Danske Bank irettesætter mig

Jeg fik en check tilsendt.

Beløbet lød på ca. 2.000 kr., og er en tilbagebetaling i forbindelse med varmeregnskabet for min lejebolig. Administrationsfirmaet bruger Danske Bank, så det er en Danske Bank-check.

Det er jo ret smart, når jeg selv har konto i Danske Bank. Jeg går derfor op i min egen kasseløse filial, for at få checkens beløb indsat på min konto.

En kvinde på min egen alder, eller måske i virkeligheden nok lidt ældre, måske, kommer hen imod mig med et ansigtsudtryk, som om jeg minder hende om hestemøg. Hun undgår øjenkontakt indtil sidste øjeblik. Hendes “Ja?” er næsten uhørligt.

Jeg når kun halvvejs hen i sætningen, før hun bremser mig. De kan ikke hæve deres egen check. De har ikke maskinen, der kan gøre det. Jeg kan få en kuvert. Så vil der gå et par dage.

Senere på dagen opsøger jeg en filial i vandkogningszonen. Den har både kasse og brugbar maskine. Jeg viser checken og mit Visa Dankort frem for den unge kvindelige kassemester, hvis familie nok ikke har haft den samme slægtsgård i Svogerslev i generationer. Nok snarere i Lahore eller Bangalore.

Hun taler perfekt dansk, og optræder venligt og bestemt. Der er problemer. Jeg kan ikke hæve checken uden at fremvise billedlegitimation. Siger hun. Hun spørger om min adresse (den står på checken). Jeg nævner den. Hun kigger med let plirrende blik på skærmen. Om jeg har netbank?

Ja, det har jeg da, svarer jeg. Godt så. Jeg får undtagelsesvis lov til at lade bankens egen check forvandle sig til et beløb, der nu optræder på min konto i selvsamme bank. Næste gang skal jeg altså have billedlegitimation med, formaner hun. Jeg går med et bistert ansigtsudtryk. 

Hvad fanden i hede hule forpulede helvede er problemet? Jeg ved godt, at reglen om at jeg skal fremvise billedlegitimation måske ikke engang er bankens egen opfindelse, eller noget. Jeg har det bare meget, meget svært ved at blive mødt med mistro. Når jeg har det kundeforhold til banken i forvejen. 

Som om jeg ville begå fængselsudløsende straffelovsovertrædelser for at flytte 2.000 kr til min egen konto. Hvis jeg ville have pengene i hånden, så kan jeg forstå det. Eller hvis checken var fra en bank på…Cuba eller i Venezuela. Eller Roskilde.

Helt ærligt.  

Advertisement

33 kommentarer til “Danske Bank irettesætter mig

 1. Nu bor den grå “gebyrgrib” alias den Fredericia-fødte Peter Straarup lidt nordlige end Bjerget og chancen for at møde ham i dit postdistrikt sker vist kun, såfremt hans tjenestebil punkterer.
  Men ellers kunne du passende have udløst din vrede over ham/hans tjenestebil. Samme CEO forekommer langt mere humørforladt og kommunikations-invalideret end den kasseløse og den kasteløse; sidstnævnte med mulige aner i en af verdens IT-hovedstæder Bengaluro (Bangalore).
  Vi lever i en security-tid, hvor der efterhånden skal tages fingeraftryk, såfremt man bestiller en bårebuket med Floragram og støvdragere.
  Kære BEO – du fortjener en stor is ovenpå denne DB-oplevelse.

 2. Erik…hahahahahaah, hvor er du bare god. Enig, Straarup er en værre dødbider, men han gider nok ikke engang løfte øjenbrynet for en bænkebider som mig. Jeg ved godt at man ikke automatisk forventer at se store kasser i en bank, men der må sågu være grænser for mistroen til instituttets egne kunder. Pengeinstituttet, selvfølgelig. På mit institut skal man ikke vise ID, men idéer er velkomne.
  Is…ja, det ER i morgen, men jeg tror ikke jeg gør det.
  Jeg var mellem de to bankbesøg i blodbanken i dag på Riget (de forlangte kun blodkort, uden billede) og der meldte jeg mig til et forsøg, hvor man vil undersøge hvorfor bloddonorer tilsyneladende er sundere end andre. En af oplysningerne jeg skulle give, var livviden. De havde desværre et målebånd man kunne låne. 110 cm. Gys.
  Forresten spurgte jeg om det er bogstavet eller tallet, man skal kalde det, når man er 0 Rhesus Negativ, som jeg er. En meget populær donor, idet alle kan modtage den type.
  Tappemosteren sagde at det da vist var tallet nul. I daglig tale blev sådan een som mig i hvert fald kaldt en ‘nul negger’, hvor e’t nok snarere udtales som et ‘i’.
  Det nikkede jeg til. Lidt af et kælenavn, va’??

 3. Galimatias, som må være affødt af terrorlovene, Finansiel Stabilitet eller Hjort Frederiksen (kuldegys-smiley).
  Jeg har hævet adskillige (og noget større beløb) på mit glatte dankort, hvor pengene bare røg ind på kontoen. Endda i filialer, hvor jeg ikke var kendt.
  Men du kunne jo overveje et andet pengeinstitut, hvor 2000 kr. ville give så meget i rente på et år, at du kunne købe den is, du fortjener.
  “Pengeinstitut” er i øvrigt et klamt ord – som om en gebyrgribberede var noget åndrigt og intellektuelt ophøjet som forskning, Beologi og lignende noble aktiviteter.

 4. Eric…hehe, jamen jeg måbede også så meget, at jeg måtte lægge underkæben ned i min medbragte skuldertaske. Jeg fatter det ikke, og jeg finder det makabert og borderline ækelt.
  Det er for koldt og klamt.
  Bvadr.

 5. ja, lad os få sparekasserne tilbage og de gensidige forsikringsselskaber … og jeg har også haft sådan en check-in oplevelse i år … nyborg forsyning og service blev opslugt af noget større og hedder nu noget hvor hverken forsyning eller service indgår … hidtil har mine forretninger med dem foregået over nettet (netbank, indberetning af forbrug etc.) – men sidste års mindreforbrug af strøm blev så afregnet med en check på 199,76 kr. … den fik jeg engang i marts måned og har så gået rundt med den lige siden eftersom bankerne kun har åbent i arbejdstiden (min …) nu har jeg så ferie, men efter at have læst ovenstående ved jeg snart ikke om jeg tør gå ind og præsentere den … måske kan jeg få min datter til at gå med ..? hun har et billede af os begge to i sin pung …

 6. Mein Gott, Klaus…osse du?!
  Det er jo en pine. Jeg synes ikke du skal tage din datter med. De forlanger sikkert en blodprøve og en dna-test og/eller en faderskabssag. Eller du må aflevere hende som sikkerhed for indestående, hvis du skal forblive udegående.
  Suk.

 7. Sikke mange sure kvinder, du møder. Flot at du alligeveller kan tale så pænt om dem (når du læser op).
  🙂

 8. hey, forresten: Luksuøse???? (det synes jeg er lidt sødt faktisk, men er det mon oss med vanilje, eller sir du det virklig sån?)

 9. (som sådan en indirekte kommentar til teksten, kunne man tro, hvis man var paranoid eller noget, men det er det ikke, for jeg kom bare til at tænke på det, fordi jeg lå og lyttede til dig forleden (uhm!), og du sagde det, og jeg undrede mig, men smilte også, og så var jeg alligevel her (nu) og skrev og tænkte, at så kunne jeg ligeså godt spørge (og lige dér havde det været suverænt, hvis du i stedet for Bent havde heddet Jørgen)
  🙂

 10. er det egentlig ikke en lidt spøjs følelse? – at andre fremmede mennesker kan have en på den måde? (stemme på bånd, eller “bånd”, altså i MP3-format og så noget) – jeg mener, jeg kan jo normsomhelst sætte dig på og lytte til dig… uden at man kan sige det samme omvendt (det ville selvfølgelig også være i overkanten, med alle de mange derude, der ligger og lytter til dig, altså i din ende, mener jeg, hvis du skulle lytte til alle dem osse).
  Jeg synes, det er spøjst i hvert fald (men også dejligt. haha) 🙂

 11. Christina…jeg skal ikke kunne afvise, at disse sure kvinder blot spejler min egen surhed. Jeg kan jo se noget bøs ud, uden at jeg hverken ved det, vil det eller vil være ved det. Og når jeg i forvejen klæder mig som en mølædt landevejsridder, så kan en vis skepsis måske endda være naturlig.
  Ja, jeg kan læse meget sødt op om mine tanker om kvinder. Det kan jeg. Men det er jo fiktion, og måske er jeg langt mere misogynistisk end jeg ved, vil vide eller vil være ved. Hihi.
  Hvad kan det mon være du har lyttet på? Luksuøse siger jeg med vilje.
  Ork ja. Det kan man nemlig godt:
  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=luksuøs
  Foretrækker du luksuriøse?
  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=luksuri%C3%B8s

 12. Mht. de liggende lyttere…jo, det er en spøjs følelse. Jeg er mig meget bevidst om forudsætningen for at det kan blive en intens oplevelse: at jeg kan indlæse helt uforstyrret og ganske alene, uden medlyttende tekniker, producer og/eller instruktør.
  Jeg kæmper meget med at komme i en koncentration, hvor jeg kan gengive teksterne på en autentisk og..nå ja, ærlig måde – med en lille kant hist og her.
  I overmorgen skal jeg i gang med den nye Harry Hole-krimi af Jo Nesbø. Det bliver en sort omgang. Meget.
  Glæder mig at du holder af mit arbejde 🙂

 13. Hm-hm. Så var det, man var lige ved at sige touché, men man gjorde det ikke, for det må da helt åbenlyst være en fejl! Luxuous? nej, vel? Luxu-ri-ous.
  Luksuriøs altså (basta). Siger jeg. Men cute anyways, at du siger anderledes.
  Mht. de der Hole-bøger… jeg har ærligt talt ikke engang læst den ene (til ende), jeg engang fik af en veninde i fødselsdagsgave, syntes ikke at den fængede (men jeg har også læst for mange krimier i min barn og ungdom, tror jeg, føler mig lidt mæt, hvad den slags historier angår, og at de kun bliver mere forudsigelige, jo flere jeg læser af dem, så), ærligt talt, så ærligt talt lytter jeg egentlig mest af alt til dem nu pga. din stemme.
  Ha
  ha.
  🙂

 14. – og du er sikkert super misogonovisomystifystisk efter hvad jeg ved. Men sådan nogle skal der også være plads til (som dig), og bare du bliver ved med at sige noget, så… hører du ikke mange klager (alt taget i betragtning, mener jeg) fra mig.

 15. – hov, det er Kakerlakkkerne, jeg har lyttet til. Hviiiiiiiiiiisle-hvisle, siger de, sådan nogle, men ikke din stemme, den siger bare dejligt 🙂
  Hejhej.

 16. Christina….jeg er altså en luksuøs misogynist, eller noget. Hihi. Glæder mig at du nyder at få fortalt norsk krimi. Jeg er ret vild med Jo Nesbø’s Harry Hole-serie, mest fordi den alkoholiserede hovedperson er interessant. Og hans kærlighed til Rakel og hans far/søn-forhold til stedsønnen Oleg. Og hans kollega Ellen (tror jeg det er), som har Fysiform Gyrus = hun glemmer aldrig et ansigt eller en detalje i et billede, hun har set.
  Alt det dér.
  Krimierne regnes ikke for litterær kunst, og jeg forstår godt hvorfor. Men omvendt synes jeg at der står en hele masse tankevækkende ting i de gode af dem. Snart er der premiere på filmudgaven af ‘Headhunterne’ (Hodejegerne) – og den bog var jeg helt, helt vild med.
  Nå, men i dag er Jo Nesbø og jeg ikke så glade i låget. Vores engelske yndlingshold åbnede sæsonen med et, for dem, typisk forsmæderligt nederlag. Suk. Sublimering er ikke altid noget, man kan styre.

 17. Jeg har også Danske Bank – endnu. I dag fik jeg et opkrævning på 150 kroner for årsgebyr på mit Master Card (som jeg ikke bruger…). Da jeg ikke har fået information om gebyret, ringer jeg til dem. Lettere ophidset, men behersket. For er der noget, jeg hader, så er det gebyrgrådige banker.
  Jeg får fat i en “frisk”, unge københavns kundeservicemedarbejder, som efter længere ventetid fortæller mig, at det beror på en fejl.. Jeg skal ikke betale gebyr, da jeg har en bestemt kontoform, der netop er gebyrfri på Master Card. Jeg tillader mig med slet skjult sarkasme at kritisere deres handling, men det opfatter københavnske ungmø af en kunderservicemedarbejder åbenbart ikke. Hun lover, at fejlen vil blive rettet snarest. Da jeg senere klikker ind på e-bank er fejlen der stadigvæk. Og nu koger blodet… Er det nu, jeg skal fortælle dem, at jeg agter at flytte bank?!

 18. Capac…gyyyys, jeg har fået underretning om at der er tilgået mig en eller anden skrivelse netop om noget Master Card-hejs. Hvis det er noget gebyrhejs, så-eh…så skifter jeg sgu til Spar Nord. Der kan man gøre unge kvinder gravide udenfor ægteskabet, har jeg set på tv. Hvis man knalder med armbåndsur på. Så skal jeg købe sådan eet. Det gør jeg fanme ikke. Aldrig! :-/

 19. UPDATE: Jeg er blevet ringet op af Danske Banks enhed for overvågning af sociale net. De siger at kravet om billed-id i forbindelse med at man vil hæve og på egen konto indsætte en check udstedt til en selv, ikke er standard. Kravet burde ikke være stillet, sagde den meget venlige medarbejder. Det er jeg glad for.

 20. Bare vent. Næste gang du kommer i banken, vil de sikkert have billed-ID og fingeraftryk som bevis på, at du er den retmæssige indehaver af dit hævekort…

 21. “Danske Banks enhed for overvågning af sociale net” – det lyder helt Orwellsk – mon den næste bankpakke også indeholder en bank-forbrugerombudsmand/kvinde?
  Og mon også dagens fødselar Irma (til lykke med 125 år) registrerer antallet af personer, der køber tilbuds-islagkage uden billed-id?

 22. Capac…lad os ikke håbe det. For pokker da. Fnys. Og jeg vil jo nødigt gå glip af renten på min lønkonto.
  [OBS! Der blev brugt satitisk sarkasme i denne kommentar]

 23. Erik…ja, hva’ gi’r du? Det var da også med vilje at jeg brugte bankens navn i overskriften 🙂
  Jeg var MEGET TÆT på at gå over i Irma for lidt siden, men det endte med to liter A38 fra hjørnebrugsen 🙂

 24. UPDATE: Okay…jeg kunne så altså alligevel ikke stå for fristelsen. Jeg gik over i Irma og tog en af de hersens islagkager op fra fryseren. Den så fin ud. Så lagde jeg den ned igen, købte to glas karrysild – gammeldags modnede, lissom jeg selv – og en flaske Armagnac. Hihi.

 25. @BEO# Karrysildene sparede du 30 kr på og Armagnac´en fik du til 1/2 pris. Den søde Irma-pige lukker først sine blå skørter ned kl. 21.00 – så du kan endnu nå at bruge “overskudet” til islagkagen til Armagnac-pris. 😉

 26. Nixen + bixen, Erik. Jeg er lige nu igang med den sidste af tre karrysildmadder, og GOSH…hvor smager det godt, maaaaand..!
  Og nu er der bold med de stribrede, som er en tur i Spanien – men nogen ferie bliver det nok ikke.
  I øvrigt var det den sidste Armagnac, jeg fik. Jeg bad om to…hihi.

 27. Jeg ved ikke hvad der er galt med Den Danske Bank, men kører de efter egen dagsorden?
  Jeg stod til at skulle have mit Dan/Visa kort fornyet, men intet skete og ville snart støde på sidste dato hvor den var brugbar. Jeg henvender mig til banken via e-mail fordi jeg troede det var en forglemmelse. Det var det ikke. Jeg skulle indfinde mig i min bank og vise legitimation, ved enten mit kørekort eller pas, (en kopi ville kunne gøre det), før de kunne forny mit kort. Det havde jeg ikke hørt om før. Jeg har benyttet samme bankfilial gennem de sidste 28 år og der har aldrig før været krav om legitimation ved fornyelse af mit kort, kortet er altid tidligere blot blevet tilsendt med posten. Nu skal jeg ind i banken og bevise, at jeg er mig. Banken har alle oplysninger på mig som de behøver, via mit cpr. nr.. Jeg blev gal, jeg følte en form for diskrimination.
  Bankens argument var, at alle banker i Danmark var blevet pålagt at skulle indhente 1. klasses legitimation fra alle bankkunder inden de kunne forny udløbne Dan/Visakort i fremtiden.
  Jeg tror ikke på banken længere.
  Jeg benytter mig også af en anden bank i nær området og har derfor besluttet at flytte alle mine aktiviteter med Den Danske Bank, over i min anden bank, som jeg i øvrigt ingen problemer har med.
  Jeg er i gang med flytningen i skrivende stund.
  Jeg kan på ingen måde anbefale Den Danske Bank længere.
  Er der for i øvrigt andre der har oplevet, at skulle fremvise legitimation ved fornyelse af Dan/Visa kort???

 28. @PreHau…det er også nyt for mig at man skal vise ID for at få et nyt dankort. Måske har banken ret i alle banker har fået en sådan ordre. Men det er da fair nok at skifte bank, hvis man ikke føler sig godt tilpas i den, man har konto i.
  Jeg har stadig DB, og er for nylig blevet godkendt til at erhverve mig en ejerbolig. Miraklernes tid er ikke forbi (eller også kører jeg en fornuftig økonomi).
  Håber du får det godt i den nye bank.

 29. Hej Bent.
  Jeg går og tænker på om det er dig der igen skal indlæse den nye jo nesbø bog der kommer ?
  Måske et fjollet spørgsmål men personligt er du på top 3 listen over de bedste oplæsere i min verden 🙂
  Så det ville være helt fjollet med en anden oplæser på det sidste vi skal høre om Harry Hole.
  Mvh.

 30. Hej Tom
  Hvor er det glædeligt at du synes godt om det, der kommer ud af mit dagjob.
  Guderne må vide, hvad de andre i Bus 21 tror om mig, når de tænker på hvad jeg mon er for een? Ingen af dem vil kunne gætte, at den fyr i SÅ kikset tøj og med SÅ vrissen og grundbundsur mine er på vej hen i et lydstudie, for at fortælle fantastiske historier til en dum og stum mikrofon.
  Hehe.
  Dit spørgsmål er slet ikke fjollet, og her kommer svaret: ja, den skal jeg indlæse. Jeg tror det bliver en fuldstændig ubegribeligt intens og uimodståelig oplevelse, både at læse den, indlæse den og høre den.
  Denne bog vil jeg forberede mig bedre end godt til. Stol på det. Og jeg vil lægge alle kræfter i at yde Nesbøs evner som forfatter retfærdighed.
  Det bliver…voldsomt.
  På genhør 🙂

 31. PS. Du skriver at det er “det sidste, vi kommer til at høre om Harry Hole.”
  Kan vi nu også være helt sikre på det?
  Ved du noget, jeg (og 40 mio. andre læsere/lyttere) ikke ved? 😉

 32. Hehe lidt sur er man vel altid.
  Lyder super godt at du skal læse den “sidste” bog op med harry hole, og jeg tror det bliver den sidste fordi jeg læste et sted om harry skulle dø ell noget helt andet =)
  se oxo bare jan guilliou og carl hamilton serien og sjöwall & wahlöö begge er på omkring 10 bøger, så jeg tror bestemt jo nesbø stopper ved den sidste her.
  måske snakker jeg bare og ved ikk en skid men det er ihvertfald mit det bedste gæt.
  Jeg har faktiskt ofte tænkt på om i sidder hjemme i stuen og læser eller om det er et lydstudie.. er det altid det ene ell det andet ???
  Der er utrolig mange gode bøger derude som os der har et skod job er så heldige at kan lytte til, men lige så snart jeg rammer en dårlig oplæser får jeg lyst til at dolke den første jeg ser på min vej. hehe 😎 og stopper simpelhen med at lytte til den.
  Hvem vælger feks at du skal læse en bog ?
  tager du bare en fra bunken ell er det forlaget der siger at lige din stemme passer til den genrer ?
  ok det var mange spørgamål men håber det er ok =)
  mvh

 33. Jeg indlæser altid i lydstudie, hvor jeg er min egen tekniker, men der er enkelte indlæsere som har eget hjemmestudie.
  Jeg kan ikke vælge selv, hvad jeg vil indlæse, men jeg kan sige nej tak, hvis jeg ikke føler at jeg kan gøre det godt. Det har jeg gjort, fx til noget fantasy og faktisk også til Sherlock Holmes-krimier.
  Men ellers er der flere af forlagene, som decideret beder om mig. Og så er der det store lydbogsforlag AV-Forlaget i Odense, som producerer en masse lydbøger, både til egen udgivelse og for andre forlag. Dér er der en dygtig redaktør, som foreslår mig forskellige bøger.
  Lidt sur….nej, Tom. Jeg vil ikke tale med nogen overhovedet, inden indlæsningen går igang. Ikke engang ‘goddaw’. Telefonen er slukket. Bum.
  🙂

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s