Slægt skal følge slægt

– Hej Far.

En hilsen fra søn til far er de sidste ord i min hidtil eneste roman, der handler om en ung mands vej fra situationer til millioner.

Bogen ender med at han ser sin biologiske far komme op ad trappen i den etageejendom moderen ejer. Denne far er lisså kendt i offentligheden som han og sønnen er ukendte for hinanden.

Min far var 48 år, da jeg blev undfanget. Det var året efter at Sovjet med vold og magt havde standset en begyndende revolution i Ungarn, hvilket må have været en stor skuffelse for min far, der havde sympati med de tanker, der lå til grund for livet i saltagurken, samovaren og vodkaens hjemland.

Jeg har altid sagt i en sjov sætning, at jeg aldrig har haft en samtale med min far, hvor vi brugte flerledede sætninger. En lidt mere alvorlig udlægning kunne være, at han og jeg ikke fik nogen særligt tæt kontakt i de sytten år, jeg nåede at leve inden han døde af en blodprop i hjertet.

Det er snart Jul. På den aften hvor man fejrer hvor flot gavepapir kan skinne og røde sløjfer kan bindes, bliver alle relationer sat på årets hårdeste prøve.

Som om familien er et skib, hvor en ny last udfordrer sødygtigheden, og hvor mandskabet spørger sig selv om man mon vil kunne ride en storm af i Biscayen. De tør bare ikke spørge den rugende kaptajn, og alle ved at førstestyrmanden skylder ham penge fra kortspil i officersmessen.

Kan det nu også passe at min far og jeg aldrig talte sammen? Og uanset om det passer eller ej…hvorfor har jeg så den følelse?

Jeg kunne tage en snak med min storebror om det emne. Han er en klog mand og vi har jo samme far. Ikke samme mor, selvom de pudsigt nok havde det samme dobbelte fornavn. Jo, han var smart, den gamle.

Min halvbror har jeg ikke talt så meget med i årenes løb. Jeg har haft tre ældre halvsøskende. Nu har jeg to tilbage, og det har altid været sådan at der ikke har været nogen særlig kontakt mellem os. Det har jeg altid accepteret som en slags naturlov, men det er det jo ikke. Slet ikke, faktisk.

I disse dage, hvor den første efterårsstorm nærmer sig, tænker jeg meget på min far og på min kloge halvbror. Jeg har selv et fader/søn-forhold til en dreng midt i tyverne, som ved hjælp af nysgerrighed, snilde og vilje har skabt sig en god platform for et langt og godt liv. God uddannelse, skøn kone og to pragtfulde små børn. Han er en god dreng, og jeg er stolt af ham.

Vist er jeg ikke hans biologiske far, men jeg har trods alt haft vagten i så lang tid, at jeg uden videre påtager mig ansvaret for den fædrene service han har kunnet trække på. Nu er han selv far, og han elsker sine børn og sin kone. Jeg er mere end glad på hans vegne.

Jeg er ret sikker på at det bliver en god jul for ham, og dermed er jeg fortfarende en glad fungerende far. Og hvis min far læser med (de har vel et eller andet æble-produkt i Himlen?) – så vil jeg bare ønske ham God Jul deroppe og sige til ham:

– Hej far!

Advertisement

4 kommentarer til “Slægt skal følge slægt

 1. Det er en underlig ting, det der med slægten og det næste led. Vi deler det der med den kloge far man ikke nåede at tale med, og den kloge storebror som for mit vedkommende måske nok var tættere på, men som jeg ikke forstod at tale med inden det var for sent.
  Jeg tror, det ofte er sådan i familier, fordi man har så travlt med livet, at man ikke når alt det vigtige, til fordel for ting der virker mere vigtige.
  For nylig var jeg til Thanksgiving med stuffing og det hele hos min søster, der er amerikansk gift. Vi var i alt 18 personer inklusiv det sidst tilkomne nevøbarn Julius.
  Og det forekom mig at vi ikke var der for hverken mad eller gavesløjfer, men faktisk for at være sammen, og at det lykkedes. At være sammen og tale sammen på trods af vrimmel. Jeg kan ikke huske det var sådan i min barndoms familie, men på en eller anden måde dukker det op nu. Eller måske talte de voksne også dengang, med hinanden?
  Til gengæld har jeg taget revanche med selvvalgte venner og med mine voksne børn som heldigvis er blevet ganske voksne mens jeg stadig er ved mine fulde fem, ti og femten. Hvor er det godt man bliver klogere.

 2. Som en tilskuer til nogle akter af dit liv med variable oplevelser og pauser har jeg haft lejlighed til at diagnosticere – efterhånden – en del scanningsbilleder af din person. Disse billeder er blevet tilført adskillige fyldte continuationer af “anamnesisk” læsestof.
  Måske har Mr. Job hjulpet den gamle overmaskinmester ind i kærnehuset på den Himmelske Freds plads, hvor den digitale bogreol bl.a. indeholder en himmelsk roman med massevis af flerledede sætninger fra fado’ens land.
  Modsat samme lands hybris-agtige Mourinho besidder du en tilpas begavet ydmyg og ærlig tilgang til mange af livets udfordringer, herunder fader-rollen.
  Mon ikke Beologine og Pylonius kan påføre deres respektive digitale signaturer via NemID på denne statement…jeg tror det!

 3. Erik…det bekommer mig vel at have den gamle administrationschef’s kritiske, omend ofte smilende, blik hvilende på mig. Det har jeg rigtig godt af.
  Som i videnskabsteori skal man kunne holde til selv den mest benhårde prøvelse af ens teser og de deraf udløste resultater. Om man så kan udlede nye teorier af disse prøver og prøvelser er ofte noget som historikerne må tage sig af.
  Min datter og jeg har en meget bredbåndsagtig kontakt kørende. Med hende er det sådan, at uanset hvad hun måtte synes om mig, så er det fint med mig – for der er gået en hel kommunikation forud.
  Min stedsøn er en anden type. Han er mere sin egen mand. For sin hat. Han har den styrke, der skal til for at komme fra punktet A og et godt stykke ned gennem alfa(han)betet.
  Jeg er ikke spor i tvivl om at han allerede nu har støbt alle de fundamenter, der skal til for at få det gode liv. Til gengæld er jeg mindre sikker på hvilken rolle jeg skal spille i det stykke. Men så længe han kører deruda’ – så vinker jeg gerne til ham med et stort faderligt smil fra BAT-bussen i modsatte kørebane. Det bliver dog et meget kort møde…han kører jo som om det gjaldt livet.
  Det gør det også.

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s