Kunst er ikke sjovt!

”Og hvad er kvalitet?
Smag kan ikke diskuteres. Og så alligevel…Vi ved godt, når noget er godt. Vi kan mærke det.

Jeg tror, at al god kunst opstår af sublimerede frustrationer.
Kan man ikke komme af med dem, skriver man måske en roman, maler et maleri, bliver skuespiller eller begynder at danse. Se hvad jeg kan! Men det modsatte er naturligvis ikke nødvendigvis sandt, at fordi man har følt dette eller f.eks. er blevet misbrugt som lille, bliver man en god forfatter, maler, danser eller skuespiller.

Jeg kan bare konstatere, for nu at tage mit eget fag: Hos alle de skuespillere, jeg gider kigge på, alle dem, som jeg synes er noget værd, kan jeg se et underskud. Jeg kan se en smerte, en frustration. De behøver ikke sige det. Jeg kan se det! Og når folk spørger, om mine børn vil gå i mit fodspor, kan jeg kun svare, at hele mit liv går ud på at sørge for, at de ikke har det behov. Hvorfor skulle de det? Det er da meget sjovt at tage en hat på eller holde en tale, og ha-ha-ha, det gjorde du godt! Men kunst…Det er ikke sjovt!

Folk tror, det er sjovt at stå deroppe. Hvor skal jeg betale og skrive under for at blive fri? Blive fri for at stå deroppe og føle for alle dem, der måske ikke kan føle selv! Lad mig være! Gå væk! Hvis jeg kunne noget andet, ville jeg det; men jeg kan ikke andet.

Lyrik og kunst kan lige nøjagtigt det, at det kan få mennesker til at se verden på ny, bringe dem i tvivl om alt det vedtagne, berøre dem. Og det kommer som regel, når man mindst venter det.”

Søren Pilmark i bogen ‘Søren Louis Pilmark’ (Gyldendal) skrevet af ham selv og Kirsten Jacobsen i 2005 i anledning af hans 50 års dag.

Advertisement

Kommentér

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s