbe karrysovs er tæt på at dryppe ned på mine grimme, slidte joggingbukser. “Må jeg ta’ dem her, hr?”, spørger medarbejderen meget venligt. Jeg isner midt i bevægelsen og holder vejret.

Han er alt, alt for tæt på. 

Han vil ikke vente på mit svar længere og snupser to næsten tomme karryæsker, som jeg ellers havde glædet mig til at rense for sovs ved at tvære nuggets rundt i hjørnerne. Han medtager også nogle brugte servietter på min bakke og en krøllet bøfpose.

Jeg er som lammet. Så er han igen derovre, hvor bøfbakkerne stables og gæsterne kan indhælde brugt bøfpapir og tiloversblevne fritter. En flovhed breder sig i mig. Hvorfor svarede jeg ikke? Jeg ser over mod ham med et stjålent blik.

Han ser direkte på mig med et blik, jeg aldrig vil glemme. Det er en meget køn ung mand af anden etnisk herkomst end Valby. Hans hud er meget mørk, men hans ansigtsform og træk er lige så kantede og spidse som etniske danskeres. Måske er han af caraibisk eller Sri Lankansk oprindelse.

Blikket er fyldt med forurettethed, for nu at bruge et pænt ord. Faktisk ser han ud som om han kunne spytte mig i fjæset. Jeg bliver enormt ked af det fordi han troede at min tavshed og ulyst til at svare ham havde noget at gøre med hvem han er. Det var jo en frygt-reaktion, jeg fik, fordi han kom så tæt på min tryghedszone i en spisesituation.

Et øjeblik efter er jeg færdig og læner mig bevidst langt tilbage i den ret behagelige øreklapbøflænestol. Heldigvis kommer han og tager min bakke. Jeg smiler og siger tak, nok lidt for højt.

Han ser forundret på mig. Jeg går.

Advertisement

4 kommentarer til “Sideblikket

  1. “Øreklapbøflænestol”, “bøfpose”, “bøfbollested”, “bøfmedarbejder” og “aperitifens jordbundsforhold” søges aktuelt som nye termer presset ind i min stavekontrol, medens jeg forgæves forsøger at finde den organiske bro mellem P1 og krydderiet karry.
    Måske ville tandstikkere kunne hjælpe, men ihvertfald er der stor forskel på nationaliterne fra Caribien og Sri Lanka, så meget ved jeg….ørebøf eller ej.
    Din flerspektrede og spændende personlighed kan ikke altid afkodes; sikkert meget sværere, når man ikke kommer fra DK-2500, men derimod kan rulle postnummeret med rastakrøller. 😉

  2. Den slags sker, når man spiser i junkfoodtempler. Konflikten lurer altid, hvad enten den dårligt betalte arbejdskraft kommer fra Nigeria eller Nørrehalne. Men godt skrevet.

  3. Erik…hehe, ja sagen er bøf. Måske var Caraibien et dårligt eksempel, men han var altså meget, meget mørk i løden – men med et ansigt, som kunne have siddet på en fynsk bogholder, subsidiært en norsk livredder.
    Han skulle bare vide at jeg er totalt halalhippie…men IKKE når jeg spiser, eller rettere: æder. Da er jeg imod ALLE mennesker bortset fra mig selv. Eller…måske er jeg egentlig også mod mig selv i den situation? Hmm….

  4. Eric…nemlig. Man forventer ikke bordservice på McDonalds. Jeg nyder ellers at sidde der pga anonymiteten. Og flere steder har de udskiftet møblerne, så der er helt…sådan…halvhyggeligt 😀

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s